Odvratni prizori

SMEĐE MORE Što se to događa u Iki? Novo zagađenje na Opatijskoj rivijeri uznemirilo stanovnike

Aleksandra Kućel Ilić

Akvatorij u Iki tijekom ovogodišnje kupališne sezone vrlo često je na meti kritika javnosti zbog ekoloških incidenata koji su se događali u više navrata.  Nakon što je uslijed mjerenja čistoće mora koje nije dalo zadovoljavajuće rezultate nedavno iz Grada Opatije došla preporuka kupačima da privremeno zaobilaze ikarske plaže



IKA Akvatorij u Iki tijekom ovogodišnje kupališne sezone vrlo često je na meti kritika javnosti zbog ekoloških incidenata koji su se događali u više navrata. Nakon što je uslijed mjerenja čistoće mora koje nije dalo zadovoljavajuće rezultate nedavno iz Grada Opatije došla preporuka kupačima da privremeno zaobilaze ikarske plaže dok se ne utvrdi uzrok zagađenja, primili smo i novi poziv upomoć potkrijepljen i slikovnim materijalom.


– Šaljem slike plaže u Iki danas u 13 sati (bio je to petak, 21. rujna op.a.). Puna fekalija i ne mogu ni zamisliti još čega koliko je to smrdilo. Ljudi su se zgražali. Usred dana gdje se inače kupamo. Probali smo zvati na više brojeva koje je trebalo zvati, ali nismo se imali kome obratiti kao i za sve u Lijepoj našoj – uputila je »alarm« čitateljica Novog lista putem interneta.No, javni pritisak kupača je ipak urodio plodom, budući da su na njihov poziv nadležne službe izašle na teren. Utvrđeno je kako je ovoga puta akvatorij onečistila zemlja koja je ušla u more iz smjera gradilišta koje je otvoreno kraj obližnjeg supermarketa Plodina gdje je započela rekonstrukcija prometnice.

Zagađenje / snimila čitateljica


Zagađenje / snimila čitateljica





– Na plaži u Iki zabilježen je nelijep prizor smeđeg mora. Po dojavi građana, dežurne komunalne službe su izašle na teren i ubrzo je utvrđeno da je do onečišćenja mora došlo zbog građevinskih radova pored trgovačkog centra Plodine u Lovranu. Naime, prilikom odvijanja radova oštećene su cijevi oborinske odvodnje u koje je ušla zemlja. Cijevi su sanirane, a posljedica po more i kupače neće biti – objavljeno je na službenim web stranicama Grada Opatije.


Vremenske prilike  u Opatiji nisu bile naklonjene kupačima, što je u ovoj situaciji dobro došlo kako bi se akvatorij raščistio.No za kraj još treba reći i da se prema posljednjim mjerenjima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo čistoća mora u Iki ponovno vratila u normalu (koju je doduše poremetio spomenuti, najnoviji incident). Prema spomenutim analizama, čistoća mora na plaži u Iki je – izvrsne kvalitete!

More u Iki


More u Iki