Gradi se na Poklonu

Radovi na Učki: U bivšem peradarniku niče “visitor centar” vrijedan 50 milijuna kuna

Aleksandra Kućel Ilić

Egon Vasilić / Snimio Marin ANIČIĆ

Egon Vasilić / Snimio Marin ANIČIĆ

Ukupna investicija »teška« je 50 milijuna kuna, no sama izgradnja će koštati oko 26 milijuna kuna. Financije osiguravaju 85 posto fondovi EU-a, 10 posto Fond za zaštitu okoliša, a 5 posto država



UČKA Ljetni mjeseci na učkarskom Poklonu prolaze u znaku intenzivnih radova jer se u nekadašnjoj gospodarskoj zgradi za uzgoj peradi, u bivšem peradarniku gradi Visitor centar, budući učkarski posjetiteljski centar.


Kada bude dovršen, a prema riječima Egona Vasilića, ravnatelja Javne ustanove Park prirode Učka, građevinski radovi bi mogli biti okončani već do veljače 2020. godine, bit će to izniman plus za sve one koji budu posjećivali ovaj park koji se na razmeđi Istre i Kvarnera prostire na 160 četvornih kilometara površine.


Prema dostupnim podacima, ljepote učkarskih obronaka godišnje privuku oko 30.000 posjetitelja, a uz otvorenje Centra za posjetitelje koje se može očekivati do kraja iduće godine, razloga za dolazak na Učku i dulje zadržavanje u šumi i na planini bit će još više.



Izgradnja Centra za posjetitelje za Park prirode Učka predstavlja kapitalni projekt uz koji će Poklon dobiti moderan multifunkcionalan prostor. Pripreme za njegovu izgradnju trajale su čitavo desetljeće, a u međuvremenu je započelo i prikupljanje građe za muzejski postav.Koje je sve poznate osobe kroz povijest privukla Učka, bilo da se radilo o istraživačima, znanstvenicima, botaničarima, umjetnicima ili okrunjenim glavama, saznat će se razgledavanjem zbirke koja će obuhvaćati i podatke o počecima planinarstva, alpinizma i turizma na Učki, što je sve usko povezano s počecima razvitka turizma na Opatijskoj rivijeri.

 



– Kad se građevinski dio priče dovrši, tek tada će se započeti s opremanjem prostora i postavljanjem eksponata koji će se moći razgledati u muzejskom dijelu Visitor centra. Ukupna je investicija revitalizacije ovog prostora, uz ostale investicije koje tek trebaju krenuti ili su u tijeku, »teška« skoro 50 milijuna kuna, no sama izgradnja Visitor centra će koštati oko 26 milijuna kuna. Financije osiguravaju 85 posto fondovi EU-a, 10 posto Fond za zaštitu okoliša, a 5 posto državni proračun. Mogućnosti Visitor centra koji će zapravo biti višenamjenski prostor, trebale bi biti vrlo velike, budući da će se u njemu nalaziti muzej, caffe bar, prostor za edukaciju, suvenirnica i lijepa dvorana za sastanke. Uz ostalo, treba reći i da će se kompletna uprava Parka prirode Učka, kada za to dođe vrijeme, iz Društvenog doma u Lignju preseliti u novi Centar na Poklonu. Radovi napreduju jako dobro, sve ide prema planu i vjerujem da će do konca siječnja ili početka veljače iduće godine svi građevinski radovi biti zaokruženi i da će se moći prijeći u daljnju fazu opremanja i uređivanja Centra – naveo je ravnatelj Vasilić.


Egon Vasilić, ravnatelj Parka prirode Učka / Snimio Marin ANIČIĆ


Egon Vasilić, ravnatelj Parka prirode Učka / Snimio Marin ANIČIĆ



Visitor centar na Poklonu trebao bi postati centralno mjesto posjećivanja gostiju, odnosno mjesto koje će turistima iz cijelog svijeta pružati potrebne informacije i odakle će »naoružani znanjima« moći odlaziti u detaljnije razgledavanje Učke.


Zgrada nekadašnjeg peradarnika u vlasništvu je Javne ustanove Park prirode Učka te će se nakon rekonstrukcije protezati na približno 1.200 četvornih metara površine. Imat će interpretacijsko-prezentacijski dio, ali i muzejski prostor za prezentaciju prirodne i kulturne baštine Učke i okolice. Dio prostora zauzet će edukacijski sadržaji namijenjeni djeci, a prema najavi, otvorit će se i ugostiteljski sadržaji.