Blagdani

“Proljetni” Božić u Opatiji: Od izložbe oldtimera i klizanja, do kupanja u moru za najhrabrije

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

U hotelima je ostvareno 97 posto noćenja, a najviše je turista došlo iz Austrije, te zatim iz Slovenije, Hrvatske i Italije



OPATIJA »Proljetni« Božić, visoke dnevne temperature, privukli su u Opatiju goste iz regije, ali i brojne posjetitelje, žitelje liburnijskih krajeva. I dok su se najhrabriji turisti kupali u moru pred hotelom »Miramar«, drugi su se sunčali na terasama i šetali opatijskim lungomarem.


Domaće je najviše privukao besplatan parking pa su i oni iskoristili priliku i sputili se iz zaleđa Opatijske rivijere i uz more »hvatali« tople zrake sunca što je stvorilo pregršt lijepih turističkih slika.


Prema još uvijek neslužbenim podacima iz Turističke zajednice Grada Opatije u gradu pod Učkom je ovih božićnih blagdana ostvareno 7.000 noćenja, a najviše gostiju bilo je iz Austrije, zatim Slovenije, Hrvatske i Italije. Devedeset i sedam posto noćenja ostvareno je u hotelima koji su ponudili božićni program i uspješno se uklopili u bogat program događanja »Adventa u Opatiji«.


Foto M. Aničić


Foto M. Aničić





Prema riječima Danijele Grlaš iz opatijske turističke zajednice božićni programi u opatijskim hotelima namijenjeni obiteljima postali su vrlo prepoznatljivi zbog čega se sve više gostiju odlučuje božićne blagdane provesti izvan doma.


Dan nakon Božića, jučer, na Stipanju, ispred hotela Milenij organizirana je i tradicionalna izložba oldtimera. Atraktivni, odlično očuvani auti još su dodatno uljepšali blagdanski izgled »stare dame«.


Brojnim sadržajima je obilovala i Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, gdje su za Božić nastupili Sarah Connor & Terminatori. Na rasplesanoj Ljetnoj pozornici, kalorije koje su se prikupile uz bogate blagdanske stolove došao je potrošiti velik broj klizača.



Tradicionalno druženje izvršne gradske opatijske vlasti s građanima na Badnjak nanovo je pred opatijski mrkat privuklo velik broj žitelja cijelog kraja. Uz glazbu, građanima su podijeljene kulinarske i riblje delicije, čak 600 porcija bakalara na gulaš što su ga pripremali učenici Ugostiteljske škole Opatija te fritule, sardelice i vino. Program je vodio Joso Krmpotić, a za odličnu atmosferu tijekom čitavog dana bili su zaduženi grupa Pešekani i klapa Iskon.



Organizatori iz Festivala Opatija pozvali su zainteresirane da pored užitka u svakodnevnom klizanju na ledu, dođu i na organizirane programe koji se nastavljaju u srijedu, 28. prosinca kada će s početkom u 19 sati koncert pod nazivom »Djedovi Božićnjaci sviraju sax« održati labinski kvartet saksofona, inače članova Orkestra grada Labina uz slobodan ulaz.