Nuo-emocijom u godinu psa

SPEKTAKULARAN NASTUP Pekinška plesna akademija oduševila Opatijce i privukla brojne poznate ličnosti

Aleksandra Kućel Ilić

Međunarodno poznati kineski umjetnici pred mnogobrojnom publikom u centru Gervais na simboličan su način ukazali na početak kineske lunarne Nove godine 16. veljače.



OPATIJA Sadnja, žetva, rađanje, rast… Ponovno i ponovno, iz godine u godinu. Sretni i mirni bog harmonije označava ljubav, zajedništvo u srcu i umu za blagostanje. To je zajedničko blagostanje neba, zemlje, ljudi i boga – poruka je sa sinoćnjeg glazbeno-plesnog spektakla u Opatiji gdje je u povodu dolaska kineske Nove godine gostovala Pekinška plesna akademija.


Međunarodno poznati kineski umjetnici, u predstavi »Nuo-emocija«, pred mnogobrojnom publikom u centru Gervais na simboličan su način ukazali na početak kineske lunarne Nove godine – godine psa, koja ove godine započinje 16. veljače. Muška i ženska plesna skupina iz Pekinga u Opatiji je nastupila u okvirima njihove turneje po Srednjoj i Istočnoj Europi, u organizaciji Veleposlanstva NR Kine u RH i Grada Opatije, u suradnji s Festivalom Opatija.


U kineskoj kulturi je običaj da se pomoću kulture gradi nacija, a pomoću ispravnog ponašanja harmonija, poručili su izvođači.




– Nuo je kultura. Noseći originalni duh, prolazi kroz prašinu stoljeća i ostaje živ do danas. Nuo preko svečanoga obreda žrtvovanja izaziva poštovanje tajanstvenom nebu, te preko jednostavnoga Nuo božanskog plesa interpretira drevno čovječanstvo. Nuo maska je kineski totem, koji označava jedinstvo neba i ljudi, a Nuo ples je romantični izraz kineskog pogleda na svijet i svemir – moglo se čuti u najavi predstave u Gervaisu za koju je uvod dao Mario Lipovšek Battifiaca, a tijekom koje su publiku pored iznimnih plesnih vještina, kostima i scenografije oduševile i Nuo maske koje simboliziraju jedinstvo neba, čovjeka i prirode.



Više o svemu tome, tijekom proslave kineske Nove godine u Opatiji se moglo saznati putem nekoliko sekvenci ovog »tajanstvenog putovanja kineskih umjetnika« koji su publici između ostaloga dočarali boga stvaranja planina, boga papirnatog novca, boga oluje, ili pak zvjezdanoga boga koji prema legendi vlada srećom u učenju. Kada izvođač stavi Nuo masku, on je bog, no kada ju skine, on je čovjek. Nuo maska otvara vrata koja vode u nepoznat svijet…


Zanimljivu predstavu punu pokreta, živopisnih kostima i neobičnih melodija, uz ostalu publiku uveličali su i brojni uzvanici, pa su tako u prvim redovima gledališta sjedili veleposlanik NR Kine u Republici Hrvatskoj NJ. E. Hu Zhaoming, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednik Gradskog vijeća Opatije dr. sc. Robert Kurelić, župan PGŽ-a Zlatko Komadina, predsjednik SDP-a Davor Bernardić te bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Grada Opatije Stjepan Mesić.