Zašto mladi odlaze iz grada

SDP-ovci iznijeli alarmantan podatak: Mladi sve više napuštaju Opatiju, u četiri godine otišlo 1.111 ljudi

Aleksandra Kućel Ilić

Ana Puž Kukuljan  i Ivan Vidaković

Ana Puž Kukuljan i Ivan Vidaković

Budući da su cijene stanova za prosječne mlade ljude nedostupne, SDP-ovci će se zalagati da im se omogući povoljnije stanovanje uz gradnju stambenih objekata u zaleđu, primjerice u Veprincu, Poljanama i Dobreću, uz najam pod prihvatljivim uvjetima



OPATIJA Mladi ljudi odlaze iz Opatije, jer su stambeni kvadrati uz Dubrovnik i određene dijelove Zagreba ovdje najskuplji u Hrvatskoj. Kada razmišljaju o osnivanju obitelji, nailaze na veliku prepreku te ne uspijevaju riješiti stambeno pitanje uslijed čega se sele u veće gradove, pa čak i izvan granica zemlje, u potrazi za poslom.


Niti klasično podstanarstvo nije rješenje, jer se zbog turističke sezone i iznajmljivanja ne uspijeva iznajmiti stan na dulji period. Signal za alarm su i brojke, jer prema službenim podacima opatijske policijske uprave, u zadnjih četiri godine je Opatiju napustilo čak 1.111 osoba, što je gotovo devet posto od ukupnog broja stanovnika.


Najčešće su se opatijske obitelji preselile u susjedne općine Matulji i Viškovo, te u Rijeku, ocijenivši ih boljim mjestima za život, pri čemu je između ostaloga i cijena kvadrata odigrala značajnu ulogu.




No, negativne migracije se mogu zaustaviti, a kako su iznoseći podatke na ovu temu na press konferenciji istaknuli opatijski SDP-ovci Ana Puž Kukuljan i Ivan Vidaković, želja im je i namjera podupirati programe koji će omogućiti ostanak mladih, ali i općenito stanovništva na području Grada Opatije.


Budući da su cijene stanova za prosječne mlade ljude nedostupne, SDP-ovci će se zalagati da im se omogući povoljnije stanovanje uz gradnju stambenih objekata u zaleđu, primjerice u Veprincu, Poljanama i Dobreću, uz najam pod prihvatljivim uvjetima.