Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Birači rekli svoje

SDP – DUJMIĆEVA LISTA 33:25 Donosimo detaljnu analizu mjesnih izbora u Opatiji

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2019. u 9:02 2019-10-15T09:02:48+02:00

SDP i koalicijski partneri osvojili su ukupno 33 vijećnička mjesta, nezavisni kandidati koji su imali podršku Nezavisne liste Ive Dujmića 25 mjesta iako nisu imali kandidate u svih 14 mjesnih odbora. Ostale neovisne opcije zauzele su 16 mjesta, HDZ 10, a nekad najpopularniji IDS samo 7

OPATIJA - Izbori za vijeća mjesnih odbora, njih ukupno 14 na području grada Opatije, zaključeni su te je jučerašnji dan protekao u znaku komentara vezanih uz »nedjelju, 13.«

Za neke sretan, za neke nešto manje sretan broj, no sve u svemu, nakon izbora na najnižoj razini lokalne samouprave, birači su rekli svoje i na temelju njihovog odabira formirani su novi sastavi Vijeća mjesnih odbora koji imaju uglavnom sedam članova, a ponegdje pet te će uskoro odabrati i svoje predsjednike. Premda se na ovoj razini izbora najčešće ostvari vrlo niska izlaznost birača, što se i potvrdilo na nekim od biračkih mjesta, na pojedinim je mjestima izlaznost bila iznadprosječna.

U tom je smislu uz izlaznost od čak 47,2 posto birača, po tom kriteriju primjer za sve druge bio Mjesni odbor Ika, dok je drugu poziciju uz izlaznost od 39 posto zauzeo MO Volosko. Izlaznost od 20 posto birača ili nešto više od te brojke ostvarili su birači s područja Opatije – Centra I, Kosova i Vasanske, zatim Poljana i Veprinca - Učke te Ičića.

Dva prigovora

Rok za dostavu prigovora Izbornom povjerenstvu istekao je u ponedjeljak u pola noći, a jučer do 16 sati su zaprimljena dva koja, ukazujući na nepravilnosti, potpisuju predstavnici SDP-a i HSU-a.

Ova koalicija na čelu s predsjednikom SDP-a Fernandom Kiriginom smatra da je pogreška u rednom broju na glasačkom listiću biračkog mjesta MO-a Opatija - Centar I, gdje je za listu SDP/HSU umjesto rednog broja 5 isprintan ili odštampan redni broj 4 koji predstavlja listu Narodna stranka – Reformisti, IDS, mogla utjecati na izborni rezultat.
– S obzirom na to da je naš izborni materijal navodio birače da zaokruže listu pod rednim brojem 5 bez navođenja kandidata na listi, smatramo da smo kao lista oštećeni – obrazložili su te još uložili prigovor i na kršenje odluke o plakatiranju koju su, prema njihovom mišljenju, predvodili predstavnici Nezavisne liste koju je nosio Dalibor Klanjac – MO Poljane, Nezavisne liste nositeljice Zorice Sergo – MO Veprinac - Učka i Nezavisne liste nositelja Vladimira Brnečića – MO Kosovo.

Niti se za jednu od ponuđenih političkih opcija, odnosno nezavisnih kandidata koji su predstavljali grupe građana, ne može reći da je »pokorila konkurenciju«. Ulazak nekih novih imena, s novih kandidacijskih lista birača, uz mnoge dosadašnje, već provjerene i poznate kandidate, dao je izborima šarolikost. Premda je prema osvojenom broju od 33 vijećnička mjesta najbolje prošao SDP s koalicijskim partnerima, ne može se reći da su nezavisni kandidati koji su imali podršku Nezavisne liste Ive Dujmića podbacili. Nisu, naime, imali kandidate u svih 14 mjesnih odbora, no ipak su osvojili 25 vijećničkih mjesta. Ostale neovisne opcije zauzele su 16 mjesta u vijećima mjesnih odbora, dok je HDZ-u pripalo 10, a nekad najpopularnijem IDS-u samo 7.

Ugled važan

Analiza izbornih rezultata na svakom od izbornih mjesta pokazala je kako u ovom trenutku »dišu« birači, no čini se da je pritom uz sam rejting stranaka najvažniju ulogu igralo samo ime kandidata i ugled koji ima u svojoj životnoj sredini. Na području Mjesnog odbora Belveder najviše je razloga za dobro raspoloženje imao SDP pojačan koalicijskim partnerima, a to su bili HSU, UK i AM koji su osvojili 6 mandata, a jedan je pripao HDZ-u. Novi članovi MO-a Belveder su tako uz Milu Marunu s liste HDZ-a, postali predstavnici liste SDP-a i partnera Hari Priskić, Bruno Starčić, Zdenko Sušanj, David Kurti, Lara Denona i Ivanka Golja. U samom središtu Opatije, MO Centar 1 pak – samo jedno mjesto za SDP/HSU, a po 3 za dvije liste grupe birača. Nositelj jedne bio je Ante Štampalija, a druge Rino Ravnić pa ovaj mjesni odbor voljom birača izgleda ovako: s liste Rina Ravnića su uz njega ušli još i Radovan Gregorović i Branko Ralić, a s Liste Ante Štampalije uz njega još i Aleksandar Alobić i Edvin Miljević, dok SDP i HSU predstavlja Cvijeta Juranović. Na području Opatije, MO Centar II – 4 mjesta za SDP/HSU, a 3 za HDZ. Koaliciju SDP-HSU u ovom odboru predstavljaju Biserka Lunaček, Marija Simčić, Boris Laginja i Vilma Trošelj Živanović, a HDZ Marin Žepina, Klementina Seljak i Elvira Novak.

Rezultati

MO Belveder: SDP-HSU-UK-AM 6, HDZ 1
MO Opatija - Centar 1: NL Ante Štampalija 3, NL Rino Ravnić 3, SDP-HSU 1
MO Opatija - Centar II: SDP-HSU 4, HDZ 3
MO Dobreć: NL Lorena Bašan 4, SDP-AM 2, HDZ 1
MO Ičići: NL Ivan Rumac 4, IDS 3
MO Ika: NL Igor Sablić 4, NL Matej Blažić 2, SDP 1
MO Kosovo: SDP-HSU 5, NL Vladimir Brnečić 1, HDZ 1
MO Pobri: NL Vilim Simone 3, SDP-HSU 3, HDZ 1
MO Poljane: NL Dalibor Klanjac 6, SDP-UK 1
MO Punta Kolova: IDS-NS Reformisti-AM 2, SDP 2, HDZ 1
MO Tošina: SDP 4, HDZ 1
MO Opatija - Vasanska: AM 3, IDS 2, SDP-HSU 1, HDZ 1
MO Veprinac - Učka: NL Zorica Sergo 5, SDP-NS 1, IDS 1
MO Volosko: NL Damir Kramarić 4, NL Odisej Kurelić 2, SDP 1

Dobreć je najčešće zaokružio nezavisnu listu čija je nositeljica bila Lorena Bašan (4 mjesta), SDP/AM su osvojili dva, a jedno HDZ. Novi sastav MO-a Dobreć stoga čine HDZ-ovac Branko Vodopić, ispred liste birača predvođene Lorenom Bašan uz nju još i Edita Turković, Dragan Trdić i Moreno Negrić, dok SDP/AM predstavljaju Milan Tulman i Dijana Simončić.

Kako su glasovali Ičići? Lista grupe birača Ivana Rumca je s 4 osvojena mjesta prestigla IDS koji se zaustavio na 3 mjesta. Ovu stranku uz dosadašnjeg predsjednika MO-a Marina Starčića predstavljaju još i Sanda Grčević i Astrid Knežević, dok listu Ivana Rumca uz samog nositelja čine još i Jelena Tuliak, Kristian Brnečić i Alessandro Žiganto.

U Iki su 4 mjesta pripala kandidacijskoj listi Igora Sablića koji je i do sada bio predsjednik ovog mjesnog odbora, no pojavila se i nova nezavisna opcija koju predvodi Matej Blažić i koja je osvojila dva mandata, a samo jedan je pripao SDP-u. Novi sastav Mjesnog odbora Ika tako čine Matej Blažić i Ricardo Crnić s Blažićeve liste, Igor Sablić, Radovan Trinajstić, Marino Zahej i Nereo Crnić sa Sablićeve liste te Lazar Radmanović iz SDP-a.

SDP-u Kosovo

Birači s područja Mjesnog odbora Kosovo bili su najnaklonjeniji koaliciji SDP-HSU koja je osvojila 5 mandata, a nezavisna lista koju je predvodio Vladimir Brnečić i HDZ svatko po jedan. U ovom su mjesnom odboru sada uz HDZ-ovca Marka Gregorića i nezavisnog Vladimira Brnečića još i dosadašnji predsjednik ovog MO-a iz koalicije SDP-HSU Branko Močibob te iz iste stranke Dušan Kotur, Mladenko Carev, Željko Ružić i Stevan Ćulaja. U Pobrima tri mjesta za nezavisnu listu koju je predvodio Vilim Simone, tri za SDP/HSU i jedno za HDZ. Voljom birača novi saziv MO-a Pobri čine Sindi-Ann Krbavac (HDZ), s nezavisne liste Vilima Simonea uz njega još i Ivan Zimmermann i Boris Golubović, dok su ispred opcije SDP/HSU izabrani Aleksandar Vignjević, Darko Varljen i Danko Žitinić.

U Poljanama pobjeda liste grupe birača koju je predvodio Dalibor Klanjac (6 mjesta), a SDP/UK imaju jedno. Uz Dalibora Klanjca, s ove liste su u Mjesni odbor ušli Vanda Žiganto Ban, Patricia Rumac, Silvija Blažić, Bruno Belasić i Dragan Kusturin, a ispred SDP/UK Damir Zrinšćak. Na Punta Kolovi u Vijeću MO-a – 5 članova i to 2 mjesta za IDS/NS-Reformisti/AM, 2 za SDP i jedno za HDZ. Stoga su u ovom mjesnom odboru Frano Primorac (HDZ), Diana Milanović i Marko Orešković iz koalicije IDS, NS, AM te Goran Đorđević i Ljiljana Karabaić iz SDP-a.

Zanimljivo Volosko

Pet članova i u Vijeću MO-a Tošina gdje je uz 4 mjesta slavio SDP ispred HDZ-a koji ima jedan mandat. Uz dosadašnju predsjednicu MO-a Tošina Antoniju Manestar (SDP), tu su još i Marijana Crnković, Adriano Uković i Geri Smokvina, a ispred HDZ-a Predrag Wolf.

Opatija-Vasanska je 3 mjesta dala AM-u i dosadašnjem predsjedniku Mladenu Žiguliću, dva mjesta IDS-u te po jedno mjesto koaliciji SDP-HSU i HDZ-u. Uz Mladena Žigulića (AM), iz iste stranke su u mjesnom odboru i Dino Žigulić i Sanja Bedrava, Emil Jeletić i Milena Jeletić iz IDS-a, Marko Ćorić iz HDZ-a i Kristian Tončić (SDP i HSU).

U Vijeću MO-a Veprinac - Učka – 5 mjesta za listu koju je predvodila Zorica Sergo te po jedno mjesto za SDP/NS i IDS. Uz Zoricu Sergo, u mjesnom odboru će biti još i Dalibor Brubnjak, Goran Hibler, Tatjana Puž i Luciano Blaženić te Rajko Ukić (SDP, NS) i Vladimir Bošnjak (IDS).

Na području MO-a Volosko – zanimljiva situacija. Listi koju je predvodio dosadašnji predsjednik ovog MO-a Odisej Kurelić pripala su 2 mjesta, a nadjačala ju je nova nezavisna lista Damira Kramarića koja je osvojila 4 mandata, dok je SDP osvojio jedan. Sada se u MO-u Volosko nalaze uz Damira Kramarića još i Darija Žmak Kunić, Tin Žulić i Emin Mašinović, uz Odiseja Kurelića s njegove liste Katarina Srdoč, a ispred SDP-a Alessandra Selak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.