Traženi partner

Rubeša: Nema frakcija u IDS-u Opatija

Slavica Bakić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Nakon raspuštanja Predsjedništva u listopadu prošle godine osnovana je radna skupina koja je »posredovala u dijalozima i nesuglasicama između pojedinaca«, a rezultat je – suspenzija tri člana



OPATIJA IDS je, sudeći po dosadašnjem tijeku »predpredizborne kampanje«, u Opatiji, poželjan koalicijski partner – na njega računa SDP, iako to još uvijek nije i službeno izrečeno, dok je PGS, predstavljajući svoj program, otvoreno kazao da na lokalne izbore u ovoj jedinici lokalne samouprave ide s IDS-om. Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, i čelništvo IDS-a je procijenilo da bi ova stranka mogla sudjelovati u vlasti u Opatiji, te Lovranu i Matuljima.


Riješene nesuglasice


No, prije nego uopće krenu u predizbornu utrku, opatijski IDS-ovci morali su »posložiti redove«. U listopadu prošle godine raspušteno je, naime, Predsjedništvo IDS-a u Opatiji uz obrazloženje da se »u opatijski IDS želi unijeti dodatnu energiju«, a kuloarima već neko vrijeme kruži priča kako u toj stranci u Opatiji ima ozbiljnih problema te da se prije nekoliko mjeseci javila skupina koja želi »reaktivirati stare članove« i uključiti se u predizbornu utrku, potiskujući sadašnje vodstvo stranke. Zbog svega toga morala je situaciju u svoje ruke preuzeti središnjica stranke.


– Nakon raspuštanja Predsjedništva Gradske podružnice IDS-a, osnovana je Radna skupina kojoj je primaran cilj bio definirati dugoročan smjer i strategiju rada opatijske organizacije, što je i učinjeno. Njezin zadatak bio je konsolidirati opatijsku organizaciju IDS-a, organizirati skupštinu na kojoj će biti izabrano novo vodstvo, prenijeti najbolje prakse najuspješnijih podružnica IDS-a u Istri te na koncu definirati programsku platformu koja u najboljoj mjeri odražava našu politiku.




Skupština podružnice održat će se sredinom ožujka, gdje će se novo vodstvo birati po principu »jedan član – jedan glas«. Ubrzo nakon toga bit će predstavljen program IDS-a Opatije za nadolazeće lokalne izbore – kaže Jadran Rubeša, član Radnog tima i čovjek koji je opatijski IDS vodio do raspuštanja Predsjedništva. Potvrđuje i da su članovi radne skupine »posredovali u dijalozima i nesuglasicama između pojedinaca«.


– Dakle, nema riječi o frakcijama, nego o nesuglasicama između pojedinaca i drago nam je što su one većinom okončane uspješno – kaže Rubeša. »Većinom« jer su na sjednici radnog predsjedništva, potvrđuje, odlučili suspendirati tri člana »zbog kršenja statuta i ugleda stranke«. U opatijskom IDS-u nisu željeli govoriti o imenima, ali neslužbeno doznajemo da je riječ o gradskom vijećniku Robertu Žiguliću, zatim članu stranačkog predsjedništva Mladenu Žiguliću te Rinu Ravniću koji se nedavno uključio u rad stranke i navodno je upravo on bio na čelu skupine koja je pokušala istisnuti aktualno čelništvo.


Pregovori slijede


– Ova situacija ne umanjuje činjenicu da je opće raspoloženje u opatijskoj podružnici IDS-a jako pozitivno te da je naša podrška na ovim prostorima i dalje jaka – tvrdi Jadran Rubeša, dodajući da IDS ima »stabilnu podršku građana na području Opatije, ali i veliki potencijal za rast«. Na izravno pitanje hoće li IDS u Opatiji ići u koaliciju sa SDP-om te hoće li podržati njihovog kandidata za gradonačelnika, Fernanda Kirigina, Rubeša nije izravno odgovorio.



Na IDS-ovce, ali one nezadovoljne, računaju i drugi sudionici koji će u predizbornu utrku u Opatiji. Među ostalima, Nezavisna opatijska lista čiji je nositelj Ernie Gigante Dešković, koji je to rekao na predstavljanju svoje liste. Kružile su i priče da je jedna »struja« unutar IDS-a sklona aktualnom gradonačelniku Ivi Dujmiću koji će na izbore kao nezavisni kandidat.


– Snaga IDS-a je u našem zajedništvu te ponavljamo: unutar naših redova nema »frakcija«. Za razliku od pojedinih opcija, koje za stolom računaju na podršku članova drugih stranaka, IDS podršku građana gradi konkretnom politikom i realizacijom programa – odgovara na ove priče Jadran Rubeša.



– Svjesni smo da za suradnju s IDS-om postoji interes svih relevantnih političkih stranaka. Štoviše, vjerujemo da u ovome trenutku niti jedna politička opcija ne može računati na većinu bez naše podrške. No, želimo biti jasni: IDS zasigurno neće pokrenuti pregovore, niti će koalirati s desno orijentiranim strankama.


Za jedinice lokalne i regionalne samouprave na području Primorsko-goranske županije dogovoren je zajednički izlazak regionalnog bloka, dok pregovori s nama vrednosno prihvatljivim strankama tek slijede – kaže Jadran Rubeša. Ocjenjuje da je IDS na Liburniji danas snažniji nego što je bio u listopadu i očekuje dobar rezultat na izborima.


– Naš uspjeh sigurno nećemo mjeriti po broju mandata, već po mogućnosti da realiziramo ono što smo dogovorili s građanima. I to je naša pozicija od koje nećemo odstupiti – tvrdi Rubeša, dodajući kako ne želi prejudicirati odluku budućeg vodstva IDS-a, ali da po pitanju eventualne koalicije očekuju »prije svega konstruktivnu raspravu«.