Nemaju sreće s nastavnicima

SLUČAJ ŠKOLE U RUKAVCU Učenici u jednoj godini promijenili već – četiri učitelja

Marina Kirigin

Područna škola u Rukavcu ima problema s nedostatkom učitelja / Snimio Marin ANIČIĆ

Područna škola u Rukavcu ima problema s nedostatkom učitelja / Snimio Marin ANIČIĆ

Našoj djeci punih pola godine stalno se mijenjaju nastavnici. Djeca su sve nezadovoljnija, više ne znaju ni kako im se zove učitelj. O kvaliteti takve nastave ne treba ni govoriti – priča je jednog roditelja. Ravnateljica škole objašnjava da su im učitelji na bolovanju i da su im jednostavno morali naći zamjenu



RUKAVAC Naša djeca, učenici trećeg razreda područne škole u Rukavcu, od listopada do danas već su promijenila četiri učitelja razredne nastave te nekoliko povremenih zamjena. U e-dnevniku tako im piše da su iz većine predmeta promijenili i po šest učitelja. Nakon što je prvi učitelj otišao na bolovanje, stigla je učiteljica koja je nakon kratkog rada odlučila prihvatiti stalni posao u produženom boravku te je otišla iz razredne nastave. Onda je stigla još jedna učiteljica koja je nakon samo dva tjedna rada otišla na bolovanje. Jedno vrijeme »uskakale« su i neke zamjene, a sada je stigla i četvrta. Našoj djeci punih pola godine stalno se mijenjaju nastavnici. Djeca su sve nezadovoljnija, više ne znaju ni kako im se zove učitelj. O kvaliteti takve nastave ne treba ni govoriti – priča je jednog roditelja koji se na inicijativu nekoliko njih odlučio obratiti medijima kako bi ukazali na kvalitetu školovanja koja nije karakteristična samo za navedenu područnu školu koja pripada matuljskoj Osnovnoj školi »Dr. Andrija Mohorovičić«, već se osjeti i u drugim sredinama.


Apel na roditelje


Što se točno dogodilo u područnoj školi u Rukavcu i s kakvim problemima u organizaciji se susreću ravnatelji škola? Koliko na sve mogu utjecati? – pitanja su koja smo postavili i Astrid Massari, ravnateljici matuljske škole, koja je zbog činjenice da su roditelji ovu priču iznijeli u medijima apelirala na roditelje da prije nego izlaze u javnost problem pokušaju riješiti unutar školskog sustava, putem predstavnika razreda u Vijeću roditelja te da su im njena vrata, kao i ona stručnih službi škole, uvijek otvorena.


– Učitelji su na bolovanju i jednostavno smo im morali naći zamjenu te su se dogodile tri promjene. Matični učitelj u tom razredu je na dužem bolovanju. Imali smo službenu zamjenu, međutim, otvorilo se radno mjesto u produženom boravku i ta učiteljica koja je radila u razrednoj nastavi dala je zahtjev za rad u produženom boravku, odnosno javila se na raspisani natječaj. To je njezino pravo – ne mogu zadržati čovjeka ako želi prijeći na drugi posao. Svatko radi egzistencijalnih i drugih životnih situacija ima pravo birati, javljati se na natječaj za posao koji želi – rekla je Massari, objašnjavajući da učitelja koji radi u produženom boravku financira Općina Matulji, a da su učitelji u nastavi na plaći Ministarstva.


Ravnateljica matuljske škole Astrid Massari , snimio Marin ANIČIĆ


Ravnateljica matuljske škole Astrid Massari , snimio Marin ANIČIĆ





Massari je svjesna da je ovakva situacija utjecala na djecu, vjeruje da su ih promjene uznemirile, međutim, kaže da je kad su bolovanja u pitanju, teško napraviti drugačiju organizaciju rada.


Nedostatak kadrova


– Jednostavno se to dogodilo, znam da su to šokovi za djecu. Međutim, djeca dobro prihvaćaju promjene, ali samo ako roditelji to i na neki pravi način djeci prikažu i objasne. Mi smo napravili sve korake kako bi se djecu pripremilo na to i zato ne vidim razlog da bi se roditelji trebali buniti – rekla je Massari koja vjeruje da će trenutna učiteljica u tom trećem razredu ostati do kraja školske godine.


– Ne očekujem promjene, jedina promjena koja se može dogoditi je ta da im se na nastavu s bolovanja vrati matični učitelj – rekla je ravnateljica matuljske škole i »otvorila« već dobro poznatu priču o nedostatku kadrova na tržištu rada, pa tako i nestašici učitelja razredne nastave.


– Pronaći učitelje razredne nastave na tržištu rada izuzetno je teško pa je tako i izuzetno teško naći zamjenu kad netko ode na bolovanje. Učitelja razredne nastave jako je malo, a kako u vrtićima nedostaje odgajatelja, učiteljice razredne nastave idu ili u prekvalifikaciju, ili upisuju predškolski odgoj, ili idu kao nestručna zamjena u vrtiće. Za ne vjerovati je – nekoć ih je bilo jako puno, a danas je situacija obrnuta. Događa se da se uzima i nestručna zamjena jer nije moguće naći učitelja razredne nastave – zaključila je Massari.