22. izdanje Zvončarske smotre

Pusna subota za pamćenje: Sirova snaga zvončara otjerala matuljsku zimu

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Više od tisuću zvončara iz 18 zvončarskih skupina i oko petstotinjak maškara prodefiliralo je centrom mjesta, vjerno dočaravši pusnu tradiciju i običaje matuljskog i šireg riječkog područja, a sve to pred gotovo dvije tisuće posjetitelja



MATULJI  Balti vajer! Živio pust! – uzvici su koji su jučer zajedno sa zvončarskim zvonima odzvanjali centrom Matulja, općine  koja je jučer na pusnu subotu proslavila zasigurno najveseliji Dan općine u regiji.


Preko tisuću zvončara iz 18 zvončarskih skupina i petstotinjak maškara prodefiliralo je centrom mjesta u sklopu dvadeset i drugog izdanja Zvončarske smotre, manifestacije koja već godinama uspješno oslikava pusnu, zvončarsku tradiciju i običaje matuljskog i šireg riječkog područja.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Uvod u jučerašnju smotru bila je Milenijska fotografija Šime Strikomana. Umjetnik-fotograf s ljestvi vatrogasnog vozila uspio je napraviti još jednu fotografiju za pamćenje. Zvončari, maškare, posjetitelji zvončarske smotre, svi pusni ljudi, njih oko tisuću, napunili su matuljski Amfiteatar i svojim tijelima oslikali grb Općine Matulji. – Projekt Milenijska fotografija traje već sedamnaest godina, a Matulji su 190. grad sudionik projekta, odnosno ovo je 549. milenijska fotografija – rekao je Strikoman.Iako je fotografiranje bilo zakazano u podne, matuljska Milenijska fotografija nastala je jedno pola sata kasnije, a glavni razlog bilo je kašnjenje vatrogasnog vozila s ljestvama zbog iznenadne intervencije. Ipak, sve je uspješno napravljeno, a slike su se već pola sata nakon snimanja mogle kupiti u zgradi Općine Matulji.


Predivno sunčano vrijeme privuklo je gotovo dvije tisuće posjetitelja pristiglih pogledati sirovu snagu Brgujskih i Brežanskih, zvončara Korenskog i Vlahovog Brega, Frlanskih, Munskih i Žejanskih zvončara, Halubjaskih zvončara, Grobničkih dondolaša, Kukuljanskih i Zametskih zvončara, Ćićskih zvončara, Sovinjskih pusti, Đakovačkih buša, Vrbiških šima, Ptujskih koranti, Crnoluških pesniki i Didi.


Zvonili su i mladi i stari, bilo je onih koji su tek prohodali, ali i onih koji već više od pola stoljeća nose zvonci, facol i ostalu zvončarsku monturu.  Svoju moć i snagu pokazali su dozivanjem lijepog vremena, proljeća i tjeranjem zlih duhova i zime, a da su u tome uspjeli potvrdio je suncem okupan dan.


Bukaleta u điru


Nakon što su matuljskom trasom prošli mali Meksikanci Dječjeg vrtića Matulji, Mučićeve maškare te pusna društva »Zijat, sost, tancat i pit« i »Vavek parićani«, prvi su se okupljenima pokazali Brgujski zvončari, ovogodišnji vladari »petog godišnjeg doba« u Matuljima. Tijekom šest tjedana dugog pusta zadovoljni su načinom kako su upravljali općinom, kažu da je bilo puno veselja, ljubavi, dobre zabave, a to je ono što svijet pokreće.


– Ključi od Općini su još kratko kod nas, ali zadovoljni smo kako je sve pasalo. Pokazalo se da smo bili dobri organizatori Miće zvončarske smotre, a posebno nam je drago da otpiramo ovistu velu – lipo je bit prvi. Dopejali smo i lipo vrime – čera je bilo grdo, dažilo je, a danas su znali da mi prihajamo – rekao je brgujski zvončar Matija Brentin, dok je »bukaleta z vinon hodila okolo« i gasila žeđ zvončara.


Žejanci za kraj


Zabava u Matuljima potrajala je nekoliko sati. Zvončarske skupine nizale su se jedna za drugom, a njihova zvončarska kola publika je nagrađivala pljeskom. Predstavnici Općine Matulji i župan PGŽ-a Zlatko Komadina dočekivali su zvončare s bukaletom, a za odličnu atmosferu pobrinuli su se Mauro Staraj i La banda.


Smotru su zatvorili Žejanski zvončari koje će naredne godine u karnevalsko doba držati ključeve Općine Matulji. Nakon što su Žejanci »zaprli« smotru, počela je prava  fešta, a njezino ograničenje glasilo je – »do kadgod ki zdura« jer maškaranom ludovanju brzo stiže kraj. Bliži se Pepelnica, a od »maškaraneh užanci« mnoge čeka još samo »pobiranje jaj«.