Aljkavost

Propust vijećnika Dujmićeve Nezavisne liste: Kasnili s izvješćem, kazna simbolična

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Vijećnici su godišnje financijsko izvješće predali s nekoliko dana zakašnjenja pa će im se iznos isplate sredstava za godišnje financiranje umanjiti razmjerno vremenskom razdoblju zakašnjenja



OPATIJA Iako se radi tek o simboličnom iznosu, zbog prekršenog Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, opatijski gradski vijećnici s liste grupe birača Nezavisne liste Ive Dujmića dobit će ipak nešto manje njima namijenjenih novčanih sredstava iz gradskog proračuna. Vijećnicima liste grupe birača, Aleksandri Tramontani, Andreji Rudančić, Zorici Sergo, Vladimiru Brnečiću, Filipu Vlahu i Branku Periši, obustavlja se i umanjuje isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna Grada Opatije razmjerno vremenskom razdoblju zakašnjenja dostave godišnjeg financijskog izvješća za 2017. godinu.


Utvrđeno je da navedeni vijećnici nisu u predviđenom roku (do 1. ožujka 2018. godine) dostavili izvješće, a da je godišnji financijski izvještaj dostavljen Državnom izbornom povjerenstvu 3. ožujka i sastavni dijelovi 7. ožujka. Državno izborno povjerenstvo stoga je dostavilo Gradskom vijeću Opatije prijedlog za donošenje odluke o obustavi isplate za redovito godišnje financiranje iz proračuna Grada Opatije za vijećnike izabrane s liste grupe birača jer je utvrdilo da su vijećnici bili dužni dostaviti godišnji financijski izvještaj za 2017. godinu do 1. ožujka 2018., a da su to učinili 2. ožujka odnosno 3. ožujka i 7. ožujka, kad su dostavili Zakonom propisane sastavne dijelove izvješća.


Naime, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe propisano je da se obustavlja isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna jedinice lokalne samouprave vijećnicima s liste grupe birača koji ne dostave Državnom uredu za reviziju i Državnom izbornom povjerenstvu godišnji financijski izvještaj s propisanim prilozima i u propisanom roku. Istim Zakonom propisano je da odluku o obustavi donosi na prijedlog Državnog izbornog povjerenstva predstavničko tijelo, a iznos isplate se umanjuje razmjerno vremenskom razdoblju zakašnjenja dostave godišnjeg financijskog izvješća. Obrazloženje je to odluke o kojoj će se glasati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.




Predsjednik Gradskog vijeća Opatije Robert Kurelić rekao je da se obustava odnosi na izuzetno mali novac, koji nema nikakav proračunski efekt. Objasnio je da vijećnici Grada Opatije na godišnjoj razini dobiju oko 13.000 kuna pa kad se taj iznos podijeli s brojem dana u godini i potom pomnoži s brojem dana u prekršaju, da će se dobiti iznos od kojih par stotina kuna.


– Ovo je više pokazatelj aljkavosti u predavanju izvješća, nego ikakav financijski učinak, ali može se razumjeti, s obzirom na to da su nezavisna lista koja se tek počela baviti politikom pa još ne znaju pravila – rekao je Kurelić.