Dobili i ključeve Matulja

Počeo pust na Liburniji: Žejanci bučno objesili Piranka

Srđan Brajčić



Pust Piranko obješen je u Žejanama, čime su Žejanski zvončari poslali poruku što misle o političkim odnosima dviju susjednih zemalja, Slovenije i Hrvatske. Podizanju pusta prethodio je ceremonijal da Žejanski zvončari odzvone jedan krug oko sela. Posebnost te povorke bila je ove godine u tome što su u njoj sudjelovali Žejanski zvončari koji su 1988. nastupili na velikom karnevalu u Veroni.


Tad je žejansku zvončarsku tradiciju predstavilo deset zvončara. To je bio njihov prvi zvončarski odlazak iz Jugoslavije. I dok današnji političari pokušavaju pokvariti dobre odnose dvaju naroda koji su u Jugoslaviji, kao i danas upućeni jedni na druge, Žejanski zvončari, ali i brojni poštovatelji pokladnih običaja zakoračili su u svoje, peto godišnje doba.



Naime, Pust na području Liburnije počeo je još u noći na subotu kad su Žejanski zvončari, koji su od zamjenice općinskog načelnika Eni Šebalj dobili danas i ključeve Općine Matulji, odzvonili tri kruga oko sela, za svakoga kralja jedan. Pokladni običaji nastavljeni su tijekom subotnjeg popodneva podizanjem pusta Piranka i zabavom u selu, nakon čega pusna događanja sele u susjedne Velike i Male Mune.