Zamućena voda u Sv. Jeleni

Pored šterni, koga briga za vodovod

Marina Kirigin

Mještanima Svete Jelene, umjesto postojećeg vodovoda, glavni »izvor« ipak su njihove šterne / Foto: D. ŠKOMRLJ

Mještanima Svete Jelene, umjesto postojećeg vodovoda, glavni »izvor« ipak su njihove šterne / Foto: D. ŠKOMRLJ

Tragom pisma »žednih mještana« da u svim kućama u selu teče prljava voda, uputili smo se u Svetu Jelenu, da bismo tamo ustanovili da većina žitelja o tome pojma nema. A voda je uistinu bila zamućena



SVETA JELENA » Iz špine nam teče zamućena, prljava voda. Tako je u svim kućama u našem selu – stoji u pismu »žednih mještana« Svete Jelene, tragom kojeg je novinarska ekipa krenula u taj liburnijski zaselak iznad Mošćeničke Drage. Lijepo vrijeme u selu s dvadesetak kuća, na terase je izvuklo starije domicilno stanovništvo i njihove unuke, a svi redom na naše pitanje imaju li ovih dana problema s vodom, odgovorali su niječno. Naime, većina stanovnika Svete Jelene niti ne koristi vodu iz vodovoda, već onu iz šterni, a to nam je otkrio žitelj Svete Jelene Lukić Prodan.


   – U selu svega nas dvoje ili troje koristimo vodu iz vodovoda, svi ostali koriste vodu iz šterne, a samo za sušnih ljetnih mjeseci se priključuju na vodovod. Ja sam jedan od onih koji cijele godine koristi vodu iz vodovoda i moram priznati da nisam primijetio da je bila prljava. Možda je bilo malo mjehurića zbog slabog protoka jer, kako kažem, svega dvoje-troje nas u selu koristimo zimi vodu iz vodovoda – govori Prodan.


   Da je tome tako, potvrdili su nam i u nekoliko kuća u njegovom susjedstvu. Mještanke Ružica Kružić i Marina Škalamera kažu isto – koristimo vodu iz šterne i našalile su se – »naša voda je čista«. Da se o vodi i vodovodnim cijevima, čak i u pomalo zabačenom dijelu Općine Mošćenička Draga brinu u Komunalcu, potvrdila je Jelka Uhač, dok se s unukom igrala na sunčanoj terasi.




   – Već dva dana dolaze iz Komunalca otvarati ovaj šaht i kontrolirati vodu. Vidjela sam da je neki dan na hidrantu tekla malo mutnija voda, no mi koristimo šterne pa se nisam obazirala. Naši susjedi su se malo požalili, ali sada oni nisu kod kuće – rekla je Uhač, a jedna mlađa članica obitelji iz kuće dobacila »pa kako da voda ne bude žuta, kada nitko ne troši vodu iz vodovoda«.


   Prema riječima Deana Doričića iz tvrtke Komunalac, uzrok zamućene vode su radovi koji su se nedavno izvodili na tom liburnijskom području. Bilo je potrebno popraviti ventil, a zbog radova zatvoriti čitav vodovodni sustav. – Kada se zatvara sustav, vodovodne cijevi poberu prašinu, pa je potrebno pustiti vodu da se sustav ispere – rekao je Doričić i poručio žiteljima tog dijela općine da ispuste veće količine vode kako bi se vodovodne cijevi brže isprale, a kako kaže, budu li računi mještana veći od uobičajenih, izaći će im se u susret i smanjiti im račune za vodu.