Važnost očuvanja okoliša

Poruke u krošnjama opatijskog parka: Europski volonteri Žmerga izrazili ljubav prema stablima

P. N.

Foto Žmergo

Foto Žmergo

Neke od poruka velikih umova koje krase krošnje opatijskog parka su: "Ako pričaš sa stablom ne treba ti psihijatar, iako neki tvrde suprotno", "Tko posadi stablo, posadio je nadu", "Ako mislite na razdoblje od godine dana - posijte sjeme, ako mislite na desetogodišnje razdoblje - posadite stabla, ako pak mislite na razdoblje od 100 godina - poučite o tome druge ljude"



OPATIJA Šume pokrivaju 31% kopnene površine Zemlje. One proizvode vitalan proizvod za život – kisik, dom su za ljude i divlje životinje te imaju ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena, no širom svijeta su pod prijetnjom krčenja, poručuju volonteri Udruge Žmergo.


Dan stabla, koji se obilježava 16. srpnja, posebna je prilika za naglašavanje koliko su nam ona potrebna za kvalitetu života kakvu poznajemo, poručuju iz Žmerga.


Europski volonteri Udruge Žmergo obilježili su taj dan vješanjem poruka na stabla u opatijskom Parku Angiolina, s ciljem podsjećanja prolaznika o važnosti brige o stablima i njihovom očuvanju.




“Htjeli bismo da poruke vide građani Opatije, ali i turisti koju su ovdje na odmoru. Stoga su poruke na engleskom i nadamo se da će neke biti zapamćene i proslijeđene drugima”, rekla je Justyna Kotra, volonterka iz Poljske.


“Skoro polovina površine Latvije je pokrivena šumom zbog čega shvaćam važnost brige za okoliš i stabla”, smatra Guna Ludborža, volonterka iz Latvije.


Volonteri se slažu kako predivna hrvatska priroda i šume moraju biti očuvane i ne bi trebale biti uništavane zbog razvoja turizma ili izgradnje nove ceste. Ističu da opatijski turisti imaju tu sreću da mogu uživati u prostranim gradskim parkovima i biti u blizini Parka prirode Učka.


Stabla su ugrožena od strane ljudi u šumi, parku, livadi ili okućnici, kao i prilikom sječe za različite potrebe. Isto tako ugrožena su i zbog zagađenja, klimatskih promjena, štetnika, oluja i/ili erozije tla.


“Najveća prašuma na svijetu je tropska Amazonija, velika kao Europa osigurava 40% zemaljskog kisika. Na žalost oko 17% šuma je izgubljeno u posljednjih 50 godina, uglavnom radi uzgoja stoke. U cijelom svijetu gubimo oko 46-58.000 kvadratnih milja šume svake godine. Za usporedbu to je kao da svake minute nestaje 50 nogometnih igrališta”, poručuju iz Žmerga.


Neke od poruka velikih umova koje krase krošnje opatijskog parka su: “Ako pričaš sa stablom ne treba ti psihijatar, iako neki tvrde suprotno”, “Tko posadi stablo, posadio je nadu”, “Ako mislite na razdoblje od godine dana – posijte sjeme, ako mislite na desetogodišnje razdoblje – posadite stabla, ako pak mislite na razdoblje od 100 godina – poučite o tome druge ljude”.


Jednostavna poruka koju volonteri Žmerga šalju je: “Čuvajte stabla jer ona čuvaju naš život”. Žmergo poziva građane da ovih dana posjete Park Angiolina i potraže jednu od poruka.