Događanja na Liburniji

Pod maskom – klape, “Gervais” i balinjere: Opatiju čeka maškarani vikend

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Liburnija pakleno maškarano starta u petak 10. jubilarnim Maškaranim klapskim maratonom, nastavlja se u subotu Lumber plesom u »Gervaisu«, a završava nedjeljnom nadaleko poznatom i priznatom Balinjeradom



OPATIJA »Peto godišnje doba« u Opatiji ulazi u svoju najluđu završnicu. Centralni opatijski pusni vikend od petka, 22. veljače do nedjelje, 24. veljače obilježit će tri glavna događanja – Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjerada – najavili su organizatori iz Turističke zajednice Grada Opatije.


Prvo poglavlje ove uzbudljive trilogije odigrat će se u hotelu Kvarner, koji će večeras u 20 sati ugostiti osam renomiranih klapa koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa. Uz vrhunske vokaliste, za dobru zabavu pobrinut će se voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta te neizostavni Grobnički dondolaši, a prvi će put gostovati i Opatijski latičari. Jubilarni, 10. Maškarani klapski maraton u organizaciji KZU Volosko je tijekom dosadašnjih izdanja stekao status jedne od karnevalski najzabavnijih manifestacija na ovim prostorima. Dokaz tome je i podatak da je kompletan kontingent ulaznica rasprodan u svega nekoliko dana.


Ki to tamo kanta


Pod kristalnim lusterima će zapjevati Ženska klapa Volosko i to uvodnu skladbu, Ženska klapa Teha iz Cresa će nastupiti uz »Baila Bandinjo«, Ženska klapa Kamelija iz Opatije uz »Život na peze je bez veze«, Ženska klapa Hreljin će izvesti skladbu »Avioni«, Vokalna skupina Lira Rijeka skladbu »Bilo vavek veselo«, Mješovita klapa Reloj iz Splita skladbu »Gripa«, te muške klape Mirakul Veprinac skladbu »Metla od leprini«, Skalin Matulji skladbu »Vježbaj! Pi… ti materina!« i Kastav skladbu »Smeti«.




Svaka klapa će biti maskirana, izvest će po jednu pjesmu, a mnoge među njima pripremaju i posebne scenografije i koreografije. Nastupe klapa ocjenjuje žiri, ali glasuje i publika pa se tako dijele po tri nagrade ocjenjivačkog suda i tri nagrade publike, dok ocjenjivački sud dodjeljuje i nagradu najboljoj »a capella« izvedbi. I ove godine će u žiriju sjediti brojna poznata lica: Nikola Peršić, Branko Uvodić, Eduard Kišić, Darko Čargonja, Andrej Baša, Mario Mlinarić, Betty Jurković, Aleksandar Valenčić, Jadranka Čubrić i Francesco Squarcia.


Osim natjecateljskog dijela organizator priprema i revijalni dio u kojem će nastupiti popularna »Škola armunike Nika Polesa«, a novost je i maškarani ples pod kristalnim lusterima koji će se održati odmah po proglašenu najboljih i na kojem će publiku zabavljati jedinstveni Duško Jeličić Dule & Bonaca.


– Ne treba sumnjati da će jubilarno izdanje ove manifestacije iznova oduševiti publiku koja će moći uživati u posebnom ambijentu i klapskoj pjesmi, uz zabavu, smijeh, ples i dobru kapljicu koju domaćin priprema po posebnim promotivnim cijenama. Vrata dvorane će se otvoriti u 19 sati, najavili su organizatori.


Balinjerada


Veliki finale uzbudljivog maškaranog vikenda, ali i programa ovogodišnjeg Karnevala u Opatiji, bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu i atraktivnost izvedbi i maske. Već od 10 sati glavnom opatijskom ulicom će »zaroštati« balinjere karića i monopatina, jer tada počinje trening natjecatelja, ali i program »Taxi Balinjerada« koji omogućuje svim zainteresiranima da isprobaju ovaj uzbudljiv spust uz »mentorstvo« iskusnih natjecatelja.


Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinima, stazom će proći i »merikanska vozila«, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama. Uz spretnost i brzinu, nagrade na ovom natjecanju dodjeluju se i za sporost i dob natjecatelja, ali i za poseban pusni duh koji mora krasiti dobitnicu titule Miss Balinjerade.



Zbog održavanja Balinjerade 2019. u nedjelju od 9 do 15 sati za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb). Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti.


Po završetku Balinjerade u Opatiji, u nedjelju u 14 sati, susjedni Lovran će se kao i svake godine pretvoriti u »pusno maškarano grotlo«, jer će u velikoj pusnoj paradi glavnom prometnicom prodefilirati 3.200 maškara i zvončara. Zbog održavanja 52. po redu Međunarodne karnevalske povorke u Lovranu od 14 do 18 sati će na snazi biti posebna prometna regulacija.



Uz tisuće posjetitelja koji se očekuju uz stazu, sudionike Balinjerade u opasnom i uzbudljivom pohodu podržat će »otac Balinjerade« Duško Jeličić Dule koji će se prvi spustiti niz stazu, ali i nastupiti s grupom Bonaca na pozornici kod starta utrke, gdje će mu se pridružiti voditelj Mario Lipovšek Battifiaca. Na središnjem dijelu staze zasvirat će Le Salpe uz voditeljicu Irenu Grdinić, a kroz cilj će stotine vozača proći uz glazbu grupe Dellboys i duhovite komentare Dražena Turine Šajete.



U subotu 23. veljače, klub Gervais posljednji put ove godine postat će podij za ples pod maskama, jer od 20 sati počinje Lumberov maškarani tanac, uz slobodan ulaz. Posjetitelje očekuje bogata tombola i izbor najljepših maski, ali i odlična zabava uz Funbox band.



Nakon utrke, oko 12.30 sati istom rutom proći će i povorka opatijskih karnevalskih grupa, a Balinjerada će završiti u 13 sati »Kukalkom«, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati »morske konjice« i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.