Kaos i nered

PUNO PROBLEMA Kolmanić: Opatijska luka kao Divlji zapad

Srđan Brajčić

Roni Voskion, Marin Žepina i Miro Kolmanić, Foto: S. BRAJČIĆ

Roni Voskion, Marin Žepina i Miro Kolmanić, Foto: S. BRAJČIĆ

Istup nezadovoljnog ugostitelja Ronija Voskiona podržali su i obrtnici Marin Žepina i Miro Kolmanić koji također više ne žele trpjeti nered. Prozivaju ravnatelja Zdravka Debelića i tvrde da se u luci krše postojeće odredbe, obavlja netransparentna naplata, a u zadnje vrijeme je »pravdu« u svoje ruke uzeo novi vijećnik Vlado Brnečić



Nezadovoljstvo vlasnika restorana Molo, Ronija Voskiona, stanjem u opatijskoj luci, što ga je iznio u intervjuu našim novinama, izazvalo je brojne reakcije. Korisnici usluga luke koju vodi Lučka uprava Opatija, podržali su istup Voskiona koji je javno progovorio o problemima koji se množe, umjesto da se rješavaju.


Marin Žepina i Miro Kolmanić također više ne žele trpjeti nered u luci, tim više jer Lučka uprava skupo naplaćuje svoje usluge. Ukratko, u opatijskoj luci ne postoji »kućni red«, dapače, krše se postojeće odredbe, pa u luci neki rade što hoće, da bi u zadnje vrijeme »pravdu« uzeo u svoje ruke novi opatijski vijećnik Vlado Brnečić koji je Voskionu zaprijetio protjerivanjem iz luke i restorana Molo.


S ovim slučajem upoznat je i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Međutim, Dujmić za nered u luci krivi Primorsko-goransku županiju i Lučku upravu pod čijim je ingerencijama opatijska luka. Gradonačelnik se osvrnuo i na ponašanje vijećnika koji je u Vijeće došao s njegove kandidacijske liste, s pretpostavkom da se Vlado Brnečić samo šalio kad je prijetio Voskionu.




– Žalosno je to da me do danas nije kontaktirao nitko od prozvanih – Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Lučka uprava. Njima je očito svejedno ili im je posve normalno to da u opatijskoj luci vlada kaos i da tobože red uvodi gradski vijećnik, inače umirovljenik Vlado Brnečić koji, naravno, nema za to baš nikakve institucionalne ovlasti. To što je Dujmić rekao na sjednici Vijeća kad je pokušao obraniti svog vijećnika potpuno je neozbiljno, čak bih rekao smiješno ponašanje jednog gradonačelnika.


Pritom je važno ukazati na njegovu rečenicu izrečenu na Vijeću, u kojoj objašnjava da gradski vijećnici nemaju nikakve ovlasti u opatijskoj luci. Pa otkud onda Vladi Brnečiću pravo da nam prijeti ili koristi rampu na ulazu na lukobran. Dakle, jedan gradski vijećnik može na opatijski lukobran, a mi koji ovdje radimo ne možemo. Kakva je to logika? Pitao bih stoga gradonačelnika Dujmića ima li namjeru sankcionirati svog vijećnika koji sebi uzima za pravo da dijeli pravdu i prijeti ljudima u luci – poručio je Roni Voskion koji traži da se o svemu očituje i predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić.



– S obzirom na to da je Dujmić ustvrdio da vijećnici nemaju ovlasti u luci, neka on ili predsjednik Vijeća Kurelić upute zahtjev Lučkoj upravi Opatija da se Brnečiću onemogući korištenje rampe za lukobran – poručio je Voskion koji također primjećuje da se gradonačelnik voli hvaliti »investicijama u turizam koje podižu destinaciju«, dok s druge strane bježi od problema s kojima se susreću opatijski investitori.



Diskriminacija


Iako je njegov istup u novinama zasad prošao bez reakcije mjerodavnih institucija, Voskion je njime zadovoljan stoga što je ohrabrio druge na javne istupe. Obrtnici Marin Žepina i Miro Kolmanić tako za kaos u luci krive ravnatelja Lučke uprave Opatija Zdravka Debelića.


– Problemi s kojima se mi obrtnici suočavamo u luci su svakodnevni i višegodišnji. Mogu navesti jedan noviji. Naime, gospodin Debelić na vez za brodicu od četiri metra dopustio je privez jedrilica od nekih 11 metara. Taj vez je uz moj, tako da ja praktički više ne mogu ni manevrirati s ribaricom, štoviše ne mogu isploviti. Otad se snalazim kako znam. To je jedan od primjera odnosa ravnatelja Lučke uprave Debelića prema nama obrtnicima. Također, smeta nas što nam Lučka uprava naplaćuje vez 250 kuna po metru broda, a bili smo prisiljeni sami napraviti sidrišta koja su zapravo izvan opatijske luke. Dakle, obrtnicima se naplaćuje nezaštićeni vez skuplje od zaštićenog u luci. To što se ovdje događa je izvan svake pameti – smatra Marin Žepina koji upozorava i na loše sigurnosne aspekte opatijske luke pa kad je ružno vrijeme brodari zapravo nemaju gdje iskrcati putnike.


Netransparentna naplata


Miro Kolmanić ističe da razlika u cijeni veza nije mala.


– Obrtnicima se vez naplaćuje duplo skuplje. Nije samo problem u visini cijena veza, već i u tome što Lučka uprava nema cjenik svojih usluga, kao ni točnu evidenciju o tome koliko se često brodari zaustavljaju na lukobranu za ukrcaj i iskrcaj putnika, što se naplaćuje još dvije kune po metru broda. To dovodi do toga da nam svoje usluge naplaćuju netransparentno i neravnomjerno. Osim toga, lučkog redarstva uglavnom nema, mi smo ovdje prepušteni na milost i nemilost mora i vjetra, da ne govorimo o tome da se točno ne zna gdje završava jedna koncesija, a počinje druga. Nakon svih ovih godina, moj je dojam da se smisao Lučke uprave Opatija svodi na to da radi protiv obrtnika. Jednom riječju, u luci je stanje kao nekoć na Divljem zapadu – smatra Kolmanić navodeći primjer da mu je čak tajnica Lučke uprave Opatija zabranila ovog ljeta privez broda s turistima na lukobran.


– Postavlja se pitanje – što radi ravnatelj Lučke uprave Debelić da bi zaradio svoju plaću. Očito ništa – poručuje Žepina koji ističe da su sve luke u okruženju napravile velike iskorake u kvaliteti svoje usluge, ponajprije u smislu da gostoprimstvo turistima i brodarima bude na visokoj razini. Osim, dakle, Opatije čija luka tone u beznađe.