Pomorska baština

Projekt ”Mala barka 2”: Obnova 12 malih barki i osnivanje Muzeja mora

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Centar Muzeja mora bio bi u Rijeci, a njegov nukleus u mreži mjesta koja imaju nešto svoje specifično i vezana su uz more



MOŠĆENIČKA DRAGA Kategorizirati i očuvati pomorsku baštinu, osnovati novu turističku destinaciju, razviti prekogranične kulturno-turističke proizvode samo su neki od ciljeva projekta »Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana – Mala barka 2« o kojima se jučer uoči druge sjednice Upravnog odbora projekta govorilo u Mošćeničkoj Dragi. Na sjednici su se okupili predstavnici osam partnera u projektu: Primorsko-goranska županija, TZ Kvarnera, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga i Ekomuzej »Kuća o batani« (Rovinj), Općina Izola, TZ Izola, Općina Piran, Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« (Piran). Pročelnica Upravnog odbora za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar rekla je kako je ukupna vrijednost projekta koji traje 30 mjeseci 2,1 milijun eura, te dodala kako će rezultat njega biti izrada smjernica razvoja održivog turizma pomorske baštine za destinaciju Mala barka koja obuhvaća područje Sjevernog Jadrana.


– U planu je i izrada master plana pomorskog turizma s akcijskim planovima za sve destinacije koje uključuje, Rijeka, Krk, Piran, Izola, Mošćenička Draga, stvorila bi se funkcionalna mreža centara izvrsnosti koji su djelom već osnovani u prvom projektu. Iz navedenog trebala bi proizaći jedinstvena markacija 70-tak atrakcija pomorske baštine koje smo detektirali na ovom području. Obnovilo bi se ukupno 12 malih barki tradicionalne brodogradnje, osam na području PGŽ-a. Već je oformljena Akademija pomorskih zanata, a u planu je i formiranje mreže centara promocije, opsežna promotivna kampanja, te uređenje interpretacijskih centara u Nerezinama, Krku, Izoli – rekla je Raukar.


Direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Živadinov istakla je kako je glavni cilj TZ-a Kvarnera, kao jednog od partnera, promocija ovog projekta i razvoj kulturno-turističke destinacije. U sklopu projekta Mala barka 2 djeluje Centar promocije u Mošćeničkoj Dragi kao mjesto sustavne i trajne prezentacije kulturno-turističkog proizvoda maritimne baštine. U sklopu toga kreirana je i djeluje »Kuća od mora«, jedinstven objekt promocije maritimne baštine. U sklopu Centra kreirana je i proteklog vikenda održana tematska manifestacija »Smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi«.– Naš mali muzej na rivi izuzetno je dobro posjećen. U njega zalaze i domaći i gosti Mošćeničke Drage i izuzetno ga hvale – rekao je draški načelnik Riccardo Staraj. Sudionik sjednice bio je i Robert Mohović koji je naveo kako će biti izuzetno veliki zahvat obnova logera u Nerezinama, kao i veliki izazov urediti interpretacijski centar u Krku.

– Draška »Kuća od mora« bila je pilot-projekt, željeli smo pokazati da se to može. Nadam se i vjerujem da će Mala barka poć daje i da će projekt ući u iduće faze, odnosno da ćemo u svim mjestima pokušati napraviti nešto slično ovome u Mošćeničkoj Dragi. Naime, svako od tih mjesta ima nešto svoje specifično i sva su vezana za more. Kada bi se takva mreža napravila to bi bio nukleus Muzeja mora sa centrom u Rijeci – rekao je Mohović.