Profunkcionirao kružni tok

Rotor na Kuku dovršen, a radovi kod Vage idu dalje

Marina Kirigin

S obzirom na to da svi radovi na raskrižju na Vagi nisu dokraja završeni te će se nastaviti nakon novogodišnjih blagdana, građani se i dalje mole za pojačani oprez u vožnji – signalizacija na donjoj cesti zasad ista

OPATIJA Hrvatske ceste pustile su u promet rotor na Kuku i raskrižje na Vagi. Točnije, od nedjelje popodne ovom dugo zatvorenom trasom ceste može se prometovati kao i prije radova. To je potvrdio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić zadovoljan što je konačno ova značajna investicija privedena kraju. S obzirom na to da svi radovi na raskrižju na Vagi nisu dokraja završeni, te će se nastaviti nakon novogodišnjih blagdana, građani se i dalje mole za pojačani oprez u vožnji. Donja opatijska cesta, odnosno raskrižje ispod Tošine, ono kod opatijskog zavoja i na Panorami i dalje će na snazi imati privremenu prometnu regulaciju koja je bila postavljena kada su započeli radovi na rotoru Kuk. Takva signalizacija uklonit će se čim to dopuste vremenske prilike, odnosno ceste budu suhe, poručuju iz Grada Opatija.

Nogostup iza blagdana


– Odmah iza novogodišnjih blagdana završit ćemo radove kod Vage. Predstoji napraviti još nogostup, pa pozivam i nadalje vozače da oprezno voze tom dionicom – rekao je Dujmić.Podsjetimo, izgradnja rotora na Kuku probila je nekoliko rokova izgradnje. Bilo je problema s projektnom dokumentacijom, a po zatvaranju dijela ceste i s nizom prometnih prekršaja i nesreća. Privremena regulacija prometa, pritom i nedovoljno istaknuta, uvela je veliku pomutnju među vozače zbog čega su zabilježene i neke veće prometne nesreće i puno manjih.

Zbog vrlo opasnih prometnih rješenja tri raskrižja (Panorama, opatijski zavoj i ispod Tošine) prozvala su se i »panoramskim trokutom«, a posebno opasno bilo je za ljetnih mjeseci kada je promet bio pojačan. O sporosti u izvođenju radova na rotoru Kuk često su s nezadovoljstvom govorili i opatijski turistički djelatnici, opravdano smatrajući kako je zatvoren jedini ulaz u Opatiju.


Najljepši dar


Zatvaranje ceste na potezu od rotora Kuk do Vage, kao i dijela Matuljske ceste zbog izgradnje POS-ovih stanova, dodatno je opteretilo neke druge gradske prometnice, pa su se tako u jutarnjem terminu redovito stvarali prometni čepovi na cesti koja od Matulja vodi preko Pobri do Opatije.



Premda službenih informacija o prohodnosti Matuljske ceste u smjeru Opatija – Matulji zasad nema, već jučer se dijelom te ceste moglo proći, no prometna signalizacija je i dalje obavještavala da je promet po ovoj kratici dozvoljen samo lokalno.


Nakon mjeseci i mjeseci »muke po prometu«, čini se da je konačno za vozače stigao najljepši predblagdanski dar, koliko – toliko normaliziran promet na ulazu i izlazu iz Opatije.Očekuje se i da će investitori i predstavnici Grada o cijeloj investiciji i konačnom prometnom rješenju, kada se početkom 2014. godine cijela prometna priča zaokruži, izaći u javnost i s novim pravilima, kako bi se izbjegle moguće opasne situacije i zbunjenost vozača. No, dok sve na cestama u »panoramskom trokutu« ne sjedne na svoje mjesto i završnu riječ ne kažu prometni stručnjaci, preporuka svim vozačima je da i dalje budu vrlo oprezni, da poštuju znakove i prilagode vožnju uvjetima na cesti…