Gradnja KTC-a

Reformisti kritiziraju Grad Opatiju: Za i protiv još jedne kongresne dvorane

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Dok reformisti drže da u gradu prepunom kongresnih dvorana nije potrebna još jedna te da nove gradnje uništavaju austrougarski šarm grada, iz TZ-a ukazuju na pozitivan trend povratka velikih kongresa u Opatiju, čemu će pridonijeti i Kulturno-turistički centar



OPATIJA Pozitivnom investicijskom valu koji je u zadnje vrijeme zahvatio Opatiju, uslijed čega se na ove prostore polagano, ali sigurno vraća optimizam, pridružila se i velika gradska investicija izgradnje Kulturno-turističkog centra na mjestu bivšega kina iza hotela Imperial. Želja je, naime, aktualnog vodstva Grada Opatije da se uz veliku polivalentnu dvoranu koja će moći primiti između 500 i 800 osoba, značajnija kongresna zbivanja u budućnosti ponovo vrate na ove prostore.


Jer, premda će novi KTC koji je u izgradnji, a otvorenje je najavljeno za konac 2016. godine, primarnu ulogu imati u domeni ugošćavanja različitih kulturnih sadržaja, od kazališnih predstava i koncerata do kinoprojekcija, »gradski oci« ne kriju zadovoljstvo zbog mogućnosti da se privuku i kongresni sadržaji, što bi bio dodatni plus težnjama turizmu na Opatijskoj rivijeri 365 dana u godini.


No, postoje i drugačija mišljenja, pa tako gradski oporbenjaci, primjerice Dražen Mitrović, predsjednik NS reformista u Opatiji, smatra da »u gradu prepunom kongresnih dvorana, nije potrebna još jedna«. U priopćenju je dotaknuo i druge probleme Opatije.


Mijenjanje vizure




– Bez obzira na idiličan prikaz stanja u gradu, po mnogobrojnim činjenicama to nije točna interpretacija stanja. Prije svega to se vidi po broju građana Opatije koji su kao krajnju mjeru promijenili prebivalište i više ne žive u gradu. Svaki građanin ovoga grada može nabrojiti nekoliko susjeda, bliskih prijatelja ili poznanika koji su otišli iz grada i više se neće vratiti. O smanjenju broja djece i mladih da uopće ne govorimo. Također, broj blokiranih i građana pod ovrhama mjeri se u stotinama. Ove činjenice su najdirektniji pokazatelj kako je situacija daleko od idilične – stoji u priopćenju koje potpisuje Dražen Mitrović, predsjednik NS reformista iz Opatije.


U nastavku priopćenja reformista stoji: – Iz ovih, ali i drugih razloga, ukazujemo na činjenicu da zidanje kojim se na žalost »uspješno« mijenja vizura grada neće pozitivno utjecati na promjenu ovog višegodišnjeg negativnog trenda. Ovakav pristup je dosta naštetio austrougarskom šarmu grada, po čemu je Opatija uvijek bila poznata i prepoznatljiva. Osim kvazipozitivnog  vizualnog poboljšanja, vidljivo je da su ukupni ekonomski efekti svih krupnijih građevinskih i prostornih odluka koje su se dogodile unatrag 10 godina imali negativan utjecaj na život i građane grada Opatije i okolice.


Kada je o kongresnom turizmu riječ, a bez adekvatnih kapaciteta se o povratku većih skupova u Opatiju ne može govoriti, za mišljenje smo zamolili Gorana Pavlovića, u opatijskoj Turističkoj zajednici specijalizirane osobe za ovu problematiku.



Da bi se situacija koliko-toliko spasila, sugeriramo da se pogleda preko Učke ili malo dalje preko granice ako se izgubilo znanje o vođenju turističkoga grada. Npr., u Austriji nećete naći velike trgovačke centre u malim turističkim mjestima, definitivno nećete čuti ozbiljne prijedloge za reciklažu smeća u centru grada, niti će se gradska vlast gurati u područje kojem očito nije dorasla, a pritom mislimo na otvaranje kongresnih dvorana u gradu koji ih je prepun, poručuju reformisti.



Povratak kongresa


– Tijekom jedne godine u Opatiji se održi između 500 i 700 različitih, većih i manjih skupova, ponekad i više. Moglo bi se reći da ih je najviše medicinskih, a na takvim se kongresima broj sudionika u prosjeku kreće između 150 i 200. Godišnje se održi nekoliko većih skupova, s do 500 sudionika, a jedan do dva bilježe i više od 500 sudionika. Brojke se u zadnje vrijeme popravljaju, a Opatija, koja je oduvijek bila atraktivna, to postaje još više. Prošle godine je izgrađena nova dvorana u hotelu Royal, te je odmah privukla novi broj zainiteresiranih, a dio ih se vratio u Opatiju. Svako renoviranje ili izgradnja novih hotela i novih dvorana privlači i nove goste. Zato je i izgradnja Kulturno-turističkog centra Opatiji potrebna i čak mislim da je bespredmetno raspravljati treba li ona postojati ili ne, i je li to dobro ili ne – jer su novi kapaciteti u svakom slučaju veliki plus. Na primjer neke su manifestacije, poput recimo Hair Style Newsa, »pobjegle« iz Opatije, no uz ovu dvoranu koja bi prema najavama uistinu trebala biti pogodna i za najveća zbivanja, ovakvi skupovi bi se mogli vratiti. Niti jedan kongresni prostor u svijetu se ne koristi 365 dana u godini, a Opatija ima više od 60 dvorana i sve su u funkciji i dobro rade – rekao je Pavlović.


Najavio je i nekoliko najznačajnijih zbivanja kojima će u predstojećim danima Opatija biti domaćinom, od kongresa mediteranske kuhinje, kongresa nefrologa, do europskoga kongresa o bolestima dojke te skupa hrvatskih ekonomista i dana hrvatskog osiguranja.