Diskrecijsko pravo

Ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Opatiji zaposlila profesoricu u visokom stupnju trudnoće

Slađana Vignjević

Nova profesorica francuskog jezika Nataša Matošević dobila je posao i ubrzo otišla na porodiljni. Iako je natječaj proveden po zakonu, nijedna od ostalih kandidatkinja za ovo mjesto nije pozvana na intervju s ravnateljicom što bi trebao biti dio procedure



Radno mjesto profesorice francuskog jezika u srednjoj Hotelijersko-turističkoj školi u Opatiji, upražnjeno ljetos zbog odlaska u mirovinu Magde Ostojić, nakon provedenog javnog natječaja pripalo je Nataši Matošević. Nova profesorica, inače sestra intendantice HNK Ivana plemenitog Zajca Nade Matošević-Orešković, dobila je svoj prvi ovakav posao unatoč visokom stupnju trudnoće. Naravno, apsolutno nije upitna trudnoća kao stanje žene koje svatko podržava, no pitanje je zašto je ravnateljica Ksenija Beljan, zaposlila osobu koja je neposredno nakon toga, doslovno poslije desetak dana, otišla na porodiljni. Sam natječaj, iako proveden po Zakonu, ostavlja duboku sumnju u ispravnost izbora Nataše Matošević. Naime, od šest kandidatkinja za to profesorsko mjesto, prema našim informacijama nijedna nije pozvana na intervju, što bi trebao biti dio uobičajene procedure.


Matošević je na spomenutu poziciju stigla najprije na zamjenu, i to odlukom ravnateljice Beljan koja je pritom dvojbeno upotrijebila tzv. diskrecijsko pravo koje pripada ravnateljima. Ono se primjenjuje samo u izvanrednim okolnostima, kada obavljanje poslova ne trpi odgodu i traje do zasnivanja radnog odnosa, ali ne dulje od 60 dana.   

Stare-nove muke


Ravnateljica je morala znati da profesorica Ostojić odlazi u mirovinu, a odlazak u mirovinu nije okarakteriziran kao iznenadna situacija, već unaprijed poznata, i to barem mjesec dana, pa je ravnateljica trebala na vrijeme raspisati javni natječaj u potrazi za novim nastavnikom.   


Nakon što je Nataša Matošević odradila 60 dana na zamjeni te poslije valjano raspisanog natječaja kojim su se na uvid tražili životopis i diploma o stečenoj stručnoj spremi, opet je izabrana Matošević. Ovog puta kao najpogodnija za obavljanje posla na neodređeno vrijeme. Već tada se, međutim, znalo da će nedugo nakon dobivanja stalnog zaposlenja otići na porodiljni dopust.




 – Svima je u zbornici bilo čudno vidjeti osobu s trbuhom do zuba. Pogledavali smo se i čudili, priznao nam je nastavnik.


Ravnateljica se odmah po zaposlenju Nataše Matošević u stalni radni odnos našla na mukama jer je njenim odlaskom na rodiljni dopust ponovo morala posegnuti za traženjem zamjene!


 Je li ravnateljica škole čiji ugled dosad nije bio okaljan, odabravši osobu koja opravdano, zbog trudnoće, nije u stanju obavljati svoj posao, osim pogrešno upotrebljenog diskrecijskog prava, ujedno povrijedila i institut natječaja?


Naime, Beljan prilikom odabira prijavljenih kandidata uopće nije iskoristila mogućnost osobnog upoznavanja kandidata putem razgovora, uključujući barem kandidate koji udovoljavaju kriterijima zatraženim natječajem. Zakon je na to ne obvezuje, ali bi bilo logično i korektno da se potrudila iz lepeze pristiglih prijava odabrati najkompetentniju osobu.   

Osobni intervju


– Na razgovor nisam bila pozvana. Žalosno je da su takvi natječaji namješteni, posao se dobiva preko ravnatelja pa tko ima jaču političku ili neku drugu vezu prolazi, rekla je Maša Kosanović, jedna od kandidatkinja. Isto je potvrdila i njezina rivalka Irena Matacin, koja je također ostala bez posla, ali i bez razgovora.


 – Nisam bila pozvana na razgovor, samo sam dobila e-mail da je posao dobila Nataša Matošević, rekla je Matacin.


Osim njih, među šest kandidata našla se i Danica Stevović, dugogodišnja nastavnica s iznimnim pedagoškim i predavačkim iskustvom u području francuskog jezika, za što joj je dodijeljeno i prestižno priznanje Republike Francuske »Akademska palma«. Spomenuto odličje dobila je na preporuku francuskog veleposlanika u Hrvatskoj, što je francuski ministar obrazovanja i prihvatio te joj unazad nekoliko godina dodijelio priznanje koje spada među najviša civilna odličja Republike Francuske.


– Iako sam to zbog svojih referenci očekivala, nitko me nije zvao da se predstavim, potvrdila nam je Stevović.


Ravnateljica Beljan nije ni potvrdila ni demantirala da je obavila razgovor s kandidatima, vjerojatno zaboravljajući na latinsku tvrdnju »Qui tacet, consentire videtur« – tko prešućuje, čini se da odobrava.


– Nigdje nije propisano kako se provodi natječaj, ni u jednom zakonu, ni u jednom naputku, već se na razgovor zovu osobe za koje se procijeni da udovoljavaju kriterijima. Uglavnom se radi intervju. Ja intervju provodim osobno jer sam odgovorna za rad ove ustanove, kaže ravnateljica Beljan.   

Testiranja u gimnaziji


Za razliku od ravnateljice Beljan kojoj su očito razgovori-intervjui s kandidatima za posao nepotreban gubitak vremena, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich, što bi trebao biti model ponašanja svakog odgovornog ravnatelja koji u interesu djece doista želi dovesti najboljeg profesora, prilikom zaposlenja nove osobe u kolektiv škole provodi cijeli niz testiranja. Tako, osim zadovoljenja osnovnih uvjeta određenih natječajem, kandidati pristupaju provjeri informatičke osposobljenosti, ocjenjuje se koliko metodički dobro održavaju jedan nastavni sat, potom ravnateljica u prisustvu školskog psihologa obavlja intervju. Sclaunich je osnovala i stručni aktiv koji daje svoj prijedlog najboljeg kandidata kojeg, tek na kraju, prezentira kao najpogodnijeg na sjednici Školskog odbora. Iz navedenog je jasno kako Prva riječka hrvatska gimnazija potiče pozitivnu konkurenciju među kandidatima pa je s pravom upitno kako je moguće zaposliti, u ovom slučaju Natašu Matošević, bez da su ostali kandidati testirani, makar razgovorom.


Shodno tome, postavlja se pitanje kako ravnateljica može biti sigurna da je izabrala najboljeg kandidata informiranjem o ostalima isključivo putem pristiglih biografija.


– U ovom slučaju smo ispoštovali zakon, a ako je zaposlen netko tko je u drugom stanju, to ne umanjuje njegove sposobnosti. Trudnoća ne znači da je osoba bolesna. Tko vam može garantirati za nekog tko se danas zaposli da se sutra neće razboljeti, zaključila je Beljan.


Ministarstvo šalje inspekciju


   Važno je napomenuti kako o zasnivanju i prestanku radnog odnosa odlučuje isključivo ravnatelj uz prethodnu suglasnost Školskog odbora. Školski je odbor Hotelijersko-turističke škole prilikom imenovanja novog nastavnika francuskog jezika bio obaviješten tek o Nataši Matošević čije je dosadašnje radno iskustvo svedeno na držanje tečajeva pri Društvu hrvatsko-francuskog prijateljstva Alliance Francaise u Rijeci te prevođenje stranih predstava na hrvatski jezik u kazališnoj sezoni 2010./2011. Radi se o predstavama »Iznad ponora« i »Život lude« u čemu je zasigurno imala potporu svoje sestre Nade Matošević-Orešković. – Zapisnik sa sjednice Školskog odbora postoji, ali nisam sigurna smijem li vam takve podatke ustupiti za javnost. Mi smo legalisti jer kad dođe inspekcija sve provjerava, rekla je Ksenija Beljan, vjerojatno ne očekujući da će joj ovih dana inspekcija pokucati na vrata, što nam je potvrdio Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.   

Škopac: Ravnatelji zloupotrebljavaju ovlasti


   Zamjenik predsjednika Školskog odbora gospićke gimnazije, magistar Anteo Škopac, vodi tihu borbu za ravnopravnost izbora novih nastavnika. Pogodovanje određenim kandidatima i zloporaba ovlasti ravnatelja, česta su pojava, ističe: – Ravnatelji zloupotrebljavaju ovlasti jer im je Zakon dao diskrecijsko pravo da mogu izabrati koga žele, ali samo u rangu određenih uvjeta. Naime, dugogodišnji sam član Školskog odbora te sam i u svome radu na sjednicama uvidio u mnogo slučajeva nesrazmjer između Zakona i tumačenja istog. Primjerice, ako se na natječaj javi deset kandidata, od kojih petero ima položen stručni ispit, a petero nema, prednost imaju kandidati s položenim ispitom i od njih mora najbolji biti izabran. U Školskom odboru sjedi šestero ljudi iz politike i samo troje profesora. Od ta tri profesora obično su dva koja su sklona ulizivanju ravnatelju, a tek jedan koji se bori i koji je na koncu sam protiv ostalih osam. Takvi primjeri ponašanja ravnatelja difamiraju svakog pojedinca koji svoj posao radi u dobroj vjeri, poručio je Škopac.   

Matošević dobila i razredništvo


   Novoizabranu nastavnicu francuskog jezika Natašu Matošević je, osim obavljanja tjedne nastave u trajanju od 15 nastavnih sati, dopalo i razredništvo nad razrednim odjelom 1.c pa se dodatno pitanje nameće samo od sebe. Je li postupak ravnateljice i pedagoški ispravan, kada se zna da članak 125. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim i osnovnim školama zahtijeva da ravnatelj brine o sigurnosti te o pravima i interesima učenika i radnika školske ustanove? Stalno zaposlenje i razredništvo dobila je, naime, osoba koja će sigurno s posla izbivati duže vrijeme. Nekoliko nastavnika s kojima smo razgovarali jednoglasno je u stavu kako je razredništvo izuzetno osjetljiv zadatak, poglavito nad tek upisanim srednjoškolcima koji odgojno-obrazovni put nastavljaju u novoj i nepoznatoj sredini.