Fakultet u Iki

Projekt dogradnje aneksa: FMTU dobiva 1.100 ”kvadrata” za novu knjižnicu i nastavu

Slavica Bakić



IKA Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Iki želi u budućnosti postati pravi internacionalni centar edukacije za turizam i ugostiteljstvo, osobito za širu regiju i Mediteran, za što je, pored ljudi u koje se do sada puno ulagalo, nužno osigurati i primjerene prostorne uvjete. Prvi korak k tome projekt je dogradnje tzv. Aneksa I, troetažnog objekta površine 1.100 četvornih metara, namijenjenog izvođenju nastave i preseljenju knjižnice i čitaonice, koji je jučer predstavljen na Fakultetu.


– Želimo ovaj fakultet profilirati kao centar izvrsnosti, a to podrazumijeva više studenata, specijalizirane studije, više istraživanja i rada na pametnim specijalizacijama. Da bi to mogli raditi, moramo imati ozbilju infrastrukturu čije se izgradnja pokreće upravo ovim projektom dogradnje. No, to je samo prva faza i očekujemo da će se realizirati cijela ideja »Mini kampusa Ika«, što će značiti značajno povećanje kapaciteta, i za poučavanje i za istraživanje, kazao je Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.


Potencijal širenja


Projekt »Mini kampusa Ika« podržava i Snježana Prijić-Samaržija, prorektorica za studije i studente i novoizabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci, koja dužnost preuzima 27. travnja.




– Ovo je biser našeg Sveučilišta s velikim potencijalom širenja i početak dogradnje prostora važan je korak prema realizaciji projekta mini kampusa koji je za naše Sveučilište vrlo bitan, naglasila je Prijić-Samaržija. Dekanica FMTU-a Dora Smoličić Jurdana istaknula je da je projekt »esencijalna potreba fakulteta« i da je i niz prethodnih uprava radio na pripremama za njegovu realizaciju.


– Danas predstavljamo prvu fazu u kojoj je riječ zaista o minimalnoj dogradnji aneksa postojeće zgrade, no vjerujemo da će već i taj prostor bitno doprinijeti našoj konkurentnosti na tržištu i otvoriti nam prostor i za nove komercijalne sadržaje kojima se možemo dalje razvijati u smjeru internacionalizacije, kazala je Dora Smolčić Jurdana, ističući da je cilj FMTU-a i Sveučilišta u Rijeci graditi Opatiju i kao sveučilišni grad. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić izazio je zadovoljstvo početkom realizacije projekta, te istaknuo dobru suradnju ove ustanove i lokalne vlasti zahvaljujući kojoj su stvorene i pretpostavke za početak dogradnje aneksa, ali i daljnje realizacije projekta.


Strateška potreba


Jučerašnjem predstavljanju projekta koji bi trebao doprinijeti strateškom pozicioniranju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, bio je nazočan i glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić. Prenoseći poruku ministra Garija Cappellija, Bašić je kazao da se u Hrvatskoj ove godine u turistički sektor ulaže oko 800 milijuna kuna te da se otvara 50-ak novih hotela, a to znači i dodatnu potrebu za kvalitetnim radnicima u turizmu. Prema Bašićevim riječima danas je u izravno u turizmu stalno zaposleno oko 100.000 ljudi, a ciljano obrazovanje u turizmu kao strateškoj gospodarskoj djelatnosti, jedan je od ciljeva državne strategije do 2020. godine. »Ovaj fakultet u tom sustavu ima vrlo velik značaj«, naglasio je Bašić.


Senat Sveučilišta u Rijeci lani u siječnju dao je suglasnost za zaduženje FMTU za iznos od 10 milijuna kuna za ovu investiciju koja ne bi u konačnici trebala preći iznos od 12 milijuna kuna. U prizemlju objekta trebala bi biti knjižnica i čitaonica te studentske prostorije, dok se izvođenje nastave planira na druge dvije etaže gdje će biti uređeno pet predavaonica i sala za sastanke.