Mošćenička Draga

Ratko Salamon predao “ključ” Riccardu Staraju

Marina Kirigin

Bez obzira na takvu raspodjelu snaga unutar Vijeća, Staraj kaže kako smatra da će sve uspjeti riješiti zajedničkim dogovorom - Riccardo Staraj / Snimio Marin ANIČIĆ

Bez obzira na takvu raspodjelu snaga unutar Vijeća, Staraj kaže kako smatra da će sve uspjeti riješiti zajedničkim dogovorom - Riccardo Staraj / Snimio Marin ANIČIĆ

U osam godina Ratko Salamon, u suradnji sa svima nama, napravio je jako puno. Uz realizirane projekte, administrativno smo posložili Općinu. Sada je sve to jako dobro pripremljeno, a kada imate takvu situaciju, onda je puno lakše nastaviti raditi. Nećemo mijenjati smjer koji smo zacrtali. Jedinstvena smo općina po mnogim pitanjima i znamo koji su nam prioriteti. U programu smo nabrojili projekte koje planiramo napraviti u dvanaest godina, ali ako ostvarimo 30-40 posto planiranog, napravit ćemo puno, rekao je Staraj



MOŠĆENIČKA DRAGA Dosadašnji načelnik Općine Mošćenička Draga, Ratko Salamon, nakon osam godina vlasti »ključeve« Općine jučer je predao njegovom dosadašnjem zamjeniku, novom načelniku draške općine Riccardu Staraju.


Primopredaja u Općini izvršena je u nazočnosti Luciane Sterle, nove Starajeve zamjenice, i novinarske ekipe, a nakon što je prošlog tjedna na lokalnim izborima potvrđeno da je Staraj, kao jedini kandidat za načelnika, dobio povjerenje Dražana.


– Na kraju sam jednog vrlo uspješnog mandata, Riccardo je bio moj zamjenik, tako da je ta primopredaja vlasti zapravo formalnost, ali je po zakonu obveza. Predali smo izvještaj sa stanjem projekata i financijama Općine. Mislim da je moj drugi mandat, zadnje četiri godine, bio vrlo uspješan, da smo ostvarili više od 95 posto onoga što smo obećali. Financijska situacija je zadovoljavajuće dobra. Nadam se prije svega da Općinu predajem u dobre ruke, a nakon toga da ju predajem i u dobrom stanju. Mislim da je osam godina jedno pristojno vrijeme u kojem sam se bavio načelničkim poslom i osjećam da je situacija da se to promijeni, da dođu novi ljudi, da dobijemo više entuzijazma, želje i volje koja nakon osam godina ne može biti ista kao na početku – rekao je Ratko Salamon prilikom predaje »ključeva«, a novi načelnik Mošćeničke Drage Staraj dodao kako je njegov zadatak da nastavi sve dosad zajedno započeto.


Prostorni plan




– U osam godina Ratko Salamon, u suradnji sa svima nama, napravio je jako puno. Uz realizirane projekte, administrativno smo posložili Općinu. Sada je sve to jako dobro pripremljeno, a kada imate takvu situaciju, onda je puno lakše nastaviti raditi. Nećemo mijenjati smjer koji smo zacrtali. Jedinstvena smo općina po mnogim pitanjima i znamo koji su nam prioriteti. U programu smo nabrojili projekte koje planiramo napraviti u dvanaest godina, ali ako ostvarimo 30-40 posto planiranog, napravit ćemo puno. U osam godina izgradili smo zgradu javne namjene, vrtić, ceste, zaista jako puno materijalnog dobra, a za nekakav daljni rad, prioritet općine biti će nastavak uređenja i dogradnje luke, izgradnja nove škole na lokaciji Sveti Petar do novog vrtića, ne samo kako bi zbrinuli našu djecu već time i privukli nove obitelj da žive u Dragi. Naravno tu je i ulaganje u vodovod i proširenje groblja Brseč. Imamo i ideju uređenja centralnog trga i šetnice do Svetog Ivana. Ono što je najbitnije našim mještanima  i nama je usvojiti novi prostorni plan koji je praktički pred usvajanjem – treba još napraviti javnu raspravu, a u rujnu bi taj dokument trebao biti spreman za izglasavanje – rekao je Staraj.


Dogovor Dragu gradi


Izbori za načelnika u Mošćeničkoj Dragi, s obzirom da je Staraj bio jedini kandidat, bili su unaprijed riješeni. Međutim, puno zanimljivija bila je borba za mjesta u Vijeću. Starajeva koalicijska lista PGS–SDP-IDS–HSU uz podršku nezavisnih osvojila je pet vijećničkih mjesta što je nedovoljno za većinu.


HDZ na čelu sa Salamonom i HSS na čelu sa Ivanom Galovićem osvojio je po tri vijećnička mandata. Bez obzira na takvu raspodjelu snaga unutar Vijeća, Staraj kaže kako smatra da će sve uspjeti riješiti zajedničkim dogovorom.


– Ne bih davao prednost nikome, sjest ćemo za stol i dogovoriti budućnost općine u interesu njezinih žitelja, a ne stranaka i pojedinaca. Dogovorit ćemo ono što je za Dragu najbolje. I u predizbornoj kampanji pokazali smo i dali medijsku poruku svima da smo složni samim izborom jednog načelnika. Tako ćemo se ekipirati i u Vijeću i vrlo brzo posložiti. U vijeću su manje-više isti ljudi, ima nekoliko mladih što me posebno veseli, i  što će zasigurno biti svojevrsno osvježenje – zaključio je Staraj, a novi draški vijećnik Salamon, pomalo u šali dodao kako Staraju neće biti lako u Vijeću.


– Ja ću mu biti ozbiljna oporba koja će ga istovremeno kontrolirati, ali i paziti – zaključio je Salamon.