Na odmor s ljubimcem

Pet friendly Opatija: U hotelu s pet zvjezdica nadoplata za psa 27 eura

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Na Opatijskoj rivijeri noćenje kućnog ljubimca stoji od pet eura u privatnom smještaju do 27 u petozvjezdanom hotelu, a u nove trendove uklopili su se svi hoteli Milenija i LRH-a te brojni iznajmljivači. Najčešći gosti su psi, no bude i mačaka, zamoraca, kornjača...



OPATIJA I Opatija je Pet friendly destinacija, a noćenje kućnog ljubimca stoji od pet eura u privatnom smještaju do 27 eura u petozvjezdanom hotelu. Za neke opatijske hotelijere veličina i egzotičnost životinjske vrste nije bitna, međutim većina hotelijera ima strogo zacrtane uvjete kakav kućni ljubimac smije ući u prostor hotela. Tako je primjerice u opatijskim Milenij hotelima, grupaciji u kojoj su ljubimci dozvoljeni, ali u kojoj se točno zna u koju sobu recimo psi mogu ući i koje zajedničke prostore hotela mogu koristiti. Njihov hotel »Agava« službeno je »Pet Friendly« hotel, a gosti bi trebali najaviti dolazak s kućnim ljubimcem, posebno ako se radi o neobičnom zahtjevu, egzotičnoj vrsti, ističe Ranka Gismondi, djelatnica opatijske grupacije.


– Najčešći gosti naših hotela su psi. Boravak ljubimaca dozvoljen je u točno određenim sobama koje na podu imaju isključivo parket. U hotelu »Agava« ukupno je na raspolaganju 14 soba za goste s ljubimcima, međutim ljubimci se ne smiju kretati u zajedničkim prostorima hotela, primjerice u restoranu, već isključivo u sobi te u garaži. Iako nisu klasificirani kao »Pet friendly« objekti, i u Villama Begonia i Magnolia te u određenim sobama unutar Grand hotela Četiri opatijska cvijeta dozvoljen je boravak ljubimaca, no postoji ograničenje težine, odnosno primaju se oni teški do pet kilograma – ističe Gismondi.


Cijena boravka ljubimca, ili kako u Milenij hotelima to nazivaju, doplata za kućne ljubimce po danu iznosi 20 eura.


Plažica na Punta Kolovi




Kućni ljubimci sa svojim vlasnicima dobrodošli su i u opatijsku grupaciju Liburnia Riviera Hoteli. U njihovom prodajnom odjelu saznajemo da je ljubimcima ulaz dozvoljen u sve njihove hotele, ali da cijena njihovog boravka varira u odnosu na kategoriju hotela. Tako se, primjerice, noćenje ljubimca u petozvjezdanom »Ambasadoru« naplaćuje 27 eura.


Iako Opatija i Opatijska rivijera nema plažu za pse i njihove vlasnike veličine i kapaciteta kao što je ona na Crikveničkoj rivijeri, u Opatiji, na Punta Kolovi, postoji plažica s tušom namijenjena psima i njihovim vlasnicima.


– U današnje vrijeme, kada su kućni ljubimci gotovo pa članovi obitelji, vlasnici se sve češće odlučuju povesti ih sa sobom na odmor. Opatija, uz brojne šetnice, parkove i Učku u svom zaleđu, nudi cijeli spektar aktivnosti za vlasnike i njihove ljubimce. U ljetnim mjesecima na raspolaganju im je i ograđena plaža za pse. Nekoliko opatijskih hotela nosi oznaku »pet friendly«, što označava dobrodošlicu svim kućnim ljubimcima. Privatni iznajmljivači također su prepoznali i prate novonastali trend te u sve većem broju dozvoljavaju boravak kućnih ljubimaca u svojim objektima. Trenutno je na području Opatije 100-tinjak objekata u kojima je dozvoljen boravak kućnih ljubimaca, a cijena njihova boravka kreće se oko 5 eura po danu – govori Željka Stašić, marketing menadžer u Turističkoj zajednici Grada Opatije, navodeći kako se u sklopu projekta Kvarner family dodjeljuje i oznaka Pet Friendly koja vlasnicima kućnih ljubimaca olakšava pronalazak odgovarajućih smještajnih jedinica.


Gosti oduševljeni


Jedna od onih koja rado prima goste s kućnim ljubimcima je i privatna iznajmljivačica iz Opatije Anica Aščić Gudeljević. Njezine apartmane najčešće posjećuju gosti sa psima, međutim bilo je i onih koji su u Opatiju došli s mačkama, kornjačama, zamorcima…


– Kućni ljubimci danas se tretiraju kao članovi obitelji i zato sve češće imamo goste koji nam dolaze sa psima. Nismo od onih koji ograničavamo težinu ljubimca jer smatramo da sve ovisi o odgoju, dresuri. Evo recimo neki dan imali smo velikog labradora u gostima, a nismo znali da postoji, pas nije zalajao sedam dana, a vlasnici su bili izuzetno uredni i apartman pustili čišći nego neki koji dolaze bez životinja. Naši su gosti oduševljeni kada kažemo da primamo kućne ljubimce, a znaju se i požaliti da vrlo često nailaze na turističke kapacitete u koje ne smiju ući zbog toga što imaju kućnog ljubimca – govori Aščić Gudeljević koja boravak pasa po danu naplaćuje 10 eura.


– Vlasnici ljubimaca spremni su platiti takav iznos, iako ja ponekad, kada su u pitanju one najmanje životinje, ne naplatim doplatu za kućnog ljubimca – govori opatijska privatna iznajmljivačica.