Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Dobili i ključeve Matulja

foto/video Počeo pust na Liburniji: Žejanci bučno objesili Piranka

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 6. siječanj 2018. u 18:51 2018-01-06T18:51:00+01:00

Pust Piranko obješen je u Žejanama, čime su Žejanski zvončari poslali poruku što misle o političkim odnosima dviju susjednih zemalja, Slovenije i Hrvatske. Podizanju pusta prethodio je ceremonijal da Žejanski zvončari odzvone jedan krug oko sela. Posebnost te povorke bila je ove godine u tome što su u njoj sudjelovali Žejanski zvončari koji su 1988. nastupili na velikom karnevalu u Veroni.

Tad je žejansku zvončarsku tradiciju predstavilo deset zvončara. To je bio njihov prvi zvončarski odlazak iz Jugoslavije. I dok današnji političari pokušavaju pokvariti dobre odnose dvaju naroda koji su u Jugoslaviji, kao i danas upućeni jedni na druge, Žejanski zvončari, ali i brojni poštovatelji pokladnih običaja zakoračili su u svoje, peto godišnje doba.

O61AM2
Počeo pust na Liburniji: Žejanci bučno objesili Piranka / Foto Marin Aničić

Naime, Pust na području Liburnije počeo je još u noći na subotu kad su Žejanski zvončari, koji su od zamjenice općinskog načelnika Eni Šebalj dobili danas i ključeve Općine Matulji, odzvonili tri kruga oko sela, za svakoga kralja jedan. Pokladni običaji nastavljeni su tijekom subotnjeg popodneva podizanjem pusta Piranka i zabavom u selu, nakon čega pusna događanja sele u susjedne Velike i Male Mune.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.