Pusna tradicija

Počelo ”peto godišnje doba”: Opatijski Pontero – ”pet u jedan” pust

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA/LOVRAN Pontero, ovogodišnji opatijski Pust, obješen je na pal ispred opatijske tržnice na koji su maškarani djelatnici »Parkova« podignuli i karnevalsku zastavu, a sve su to pozdravili brojni građani koji su se okupili sunčanog nedjeljnog prijepodneva da bi svjedočili pusnoj tradiciji kojom se obilježava početak petog godišnjeg doba. Prije toga je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, bez opiranja, predao vlast i ključ grada pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu, poručivši mu da mu je ta funkcija doživotno zagarantirana »aš je teško nać ovakovega čoveka, ma to ne znači da ga nećemo kritikat«. Dule je obećao da će »se bit va najbojen redu«, da će bit »puno maškaraneh tanci i veselja«, u čemu posebnu ulogu ima i Lumber klub Opatija koji slavi 50 godina postojanja. 


Lumberaši su organizirali i ovu početnu karnevalsku feštu, uprizorivši susret »gospe Oli i placarice Marije na mrkate« koje su »ćakulale i kritikale« opatijske i ine (ne)prilike, ali i pojasnile da je »Pustu pravo ime Tomas von Brig ili po domaći Tomica od Mosta, skraćeno Pontero«, da je on ustvari »pet u jedan« jer su »vrhunski plastični kirurzi« napravili lik koji ima karakteristike vodećih ljudi na hrvatskoj političkoj sceni (Reiner, Karamarko, Milanović, Orešković, Petrov). A kako bi sve bilo u trendu, svi koji su željeli mogli su sa Ponterom napraviti » selfi« prije nego što je obješen na pal, gdje će biti do kraja »kratkog ali slatkog« karnevala, kada mu treba suditi.


Kroz program podizanja Pusta vodio je Dražen Turina Šajeta, glazbom je posetitelje zabavljao Trio asi, a Ugostiteljska škola se pobrinula za slatke zalogaje, fritule i kroštule. – Živio Pust – usuglasili su se svi prisutni, među kojima je bilo i maškaranih ljubitelja karnevalskog ludovanja.