Hrpe smeća sve češće i u Opatiji

Prenatrpani bidoni kvare ugled ‘stare dame’

Marina Kirigin

Ružna slika u središtu Opatije

Ružna slika u središtu Opatije

Mnogi smatraju kako upravo žitelji okolnih JLS zbog nemogućnosti odlaganja smeća na svom terenu, otpad nose u susjedne JLS-e, u Rijeku, Kastav, pa i u ove zadnje opatijske »oaze«, bidone koji nisu pod lokotom ili iza zatvorenih vrata okućnica



OPATIJA Novi sustav gospodarenja komunalnim otpadom, koji predviđa sakupljanje otpada »na kućnom pragu« počeo se primjenjivati na području cijele Liburnije te prouzrokovao čitav niz problema.


U Matuljima zbog povlačenja kanti, odnosno mogućnosti odlaganja samo u vrećicama za reciklabilni i komunalni otpad, nastaju »divlji« deponiji, u Lovranu korisnicima smeta što nisu dobili vrećice za reciklabilni otpad na kućnu adresu već samo mogu po njih otići u reciklažno dvorište, a nezadovoljni su i što su prvi na Liburniji dobili veće račune za komunalnu uslugu.


Čini se da što se sustav više »zaokružuje« i dolazi u punu primjenu, nastaju sve veći problemi. Posljednji »nusproizvod« novog načina odlaganja otpada su pretrpane kante-bidoni u centru Opatije.




Naime, u najužem centru grada pod Učkom novi sustav odvajanja još nije »zaživio« pa se tako i dalje odlaže u prijašnje zelene kante.


Slike koje odlaze iz Opatije u trenutku kada se na kongresu okupljaju stručnjaci u turizmu, kada su opatijski hoteli solidno popunjeni kongresnim gostima i kada je prava prilika da se poslovnim partnerima iz svijeta pokaže blagodati i čari Opatije, svjedoci smo ružnih slika u centru grada.


Mnogi smatraju kako upravo žitelji okolnih JLS zbog nemogućnosti odlaganja smeća na svom terenu, otpad nose u susjedne JLS-e, u Rijeku, Kastav, pa i u ove zadnje opatijske »oaze«, bidone koji nisu pod lokotom ili iza zatvorenih vrata okućnica.