Dan u prirodi

Ranč Anđeli, šumska oaza iznad Opatije: Negativnu energiju ostavite kod kuće

Marina Kirigin

Klaudia Dokozić s jednim od sedam konja na ranču Anđeli nedaleko Bregi iznad Opatije / Foto Roni BRMALJ

Klaudia Dokozić s jednim od sedam konja na ranču Anđeli nedaleko Bregi iznad Opatije / Foto Roni BRMALJ

Primijetili smo da djeca iz grada jako malo znaju o životinjama, čak ih ne znaju ni prepoznati. Učimo ih o plodovima prirode, u školi jahanja učimo ih osedlati konja, timariti konje, osnovama jahanja..., kaže vlasnica ranča Klaudia Dokozić



Subota ujutro. Uranili smo dvadesetak minuta na novinarski zadatak. Gazdarice malenog ranča u Bregima još nije bilo pa je ulogu domaćina preuzela koza neobičnog imena -Memo.


Čim nas je iz daleka uočila, došetala se do portuna ranča, provirila kroz ogradu i spretno pozirala fotoreporteru.


Memo je koza, koja je za djecu koja dolaze na ranč vrlo često i jelen zbog rogova na glavi. Saznajemo kako najmlađi članovi našeg društva nisu navikli na prirodu, djeca iz grada ne poznaju životinje, a prilikom dolaska na ranč vesele se travi, lišću i bubama.




Nova šumska »oaza« u zaseoku Anđeli u Bregima iznad Opatije zato bi trebala imati veliku ulogu u edukaciji djece i u njihovom povezivanju s prirodom, što istinski želi omogućiti vlasnica ranča koji je dobio ime po zaseoku u kojem se nalazi ranč Anđeli.


Šuma koja vas okružuje dok stojite na ranču daje osjećaj da ste daleko od civilizacije, međutim ranč je lako dostupan.


Na njega se može stići i redovnom autobusnom linijom jer se nalazi svega 300-tinjak metara od glavne ceste koja vodi za Učku.


Radionice za djecu


Ideju da na ovoj lokaciji uredi mali ranč imala je Klaudia Dokozić iz Veprinca, a sve je počelo, kaže, zbog sina koji boluje od autizma.


– Nismo bili u mogućnosti često odlaziti sa sinom na jahanje pa smo odlučili kupiti konja. Nakon njega kupili smo i drugog i trećeg, i sada se zaustavili na sedmom.


Tako je došla i ideja osnivanjem ranča. Kupili smo teren u Bregima i pokrenuli mali ranč – govori Dokozić koja na ranču uz sedam konja, ima i tri koze, kuniće, zamorce, mačku.


Čim nas je Memo iz daleka uočio, došetao se do portuna ranča, provirio kroz ogradu i spretno pozirao / Foto Roni BRMALJ


Čim nas je Memo iz daleka uočio, došetao se do portuna ranča, provirio kroz ogradu i spretno pozirao / Foto Roni BRMALJ



Ranč je otvoren početkom srpnja ove godine. Iako još nije u potpunosti dovršen, te su nužna još neka ulaganja, ranč je u ovom trenutku otvoren za sve posjetitelje vikendima od 10 do 20 sati. Uz jahanje po cijeni od 100 kuna za 45 minuta, u ponudi su razne dječje, edukativne igraonice, škola jahanja u trajanju 10 sati, postoji mogućnost proslave rođendana na ranču, ali može se doći i samo razgledati životinje.


– Kroz radionice nastojimo djeci približiti prirodu. Primjetili smo da djeca iz grada jako malo znaju o životinjama, čak ih ne znaju ni prepoznati. Učimo ih o plodovima prirode, u školi jahanja učimo ih osedlati konja, timariti konje, osnovama jahanja…


Odaziv djece je dobar za početak, zasada se još nismo jako reklamirali, ali to ćemo učiniti do sljedećeg ljeta kada planiramo omogućiti posjet ranču i radnim danom u popodnevnim satima – govori vlasnica ranča.


Zanimljiva pravila ranča Anđeli


Zanimljiva pravila ranča Anđeli



U ovom vrlo zahtjevnom poslu pomaže kći Diana Janjetić i njezin suprug, ali i volonterke Jana, Ena, Ema, Mia i Nina iz Rijeke.


– Imamo nekoliko volonterki koje nam redovito dolaze. Počiste nam štale, pomognu oko konja, a zauzvrat besplatno jašu – govori Dokozić navodeći kako su učestali gosti na ranču članovi Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije, čija je predsjednica, a koji stižu na terapijsko jahanje. Dokozić planira dogovoriti i suradnju s vrtićima i školama iz regije i omogućiti kroz izlete na ranč da se djeca upoznaju sa životinjama.


Predivna priroda


Na ulazu u ranč najvidljivija je velika tabela s nekoliko glavnih pravila ranča, a jedno od onih koji se najviše ističe je pravilo koje glasi »negativnu energiju ostavite kod kuće«. Na krilima te pozitivne enegrije u nastajanju, kroje se i planovi za budućnost.


Na ranču žive i tri koze, kunići, zamorci, mačke... / Foto Roni BRMALJ


Na ranču žive i tri koze, kunići, zamorci, mačke… / Foto Roni BRMALJ



– Vidjet ćemo kako će se posao razvijati, ali u planu je oplemeniti ponudu, možda i omogućiti vožnje kočijom. Jahanje je moguće unutar ranča ali i u okolnoj šumi, međutim radijus kretanja zasad nam je ograničen.


Šuma je dosta zarasla. Nadamo se da ćemo uspjeti raščistiti šumski put pa napraviti staze za jahanje jer ovdje ima jako lijepih stvari za vidjeti. U samoj blizini nalaze se rovovi uz staru, napuštenu vojarnu iz Prvog svjetskog rata. Rovove, koji su u jako dobrom stanju gradili su Talijani, a napravili su čak i bazen od starih grota. Tu je naravno i uvijek predivna priroda koja nikoga ne ostavlja ravnodušnom – zaključila je Dokozić.