Kulturno turistički centar

Rajna Miloš: Opatijska kulturna priča treba krov nad glavom

Davor Žic

To neće biti samo zgrada, nego i puno više od toga – gradsko okupljalište, u kojem bi svoj prostor imali i mladi Opatijci, koji bi njegovao ono što nam najviše nedostaje, pravi kulturni duh, i mobilizirao život u Opatiji kojoj se u posljednje vrijeme često imputira da je »uspavana« – smatra Rajna Miloš



OPATIJA » Recesija uvijek donosi rezove u financiranju kulture, ali zaboravlja se da kultura nije nadogradnja ili luksuz, već su kultura i umjetnost temelji svake civilizacije – kazao je glazbenik Elvis Stanić na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji na Ljetnoj pozornici, na kojoj je u društvu ravnateljice Festivala Opatija Rajne Miloš istaknuo važnost izgradnje novog Kulturno-turističkog centra Opatije, odnosno Doma umjetnosti koji se u posljednje vrijeme našao pod lupom javnosti zbog pojedinih mišljenja da se radi o velikom trošku koji bi se mogao bolje utrošiti na izgradnju dječjeg vrtića ili infrastrukture.



Na jučerašnjoj presici, Miloš je predstavila i rezultate rada Festivala Opatija u prvih šest mjeseci, kazavši da je organizirano više od 70 događanja koje je posjetilo gotovo 13 tisuća ljudi. Najavljen je i program rada za sljedeće razdoblje, u kojem se izdvajaju manifestacija Golden Opatija ovog vikenda, uz programe Carski grad u subotu, RetrOpatija u nedjelju te koncert grupe Kool & The Gang u ponedjeljak, te desetak vrhunskih glazbenih i scenskih događanja. – Kontinuirani program nastavlja se već u utorak, 22. srpnja, kada na Ljetnoj pozornici gostuju najveće svjetske zvijezde baleta, nakon čega imamo dva vrhunska vokalna iskustva – slovenski zbor Perpetuum Jazzile 26. srpnja te jazz skupinu New York Voices 30. srpnja. I kolovoz će proći u znaku slavljeničkih koncerata – 8. kolovoza Bajaga i Instruktori proslavljaju 30 godina postojanja benda, 14. kolovoza Marko Tolja koncertom slavi 30. rođendan, a do kraja mjeseca na Ljetnu stižu i Josipa Lisac 23. kolovoza te Gibonni s gostima 30. kolovoza – navela je Miloš.





Podsjetimo, KTC vrijedan je oko 48 milijuna kuna i izgradnja bi trebala početi 2015. godine na mjestu nekadašnjeg kina Imperial, a Miloš je poručila kako je dobitak koji bi takav prostor donio Opatiji puno veći od financijskog uloga, naglasivši kako bi se čitavo okruženje – uz gradsku knjižnicu i KD Zora u susjedstvu – trebalo pretvoriti u centar kulture i novo gradsko središte.


Odgajanje novih kreativaca


– To neće biti samo zgrada, nego puno više od toga – gradsko sastajalište, okupljalište, u kojem bi svoj prostor imali i mladi Opatijci, i koji bi njegovao ono što nam najviše nedostaje, pravi kulturni duh i mobilizirao život u Opatiji kojoj se u posljednje vrijeme često imputira da je »uspavana«. Bio bi to prostor za izložbe, filmske projekcije, kazališne predstave, koncerte, književne programe, predavanja, radionice, tribine, konferencije i mnoga druga događanja, ali i prostor na kojem bi se odgajala publika i stvarali novi kreativni mladi ljudi koji nam toliko trebaju, kazala je Miloš, poentiravši i kako bi opatijska kulturna priča napokon dobila svoj »krov nad glavom«, te se tako riješila i velikih troškova najma skupih hotelskih prostora i brojnih organizacijskih poteškoća. Ustvrdila je i kako su kreditna sredstva odobrena Opatiji strogo namjenska, te da nije pitanje »dom kulture ili vrtić«, već »dom kulture ili ništa«.


   I Stanić je dodao kako na ovaj projekt ne treba gledati kao na trošak, te kao argument iznio primjer talijanske pokrajine Puglia koja je za svoj plan razvoja postavila upravo kulturne projekte vrijedne više od 50 milijuna eura, ali s višestruko očekivanim povratom kroz otvaranje radnih mjesta i prihoda od manifestacija i instuticuja, kao i povećanjem turističke potrošnje i posjećenosti destinacije zbog novog sadržaja.


SKAM – rasadnik talenata


– Ukoliko je Opatija turistički grad, i živi od turizma i sadržaja turističke ponude, onda je nužno imati kulturnu bazu iz koje se generiraju kulturni i umjetnički sadržaji kao dio turističke ponude destinacije. Bez toga ostajemo ono protiv čega se svi bune – grad koji prodaje samo sunce i more, a Opatija može puno više od toga, kazao je Stanić. Umjetničko-ravnateljski dvojac podsjetio je i na činjenicu da je pozitivan primjer kulturnog sadržaja Opatija prije dvadesetak godina već doživjela kroz SKAM, koji je odgojio mnoga danas poznata imena na hrvatskoj glazbenoj i glumačkoj sceni.


   – Ako govorimo o novim radnim mjestima, ali i o radu na doprinos zajednici, onda su ovi umjetnici najbolji primjer. Od pedesetak djece koja su prošla kroz SKAM, danas ih je mnogo nastavilo s profesionalnim karijerama u kulturi, kao što su Martina Majerle, Lela Kaplowitz, Matea Majerle, Mario Battifiaca, Bruno Mičetić, Marko Lazarić, Kristina Radovčić, Matej Zec i Dražen Baljak iz grupe Let 3, Elvis Penava, Jimmy Grgić, Uroš Živanović, Petar Banda, Dražen Šivak i mnogi drugi – zaključio je Stanić.