Festival Opatija

Rajna Miloš najavila program: U novu sezonu predstavom “Zaneseni od jeseni”

Marina Kirigin

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Razlog nešto skromnije jesenske kazališne sezone u Opatiji je nemogućnost održavanja kazališnih predstava za odrasle u dvorani Grand hotela Adriatic. Naime, navedeni hotelski objekt promijenio je vlasnika, a nova uprava ne želi ili ne može iznajmljivati kongresnu dvoranu, rečeno je na pressici



OPATIJA »Zaneseni od jeseni« naziv je nove jesenske sezone Festivala Opatija koja počinje 1. listopada i traje do druge polovice studenog. Opatijska kazališna sezona ove jeseni obuhvaća program namijenjen djeci, zatim RetroOpatijski festival, ali iz programa su izostale kazališne predstave za odrasle.


Razlog nešto skromnije jesenske kazališne sezone u Opatiji je nemogućnost održavanja kazališnih predstava za odrasle u dvorani Grand hotela Adriatic. Naime, navedeni hotelski objekt promijenio je vlasnika, a nova uprava ne želi ili ne može iznajmljivati kongresnu dvoranu u kojoj su se dosad održavale kazališne predstave, istaknuto je na jučer održanoj press konferenciji u prostorijama Festivala Opatija, na kojoj je najavljen jesenski program.


– Pokušali smo dogovoriti i pronaći mjesto za održavanje kazališnih predstava u Milenij hotelima i LRH-u, međutim oni imaju već dogovorene svoje programe, kongrese – objasnila je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš razlog nešto skromnijem izdanju opatijske kazališne jeseni.





Ravnateljica Festivala Opatija navela je kako će se 19. studenog i u Opatiji obilježiti Noć kazališta, no kako će predstavu i mjesto održavanja naknadno najaviti. Po završetku kazališne jeseni u Opatiji, 1. prosinca na Ljetnu pozornicu stiže »Ledena čarolija« u izda



Bogat program za djecu


U novoj sezoni, koja počinje 1. listopada, Festival Opatija nastavit će uspješnu suradnju sa zagrebačkim teatrom Poco Loco i njihovim pričaonicama. Tijekom listopada Pokolokovci će u opatijskom Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer najmlađima ispričati tri zanimljive priče i uz svaku priču djeci će predstaviti po jedan glazbeni instrument. U subotu, 1. listopada uz zvuke tamburice ispričat će priču »Dugonja, Trbonja, Vidonja« s početkom u 11 sati.


Dva tjedna kasnije, 15. listopada, »Sedmoglavi zmaj« će prema raznim pričama Zvonimira Baloga i uz usnu harmoniku razveseliti opatijske mališane. Dana 29. listopada paviljonom će odjekivati cvilež »Cvilidrete«, ali i violine i to tijekom posljednjeg ovojesenskog druženja sa zagrebačkom kazališnom družinom.


Nakon prošlogodišnje inicijative s uključivanjem u Dječji tjedan organizacijom događanja, istu praksu Festival Opatija nastavlja i ovog prvog punog tjedna u listopadu. Uz suradnju s opatijskim Društvom »Naša djeca« Ljetnom pozornicom će 8. i 9. listopada vladati dječji žamor. U subotu, 8. listopada u vremenu od 10 do 14 sati održat će se sajam dječjih aktivnosti, a na sedam štandova svoje će djelovanje predstaviti Hrvatski muzej turizma, Sportski savez grada Opatije, Udruga za razvoj kulture mladih »Kulturni front«, Kreativni atelijer »ArtMašina«, Multimedijalna udruga »Lapiš«, Park prirode »Učka« i DND Opatija.


U programu nazvanom »Gdje si kada kući nisi?« od 11 sati kreće dječji kviz znanja »Kvizobraz«, a u 12.30 sati koncert gitare malog velikog virtuoza Frane Živkovića. U nedjelju, 9. listopada, na rasporedu je »zabavni« dan u trajanju od 10 do 14 sati: interaktivni cirkuski sajam »Cirkusarije« (žonglerski, kreativni, akrobatski i ekvilibristički kutak pod vodstvom i u izvedbi zagrebačkog Triko Cirkus Teatra); »Hop! Hop! Hula Hop«, radionica hula hopa Marka Kalca; u isto vrijeme gledalište velike Ljetne pozornice postat će poligon sportskih aktivnosti » Leteći Martin«– igralište za badminton, stol za stolni tenis, graničar te poligon za romobile.


RetrOpatijski festival


Povodom Svjetskog dana animiranog filma 28. listopada, u dvorani Ville Antonio u Opatiji organiziran će biti maraton projekcija sinkroniziranih naslova crtanih filmova u vremenu od 12 do 18 sati.Ulaznice za pričaonice Teatra Poco Loco stajat će kao i do sada simboličnih 10 kuna, dok je ulaz na događanja povodom Dječjeg tjedna te projekcije povodom Svjetskog dana animiranog filma slobodan.

RetrOpatijski festival glazbena je manifestacija koja će se održati početkom studenog u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, s ciljem promocije i adekvatne valorizacije bogate glazbene ostavštine skladatelja popularne glazbe okupljenih oko legendarnog Opatijskog festivala. Sastoji se od dvije večeri, od kojih je prva posvećena jednom glazbenom imenu čije skladbe izvodi manji broj renomiranih izvođača, dok je druga večer tematski organizirana oko skladbi izvođenih na Opatijskom festivalu u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je taj festival bio najznačajnije glazbeno događanje u regiji.


Ove godine prva večer posvećena je liku i djelu Arsena Dedića i održat će se u petak 11. studenog 2016. Kroz razgovore sa suvremenicima, uz video priloge i odabrane skladbe prikazat će se »život uz Arsena« i odati počast jednom od najvećih glazbenika s ovog područja koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi. Glazbenici koji sudjeluju odabrani su uz suradnju s obitelji Dedić, a izvođači Arsenovih pjesama su: Gabi Novak, Matija Dedić, Josipa Lisac, Zoran Predin, Marko Tolja, Maja Posavec, te Lea Dekleva uz instrumentalnu pratnju Jazz Banda HRT-a i prateće vokale koje čine Vokalni sastav Akvarel. Druga večer naziva »RetrOgledalo« posvećena glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival, održat će se u subotu, 12. studenog u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.


Večer prikazuje karijere troje vrhunskih umjetnika koje su započele upravo u Opatiji ili im je Opatijski festival značio puno u razvoju njihove karijere i to: Gabi Novak, Josipa Lisac, kao i mlađi glazbeni kolega Neno Belan te voditelj Oliver Mlakar, uz potporu mladih izvođača, a to će biti: Maja Vučić, Marko Tolja, Ivana Kindl, Nina Badrić i Luce. Izvođači na sceni svoje skladbe izvodit će uz pratnju Jazz Band HRT-a, s vokalnim sastavom Akvarel u ulozi pratećih vokala, a sve skladbe bit će obrađene u novim aranžmanima što uz bogate produkcijske uvjete i kreativna scenografska rješenja čini ovaj projekt visokoumjetničkim proizvodom.