Raspad partnerstva

Pukla matuljska ljubav SDP-a i HNS-a: Črnjarić i Klanac tvrde da načelnik Ćiković krši dogovor i gura svoje projekte

Srđan Brajčić

Načelnikovu samovolju više ne možemo tolerirati – Ivan Črnjarić i Marin Klanac  / Foto S. BRAJČIĆ

Načelnikovu samovolju više ne možemo tolerirati – Ivan Črnjarić i Marin Klanac / Foto S. BRAJČIĆ

 Komunikacije u našoj koaliciji gotovo da više nema - upozorili su vijećnici HNS-a Črnjarić i Klanac koji su na zadnjoj sjednici Vijeća Općine Matulji odbili povećanje komunalne naknade



MATULJI Nakon šestogodišnje suradnje vladajuća koalicija SDP-a i HNS-a u Matuljima nije više partnerska. Naime, HNS je već u dva navrata odbio podržati značajne prijedloge općinskog načelnika Maria Ćikovića – nisu prihvatili izmjene dopune proračuna, a ni prijedlog povećanja komunalne naknade. HNS-ovi vijećnici Ivan Črnjarić i Marin Klanac ističu da koalicija nije ugrožena unatoč njihovom protivljenju, ali samovolju i tvrdoglavost načelnika Ćikovića više neće tolerirati. Već dvije godine, kažu, pokušavaju poboljšati komunikaciju, ali ne ide jer načelnik po svaku cijenu pokušava progurati svoje projekte. Jedan od takvih je i uređenje centra Matulja o kojem u HNS-u nisu ništa znali dok natječaj nije objavljen.


Prelila se čaša


– Komunikacije gotovo da nema, naši se prijedlozi ne uvažavaju. Primjerice, HNS je predložio da Općina u proračunu pronađe 300 tisuća kuna kako bi škola mogla uvesti jednosmjenski rad barem za više razrede. Međutim, Ćiković to je glatko odbio, a sada se hvali da je Županija pomogla školu s tih 300 tisuća kuna koje su osigurali župan Komadina i dožupan Boras Mandić koji su podržali i niz drugih matuljskih projekata od dvorane do uređenja škola. Nismo imali pojma da je Općina u dvije banke oročila čak 18 milijuna kuna, a kao koalicijski partneri o tome bi trebali biti informirani, ilustriraju Klanac i Črnjarić i dodaju da su i uoči prošlog općinskog vijeća pokušali apelirati na Ćikovića da proračunska sredstva usmjeri u radne zone umjesto u multimedijalni centar.


– Uzalud, jer on je ostao pri svojim stavovima. Naravno da to nismo mogli podržati, kaže Klanac.




Kap koja je prelila čašu njihovog nezadovoljstva jest tvrdoglavost Maria Ćikovića prilikom povećanja komunalne naknade. Radi se o vrlo ozbiljnim odlukama koje načelnik ne može donositi samovoljno, ne uvažavajući mišljenje koalicijskih partnera, ali i svih ostalih vijećnika.


Mora doći kraj


– Takve odluke traže konsenzus svih zastupnika. Umjesto pokušaja da po svaku cijenu nametne povećanje komunalne naknade, trebao je okupiti predsjednike svih političkih stranaka i razgovarati o tom prijedlogu. Možda bismo pronašli zajedničko rješenje i povisili komunalnu naknadu, ali ne tako da njome brutalno udarimo na standard građana, a najviše naših poduzetnika. Osim toga, Općina je razliku između komunalnih prihoda i rashoda morala namiriti na drugi način, a ne da nasrće na građane i obrtnike. Matulji predugo već žive od raznih pomoći države i Županije, a sve manje od toga da proizvode nove vrijednosti. Tome mora doći kraj – Općini trebaju proizvodne zone i investitori, a ne multimedijalni centri. Nismo protiv ulaganja u kulturu i podizanja društvenog standarda, ali sve u svoje vrijeme, poručuju HNS-ovi vijećnici koji općinskom vodstvu zamjeraju i to da do sada nisu iz europskih fondova povukli niti kunu.


Ne žele biti slijepi podizači ruku


Također, navode i da načelnik sustavno guši matuljski identitet. Matulji su poznati po svojim zvončarskim grupama, auto-moto sportu. Podsjećaju i na to da je HNS predlagao da simboli zvončara budu postavljeni na rotore, ali i to je načelnik odbio.


– Ako načelnik Mario Ćiković ne promijeni takvu svoju politiku, HNS neće podržavati njegove odluke na Vijeću. Nisu nam u interesu prijevremeni izbori, jer je to nepotreban trošak za Općinu, ali isto tako ne možemo pristati na to da budemo samo slijepi Ćikovićevi dizači ruku. To je nedopustivo i omalovažavajuće, poručuju Ivan Črnjarić i Marin Klanac.