Dujmić upoznao vijećnike sa situacijom u liburnijskoj tvrtki

Pregovori u tijeku: Tvrtka Liburnia Riviera Hoteli se dijeli na dva društva?

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Postoji prijedlog prema kojem bi se LRH podijelio – jedno društvo bi upravljalo s liburnijskim hotelima, a drugo s onima u Cavtatu, čime bi poslovanje Liburnije i Cavtata bilo odvojeno. Trenutno se vode pregovori s većinskim vlasnikom o novom modelu vlasništva, o čemu će ovih dana odlučivati Skupština društva



OPATIJA  Prijedlog prve izmjena proračuna Grada Opatije za 2015. godinu glatko je prihvaćen na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća. Opatijski proračun koncem 2014. utvrđen je na nešto više od 119 milijuna kuna.


Nakon prve izmjene, narastao je za 11,5 milijuna kuna i sad iznosi 131.431.237 kuna. Najveće povećanje odnosi se na prihode od prodaje imovine koji su namijenjeni za kapitalne rashode.


Također, neznatno se povećavaju i prihodi od poslovanja. Nezavisni vijećnik Ernie Gigante Dešković pitao je kada se može očekivati rebalans proračuna, jer je prijedlog izmjene gradskog budžeta samo lista dobrih želja.




No, poručeno mu je da na rebalans zasad ne treba računati, ponajprije uvažavajući činjenicu o gradskom poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine. Također, postoji i veliko zanimanje kupaca za gradsku imovinu, tj. nekretnine.


No, od proračuna kudikamo zanimljivija bila je naknadno uvrštena točka dnevnog reda o LRH na kojoj se, doduše, nije glasovalo, već je gradonačelnik Ivo Dujmić vijećnike upoznao sa situacijom u tom društvu.


Ponajprije u smislu borbe Nove Liburnije za svoja prava u vlasništvu djelomično privatizirane kompanije koja poslovne odluke donosi na svoju ruku, bez znanja suvlasnika – liburnijske samouprave. Vlasnički odnos bitno je poremećen odlukom Uprave LRH iz 2013. godine o kupnji Hotela Cavtat koji su pak kupili 2014. društvo Bernandin iz Portoroža.


Odvajanje od Cavtata


– Grad Opatija o tome ništa nije znao, niti nas je itko išta pitao. No, LRH nije ni bio dužan da nas obavijesti o kupnji  hotela. Mi smo tada ustvrdili da nismo zadovoljni takvim odnosom, jer ne znamo što Uprava LRH dalje sprema s tvrtkom. Stoga smo tražili nove modele o tome kako da se to poslovanje LRH, a koje nema veze s Opatijom, svede na za nas najmanji mogući rizik, kazao je Dujmić.


Iz Dujmićevog objašnjenja proizlazi da postoji prijedlog prema kojem bi se LRH podijelio u dva društva – jedno bi upravljalo s liburnijskim hotelima, a drugo s onima u Cavtatu. Gradonačelnik pojašnjava da će  tako poslovanje Liburnije biti odvojeno od poslovanja Cavtata. Treba pritom napomenuti da će prema takvom prijedlog ustroja LRH, lokalna samouprava kroz svoju tvrtku Nova Liburnija imati u svakom od tih društva 25 posto plus jednu dionicu. Prema kazivanju Ive Dujmića, to je posve u skladu sa zakonima, ali i razmišljanjima angažiranih konzultanata na čelu sa Zagrebačkom bankom. No, trenutačno se vode pregovori s većinskim vlasnikom LRH o novom modelu vlasništva.


– Rezultati tih pregovora bit će poznati za koji dan. Naime, većinski vlasnik ovih dana sazvat će Skupštinu društva, gdje će jedna točka dnevnog reda biti prijedlog podijele LRH, najavio je Dujmić, a takav rasplet vlasničkih odnosa naišao je na podršku opatijskih gradskih vijećnika.



Igor Puž iz Akcije mladih pitao je hoće li građanima biti dostupan pristup novoj plaži Lido ili samo gostima Maržićevog Hotela. Dujmić je na to odgovorio da će još nekoliko dana plaža biti u režimu gradilišta. – Nakon toga nema nikakvih zabrana i ograničenja prema građanima. Bit će kao što je bilo i prije. Opatija puno dobiva s Lidom, to je ponos našeg grada, ustvrdio je Dujmić, ali nekoliko vijećnika izrazilo je sumnju u to da će građani moći uživati u privatiziranom Lidu, sa svojim ručnicima ili bez obveze najma skupih ležaljki.



Dvostruki kriteriji?


Od vijećničkih pitanja, može se izdvojiti ono Marka Ćorića iz HDZ-a koji je rekao da im informacije o tome da Grad Opatija primjenjuje dvostruke kriterije oko primjene odluke o zabrani radova tijekom ljeta.


Odgovarajući na prozivku HDZ-a, gradonačelnik Dujmić je napomenuo da u Gradu ne postoje dvostruki kriteriji ni po toj osnovi.


– Tamo gdje je postojao javni interes ili su radovi bili pri samom kraju, dopušteno je prekoračenje odluke o zabrani radova, kazao je Ivo Dujmić, što je bilo u svega šest slučajeva.


Ćorić je također negodovao zbog nedavno postavljenih tabli koje upozoravaju šetače da je zabranjeno gaziti po opatijskim travnjacima, ocijenivši takvu odluku potpuno neprimjerenom. – Gradonačelniče, te table morate maknuti. Ne znam jedino tko je odgovoran za to – lokalna vlast ili direktor komunalnog poduzeća Parkovi. Znači li to da ćemo kažnjavati ako nečije dijete zakorači na opatijsku travu, pitao je Ćorić.



Gorana Crnkovića iz HDZ-a zanimalo je što se događa s LRH-om s obzirom na napise u medijima o prodaji Imperijala. – Gradonačelniče, vi ste kazali da s time niste upoznati. Ima li Grad Opatija bilo kakvu strategiju o prodaji hotela iz sastava LRH-a, tim više jer se prodaje jedan od najstarijih hotela Opatije koji je u međuvremenu doživio i devastaciju. Smatram da ovo Vijeće mora imati jasno stajalište o tome treba li prodavati objekt koji ima veliku kulturnu vrijednost, s kojima je počeo opatijski i hrvatski turizam, upozorio je Crnković.Umjesto gradonačelnika odgovorio je predsjednik Vijeća Viktor Peršić koji je vijećnike upoznao s time da se u dva navrata pokušavao dogovoriti sastanak s čelnicima LRH-a, ali bezuspješno.


Gradonačelnik je odgovorio da odluku o postavljanju natpisa nije donijela izvršna vlast, nego društvo Parkovi. – Ali to je samo jedno upozorenje: da psi ne vrše nuždu, da se po travi ne igramo, da ne rasprostiremo dekice… Moramo zaštititi ono najvrednije što imamo. Nema govora o primjeni represivnog aparata, već se ovdje radi o edukaciji građana, poručio je Dujmić.


Robert Kurelić iz Akcije mladih tražio je da mu se dostavi putni nalog za korištenje službenog automobila gradonačelnika. Naime, to je nastavak priče o službenom putovanju Ive Dujmića u Zagreb kada je po saznanjima Kurelića, gradonačelnik javni automobil koristio u privatne svrhe.


– Sve ćete dobiti. Podsjećam vas da je Grad Opatija dobio čistu peticu za transparentnost. Ovdje nema tajni, poručio je Dujmić.