Sveti Jakov

Pet stotina porcija rižota iz “vele padele”: Opatijci proslavili dan svoga grada

Marina Kirigin

Opatijci čekali u redu za besplatan pijat vrućeg rižota / Foto Sergej Drechsler

Opatijci čekali u redu za besplatan pijat vrućeg rižota / Foto Sergej Drechsler

Na opatijskoj tržnici podignuta je zastava svetog Jakova, a slavlje se nastavilo uz rižoto s plodovima mora i glazbu te kasnije uz svetu misu i procesiju u čast gradskome svecu zaštitniku



Opatija i Opatijci jučer su proslavili Dan grada Opatije i dan svoga zaštitnika svetog Jakova. Događaji u gradu pod Učkom počeli su se nizati već u ranim jutarnjim satima kada je na opatijskoj tržnici podignuta zastava svetog Jakova, zaštitnika hodočasnika i putnika, a sve je nastavljeno jutarnjom marendom, rižotom s plodovima mora, koja je podijeljena Opatijcima, susjedima iz regije i opatijskim gostima ispred »mrkata«. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić čestitao je svim Opatijcima Dan grada i podsjetio na sve ono što je uspješno realizirano u protekla dva mandata ove gradske vlasti.


Kao u sauni


– Danas je u fokusu čovjek i zato je ovdje podignuta zastava svetog Jakova. Opatija i Opatijci imaju razloga radovati se na današnji dan. Sve što smo dosad zacrtali, obećali, to smo i ostvarili – rekao je Dujmić.


Oko »vele padele« na »mrkatu« bilo je usijano. Sunce je pržilo, temperature bile visoke, a oko padele vruće kao u sauni. Međutim, opatijskim obrtnicima nije bilo teško kuhati i pripremati deliciju za Opatijce. »Pijat« okusa i mirisa Mediterana Opatijci su čekali u redovima, a onda na sva usta hvalili specijalitet koji su obrtnici poklonili svome gradu.




– Već tradicionalno za Dan grada, ali i u nekim drugim prilikama, Opatijcima poklanjamo ukusan zalogaj, pa evo tako smo im danas napravili velu padelu s plodovima mora i bit će podijeljeno oko 400-500 porcija – rekao je Josip Dedić, predsjednik Udruženja obrtnika Opatija dok je s kuhačom u ruci vrtio po veloj padeli.


Na pitanje kako žive obrtnici u Opatiji, jesu li bili zadovoljni u proteklih godinu dana, Dedić dodaje kako je na području grada trenutačno registirano oko četiri stotine obrtnika i malih poduzetnika.


– Većina njih uredno plaća poreze i doprinose, pa vjerujem da svi oni i u ovoj turističkoj sezoni imaju dovoljno posla. U UO-u Opatija mjerimo (ne)uspješnost, (ne)zadovoljstvo, brojimo otvorene i zatvorene obrte, a na temelju tih podataka mogu reći da je negativan trend u posljednje dvije godine zaustavljen – imamo sve više obrtnika, a među njima sve više mladih ljudi i žena – rekao je Dedić.


Kartulina z Opatije


Opatijsko rođendansko slavlje nastavljeno je u popodnevnim satima u parku ispred Ville Angioline. U organizaciji Društva »Naša djeca« Opatija organizirano je interaktivno druženje za djecu, roditelje i opatijske goste pod nazivom »Kartulina z Opatije«. U crkvi svetog Jakova održana je misa, a nakon nje i svečana procesija.


Dan grada Opatije obilježavao se tijekom cijelog mjeseca srpnja. U sklopu proslave održano je čitav niz zabavnih, kulturnih, sportskih manifestacija. Bordižalo se, plesalo, pjevalo, a s jučerašnjim slavljem obilježavanje se privodi kraju. Do kraja srpnja Opatijce još očekuje gostovanje akademskog folklornog ansambla iz Rusije – Beriozka na Ljetnoj pozornici, Večer klapa va Mandraće te misa i procesija u povodu blagdana svete Ane u Voloskom.


Zastava svetog Jakova »na pale« ispred »trbuha grada«Građani su strpljivo čekali svoju porciju jakovskog rižotaŽupnik Ivan Tambolaš, Ivo Dujmić, Joso Krmpotić, Duško Jeličić Dule i Elvira ŠtimacBesplatna marenda mnogima uljepšala danObrtnici svome gradu…Zadovoljne Opatijke je glazba motivirala na ples