Inicijativa

Pješačku zonu u središtu grada nazvati po pokojnom Ivi Kiriginu: Novinarski bard zaslužuje ulicu u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Inicijativu  kojom se traži da se pješačka zona u centru grada preimenuje u Aleju Ive Kirigina do sada je potpisalo 230 ljudi, a potpisi se prikupljaju »pul Barića«, u Kiriginovim najdražem lokalu



OPATIJA Što je za Split značio Miljenko Smoje, to je za Opatiju bio Ivo Kirigin – Kiko, smatraju potpisnici inicijative da se poznata opatijska pješačka zona u kojoj se nalazi legendarni kafić Barić imenuje Alejom Ive Kirigina, nedavno preminulog novinara. Radi se o kraku Radničke ulice u dužini od 55 metara koji se proteže od Erste banke do konobe Istranka, a uspije li ova inicijativa koju je zasad potpisom podržalo 230 ljudi, bit će to vjerojatno najmanja aleja na svijetu koju se može prepješačiti u 55 koraka.


Inicijativu kojom se traži da se pješačka zona u centru grada preimenuje u Aleju Ive Kirigina i dalje se može potpisati »pul Barića«, u Kiriginovim najdražem lokalu.


Bard opatijskog i hrvatskog novinarstva, poznati turistički novinar upravo je »pul Barića« u Opatiji, bilo u privatnom, bilo u svom novinarskom angažmanu, družeći se s ljudima koji su uvijek bili na izvoru lokalnih vijesti, proveo sate i sate svoje svakodnevice. Iz tog je razloga, kada je njegovo mjesto u kafiću ostalo prazno, prema ideji obitelji Kürschner, točnije Petra Kürschnera seniora, pokrenuta inicijativa da se od lokalnih vlasti zatraži prihvaćanje ove zamisli.




Za realizaciju se pobrinuo Mirko Šuša, čovjek koji se posljednjih dvadesetak godina svakodnevno družio s pokojnim Kikotom, te je obišao sve lokacije i mjesta na koja je za života zalazio, što je rezultiralo velikim odazivom potpisnika.


Kada se inicijativa zaključi, predat će se nadležnom tijelu Vijeća, Komisiji za imenovanje i preimenovanje ulica. Ako se spomenuta Komisija složi s prijedlogom koji izražava želju Opatijaca, konačnu odluku će donijeti Gradsko vijeće.U inicijativi, za koju kako saznajemo potpisi stižu i izvan granica Opatije, pa čak i iz dalekog Brazila, stoji da su ju pokrenuli građani, jer nakon nedavne smrti Ive Kirigina, legende novinarstva, predanog sportskog djelatnika i zaljubljenika u Opatiju, smatraju da mu se i na taj način treba odati počast.

– Kirigin je desetljećima bio redovni gost kod Barića, tu se družio s ljudima, nalazio inspiracije za svoj novinarski rad i vodio polemike o opatijskim temama i dilemama. Zato je najbolji izbor da ova pješačka zona nosi njegovo ime, te da se simbolički zadrži njegovo prisustvo u ovom opatijskom kutku u kojemu je ostavio veliki trag – napisano je u inicijativi.