Moj zavičaj kroz vrijeme

Proučavaju povijest i uče o zavičaju

Davor Žic

Program prve faze ovog događanja bio je tematski vezan za Drugi svjetski rat, a sastojao se od istraživanja učenika na temu istaknutih spomenika posvećenih NOB-u, kroz analizu članaka, arhivske i muzejske građe ili terenskim istraživanjem i intervjuiranjem mještana i potomaka sudionika.



OPATIJA Projekt »Moj zavičaj kroz vrijeme«, u organizaciji udruge Documenta i uz financijsku podršku EU fondova, okupio je protekla dva dana opatijske srednjoškolce na zanimljivim radionicama tijekom kojih su se mogli upoznati s bliskom povijesti svoga kraja.


 – Opatija ima izraženo antifašističko nasljeđe i dostojanstven odnos prema prošlosti. Stoga je nama u Documenti posebno drago kada možemo surađivati s Opatijom i Opatijcima. Odatle i ponuda upravo Gimnaziji Eugen Kumičić i UABA-i Grada Opatije za suradnju na ovom projektu, kazala je Dea Marić iz Documente.  Radi se o aktivnostima u kojima sudjeluju tri gimnazije – po jedna iz Osijeka, Zagreba i Opatije, uz suradnju s UABA Grada Opatije. – Veseli me spoznaja da su uključeni učenici zdušno prihvatili projekt »kao svoj«. Obećajem da će ih biti još – sličnih, vrijednih i zanimljivih, poručio je predsjednik UABA-e Grada Opatije Oleg Mandić. 

Program prve faze ovog događanja bio je tematski vezan za Drugi svjetski rat, a sastojao se od istraživanja učenika na temu istaknutih spomenika posvećenih NOB-u, kroz analizu članaka, arhivske i muzejske građe ili terenskim istraživanjem i intervjuiranjem mještana i potomaka sudionika. Dva opatijska dana poslužila su kao uvod u ovu priču, a samo istraživanje trajat će narednih mjesec dana. 


– Zadovoljna sam što sam uključena u projekt, jer on pored svoje neupitne društvene vrijednosti, uključuje i angažman učenika u istraživanju, što je prvoklasni način učenja povijesti, kazala je profesorica Sanja Simper.




Učenica 3. razreda Laura Blečić ističe da joj se sviđa pristup voditelja i način na koji je organiziran projekt, a njen kolega Borna Sauka dodaje da mladi imaju priliku »sudjelovati neposredno u radu i naučiti mnogo o svom zavičaju«. 


Rezultati istraživanja prvo će se predstaviti na maloj izložbi u Opatiji, Zagrebu i Osijeku, da bi se objedinjeni radovi svih učesnika prezentirali u siječnju u Zagrebu