Dječje gradsko vijeće Opatija

Podjela tableta osnovcima izazvala najveće zanimanje

Marina Kirigin

Mali opatijski vijećnici / Snimila Marina KIRIGIN

Mali opatijski vijećnici / Snimila Marina KIRIGIN



OPATIJA  Novoimenovana predsjednica Dječjega gradskog vijeća Opatije Petra Peloza, koja je na ovoj funkciji zamijenila Luciju Deranja koja je odstupila zbog odlaska na fakultet u Pulu, otvorila je treću sjednicu 12. saziva DGV-a. Petra je studentica psihologije i ekonomije, volonterka DND-a Opatija te bivša dječja gradonačelnica i vijećnica DGV-a.


Na vijećnička pitanja odgovarala je zamjenica gradonačelnika Vera Aničić koja je pohvalila rad malih vijećnika te istaknula da se u Gradu trude slušati njihove prijedloge i pronaći rješenja za njihovo ostvarivanje kada god mogu.


Vijećnike je zanimalo može li se vozni red linije 35 vratiti na prijašnji koji je učenicima više odgovarao, može li se smeće češće odvoziti te postaviti aparat sa zdravom hranom u sportsku dvoranu. Na pitanje o povratku glazbene škole u Opatiju Vera Aničić je odgovorila da se ubrzo otvara škola pjevanja u Centru Gervais koju će voditi poznati pjevač Toni Cetinski.




Voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina predstavila je program projekta »Grad Opatija – prijatelj djece« za razdoblje od 2020. do 2024. godine i Izvedbeni plan za prava i potrebe djece te izvijestila male vijećnike o prijedlozima Dječjeg gradskog vijeća koji su uvršteni u prijedlog proračuna Grada Opatije.


Objasnila je da je prijedloga bilo mnogo, neka su dio većih i zahtjevnijih projekata poput uređenja nogometnog igrališta i uređenja trga i plaže Slatina te će se realizirati kao gradski projekti, na neka gradske službe ne mogu utjecati, poput otvaranja Starbuck cafea i fast food restorana, dok su mnoga uvrštena u proračun, a neka od njih već i riješena, poput besplatnog wi-fija u osnovnoj školi.


Torbarina je vijećnike upoznala i s novitetom kod izrade Dječjeg proračuna u kojem će se svaka stavka razraditi kao i kod »velikog« proračuna tako da se točno može vidjeti na što se troši novac.Dječje gradsko vijeće se od početka svog osnutka bavi dječjim igralištima.

Vijećnici 12. saziva dali su prijedloge za uređenje dječjih igrališta koje su obrazložile Lejla Sinanović i Pia Petričić Ferlin. Otkrile su da su vijećnici odabrali dječja igrališta Donje Kosićevo, Poljane i Tošina.


Veliki interes malih vijećnika izazvala je informacija ravnatelja Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« Fredija Glavana o skoroj podjeli tableta učenicima prvih, petih i sedmih razreda u sklopu nacionalnog projekta »Škola za život«.


Kazao je da će prvi razredi tablete ostavljati u školi, a za učenike petih i sedmih razreda će roditelji morati potpisati preuzimanje te na kraju školske godine tablete vratiti. Vijećnike je zanimalo što će biti ako ih izgube ili se oštete, kada će ih svi dobiti, mogu li koristiti vlastite tablete i još puno toga te ih je ravnatelj pozvao da mu se jave u školi gdje će im odgovoriti na sva pitanja.