Što misle Dujmić, Salamon, Sanković i Ćiković

Reakcije nakon odluke o podjeli LRH: Liburnijske čelnike ne zanima Cavtat i Portorož

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Širenje poslovanja Liburnia Riviera Hotela izvan opatijskog područja nije u interesu lokalnih općina i Grada Opatije koji putem svog društva Nova Liburnija imaju 25 plus jednu dionicu te velike hotelske kompanije



OPATIJA Načelnici liburnijske samouprave složni su u stavu o tome da širenje poslovanja Liburnia Riviera Hotela izvan opatijskog područja nije u interesu lokalnih općina i Grada Opatije koji putem svog društva Nova Liburnija imaju 25 plus jednu dionicu te velike hotelske kompanije. Naravno, načelnici Lovrana, Mošćeničke Drage i Matulja stoga su jučer bezrezervno pozdravili odluku Glavne skupštine LRH koja je jednoglasno izglasala plan podjele tog društva.


Prema tom planu, Liburnia Riviera Hoteli upravljat će isključivo s liburnijskim hotelima. Novoosnovano društvo LRH Hoteli Cavtat bit će odgovorno za poslovanje hotela izvan Opatijske rivijere, to jest onima u Cavtatu i Portorožu koje je ta opatijska kompanija kupila nedavno i time izazvala veliko nezadovoljstvo partnera, liburnijske lokalne samouprave.


Alan Sanković, načelnik Lovrana, općine koja drži 20-tak posto udjela u Novoj Liburniji naglašava da nije dobro, a ni pametno da samouprava upravlja s imovinom koja je čak u drugoj državi.




»Osim toga, hoteli u Cavtatu daleko su od nas 700 kilometara i doista ne vidim smisao u tome da liburnijske općine imaju imovinu koja je izvan njezinoga područja, štoviše u Sloveniji«,  kaže Sanković.



Načelnik Salamon smatra da je još rano govoriti o tome koliko Nova Liburnija može zaraditi od prodaje 25 posto vlasništva koje je samouprava automatski stekla u novom društvu LRH Hoteli Cavtat. Doduše, postoje neke kalkulacije o tome da bi Nova Liburnija mogla od te prodaje inkasirati 30-ak milijuna kuna, ali u bruto iznosu. No, Alan Sanković smatra da će vrijednost biti kudikamo veća, što će ovisiti o brojnim čimbenicima. Stoga su svi načelnici, kao i gradonačelnik Dujmić vrlo oprezni s kalkulacijama. Napominju da sa završnom računicom treba pričekati.»To je na dalekom štapu«, poručuje Salamon.»Nije tajna da je novac potreban lokalnim proračunima. Lovran ima u planu nekoliko investicija, od kojih su nam prioritetni ulaganje u Društveni dom, uređenje kina ili kupnja terena nogometnog igrališta«, ilustrira Sanković na što bi ta Općina mogla potrošiti novac od eventualne prodaje dionica u LRH Cavtat.Najmanje dionica ima Općina Matulji, svega 1,5 posto. Načelnik Mario Ćiković ponovno napominje da on nije zadovoljan postotkom u vlasničkom udjelu u Novoj Liburniji, jer podjela vlasništva »nije bila fer i poštena«. Kako god bilo, Općina Matulji neće puno zaraditi ako se dionice novog društva budu prodavale. »Na žalost, Matulji će dobiti najmanje od prodaje dionica, tako da mi ne možemo računati da ćemo taj novac investirati u bogzna što«, kaže Ćiković.


Prilika za zaradu


»Nas ne zanima poslovanje LRH u Cavtatu, još manje u Portorožu, ili gdje li će LRH u budućnosti kupovati hotele. Svi načelnici su bili složni oko toga da se moramo koncentrirati na poslovanje na ovom, našem području«,  poručio je načelnik Matulja Mario Ćiković.


Ratko Salamon, načelnik Mošćeničke Drage podsjeća na to da podjela LRH suštinski ništa ne mijenja u smislu udjela u vlasništvu LRH.


»No, Nova Liburnija može biti zadovoljna odlukom Glavne skupštine, i to zbog nekoliko razloga. Prvo, lokalna samouprava ne može podržavati investicije u Cavtatu i Portorožu, dok se u hotele koji su u vlasništvu LRH na liburnijskom području ne ulaže dovoljno. Nas udjeli u hotelima izvan ovog područja naprosto ne zanimaju i prepustimo to privatnom vlasništvu. Drugo, Nova Liburnija sada ima priliku zaraditi neki novac od prodaje dionica LRH Hotela Cavtat. Jasno, pod pretpostavkom da će se te dionice i prodavati«, kazao nam je Salamon, čija općina u svom portfelju ima četiri posto dionica Nove Liburnije.


Načelnik Salamon smatra da Nova Liburnija može zadržati strateški važan paket dionice u Liburnia Riviera Hotelima.


»U interesu Nove Liburnije svakako je obnova postojećih, ali zapuštenih hotela u portfelju LRH na Opatijskoj rivijeri. Znači, LRH ne treba graditi nove hotele, već samo investirati u postojeće koji sada propadaju. Tih objekata je relativno puno. U Mošćeničkoj Dragi hoteli LRH još su u koliko-toliko dobrom stanju, iako time nismo posve zadovoljni, kao ni njihovom poslovnom logikom. Taj problem znatno je veći u Lovranu, kao i u Opatiji, gdje LRH ima puno hotela koji nisu niti u funkciji. Obnova hotela je naša želja, ali, jasno, o tome će odlučivati većinski vlasnik društva«, smatra Salamon koji ne krije da nije zadovoljan kako većinski vlasnik inače upravlja s LRH.



Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nije želio komentirati odluku Glavne skupštine o osnivanju novog društva LRH Hoteli Cavtat, to jest što to može značiti za zaposlenike LRH. Bulić objašnjava da još uvijek čeka službenu dokumentaciju s te skupštine.



Lovranski hoteli


»Neka se LRH sada posveti obnovi lovranskih smještajnih kapaciteta. U Lovranu su čak četiri hotela izvan funkcije. Najveći je Splendid, a zatvoreni su još Danica, Lauriana i Miramar. Tu je još i Vila Zagreb, gdje su smješteni sezonci«, nabraja Sanković mrtvi hotelski kapital LRH.


Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić također razmišlja u smjeru da LRH mora obnavljati postojeće kapacitete.»Renoviranje ovdašnjih hotela, ponajprije onih koji su danas zatvoreni, poput cijelog jednog kompleksa u Ičićima, trebali bi biti prioriteti LRH, jer to znači nova radna mjesta i podiže našu destinaciju”, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić nakon Glavne skupštine.

Štoviše, Ratko Salamon i Alan Sanković ocjenjuju da bi se većinski vlasnik LRH više trebao baviti turističkim poslom, a ne nekim drugim, što sada čini. Sanković podsjeća na to da je vodstvo LRH svojevremeno puno obećavalo, ali od toga nije puno učinjeno. U tom smislu načelnici priželjkuju promjenu vlasničke strukture LRH, o čemu se već duže vrijeme u poslovnim krugovima spekulira, i dolazak vlasnika kojem je turizam – core business.