Upisano 152 djece

Prvo jutro u novom opatijskom vrtiću: Luksuzno zdanje otvorilo vrata djeci

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

U pratnji svojih roditelja, baki ili djedova, 70-tak malih Opatijaca prvi put je zakoračilo u luksuzno zdanje koje je Grad Opatija za njih izgradio na Punta Kolovi



OPATIJA Početak pedagoške godine za Opatiju nije protekao u uobičajenim ritualima, prvenstveno zbog činjenice da je svoja vrata djeci otvorio novi vrtić na Punta Kolovi.


U moderni kompleks koji čini pet povezanih zgrada i koji je već dobio naziv Sheratona za najmlađe s pogledom na Kvarner, jučer su, naime, stigli brojni opatijski mališani.


U pratnji svojih roditelja, baki ili djedova, 70-tak malih Opatijaca prvi put je zakoračilo u luksuzno zdanje koje je Grad Opatija za njih izgradio na Punta Kolovi.




Uz malo suza, ali s puno veselja i bezbrižnosti djeca su krenula skupljati nova vrtićka iskustva i znanja, u čemu su im pomagali njihovi stari, ali i brojni novi odgajatelji. Dočekivala ih je također ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.


– Novi vrtić s radom počeo je kao što je planirano, bez većih problema. Roditelji su izjutra dovodili svoju djecu, a odgajatelji su ih usmjeravali po odjeljenjima vrtića. Ujutro se nisu stvarale velike gužve i doručak je poslužen prema rasporedu. Osim toga, valja istaknuti da se odlično odvija proces prilagodbe za onu djecu kojoj je ovo prvi dan u vrtiću, kaže nam ravnateljica Sabrina Jelić.


Nitko ispod crte


U vrtić Punta Kolova upisano je 152 djece, a jučer je stiglo njih oko 70. Naime, puno je mališana u predškolskom procesu prilagodbe.


– Već prvog dana vladala je lijepa atmosfera, čemu su u mnogome pridonijeli svi naši odgajatelji koji dijele sveopće oduševljenje s prostorom vrtića. Svi oni odlično se snalaze u velikom kompleksu na Punta Kolovi, iako su novi odgajatelji ostali pomalo zatečeni veličinom i suvremenošću novog vrtića. Doista nisu očekivali jedan takav kompleks, tako da su naši odgajatelji puni dojmova, ali i novih ideja u smislu kako dodatno oplemeniti prostor. Neke od tih ideja doista su sjajne i vjerojatno ćemo ih u idućem razdoblju realizirati, ističe ravnateljica koja navodi da su brojne sobe već doživjele određena dotjerivanja i preinake od svečanog otvorenja.


Drugim riječima, u svega nekoliko dana od otvorenja  na Punta Kolovi, zgrade su poprimile karakterističan, vrtićki ugođaj. Opatijski odgajatelji trude se da prvi dan u novom opatijskom vrtiću svima ostane u što ljepšem sjećanju. A vrtić na Punta Kolovi zapošljava 23 odgajatelja.


dječji vrtić Opatija, dječji vrtić na Punta Kolovi, Snimio Marin ANIČIĆ


dječji vrtić Opatija, dječji vrtić na Punta Kolovi, Snimio Marin ANIČIĆ



– Zaposleno je 12 novih odgajatelja, dok njih 11 dolazi iz starog vrtića. Od ove godine imamo i stručnu službu, odnosno zapošljavamo jednog logopeda i jednog defektologa, što je posebno značajno u radu s djecom. Pored toga u vrtiću još radi 11 tehničara, kaže Sabrina Jelić.


Mjesta u vrtiću na Punta Kolovi još ima, tako da se Opatija može pohvaliti podatkom da ni jedno dijete nije ostalo ispod upisne crte.


– Iako je naravno još rano govoriti o tome što djecu najviše oduševljava, stječemo dojam da su posebno zaokupljena novim igračkama, ponajprije motorima, s obzirom na to da prostrani prostor pruža puno mogućnost za igru i kretanje. Naravno primijetila su djeca da imaju novi namještaj i didaktiku.


City bus


Nakon što se naviknu na svoje odgajatelje i prostorije u kojima borave, polako ćemo ih upoznavati s vanjskim dijelom vrtića, s brojnim spravama za igru, što će zasigurno izazvati puno novog oduševljenja, kaže ravnateljica koja primjećuje da su roditelji iskoristili mogućnost city busa.


Naime, s prvim danom nove pedagoške godine Grad Opatija uveo je pilot-projekt gradskog autobusa. Prijevoz je besplatan, a gradski autobus ima stanice: Slatina, Thalassotherapia, Punta Kolova, vrtić, Vrutki, Dom zdravlja, Špar, Mala škola R. K. Jeretov, Nova cesta 13, vrh Ivana Poščića, Tošina (market), vrtić Volosko, dvorana Marino Cvetković, Maršala Tita 22, Tržnica.


City bus ispred novog dječjeg vrtića na Punta Kolovi stajat će 10 minuta kako bi roditelji i drugi pratitelji mogli predati djecu odgajateljima.