Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. siječnja 2020.
Duga neizvjesnost

PROBIJENI ROKOVI Dječji vrtić Opatija objavio rezultate upisa tek nakon novinarskog upita

PROBIJENI ROKOVI Dječji vrtić Opatija objavio rezultate upisa tek nakon novinarskog upita
PROBIJENI ROKOVI Dječji vrtić Opatija objavio rezultate upisa tek nakon novinarskog upita
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 9:20 2019-07-06T09:20:01+02:00

U Javnom pozivu za upis djece u Dječji vrtić Opatija bilo je navedeno da će rezultati biti objavljeni do 21. lipnja, a nakon što je taj rok prošao, na brojne upite roditelja iz vrtića su odgovarali da će rezultati biti »uskoro«. Čini se da je novinarski upit ubrzao proces objavljivanja liste s imenima

Javni poziv za upis djece u Dječji vrtić Opatija za pedagošku godinu 2019./2020. bio je aktivan od 6. svibnja do 21. svibnja 2019. U navedenom pozivu jasno je bilo naznačeno da će rezultati biti objavljeni najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka Javnog poziva. Dakle, jasno je da je rok za objavu rezultata bio 21. lipnja 2019. Međutim, nakon navedenog roka nikakve informacije od strane vrtića nije bilo. Zvala sam ih, pisala mailove, uvijek bih dobivala proizvoljne informacije tipa – bit će uskoro, strpite se, kompleksan je rad ustanove kao što je dječji vrtić i slično. Kontaktirala sam i Grad Opatiju, s obzirom na to da je Grad osnivač vrtića. Gospođa iz Grada ljubazno mi je odgovorila da će rezultati biti prvog tjedna u srpnju. S obzirom na to da je prošlo više od pola prvog tjedna u srpnju, ponovo sam kontaktirala vrtić, ima li kakvih novosti po pitanju upisa. Gospođa mi odgovara – najvjerojatnije će lista upisane djece izaći idući tjedan.

Zbog takvog odgovora, i ponovne odgode, odlučila sam se obratiti medijima. Natječaj je završio 21. svibnja, nova pedagoška godina počinje za manje od dva mjeseca, a da mi roditelji još nemamo rezultate upisa. I što ako dijete ostane neupisano? Kada i kako da se roditelji organiziraju za čuvanje djece? Nekima je vrtić potreba, nažalost nemaju none i bake na raspolaganju. Zašto je potrebno gotovo dva mjeseca da se rezultati obrade? Ustanova već odavno zna koji im je kapacitet, koliko je djece ispisano ove godine, koliko prelazi iz jaslica u vrtić, koliko ih kreće u 1. razred – dakle samim raspisivanjem natječaja znaju s koliko mjesta raspolažu za novoupisanu djecu. Ne preostaje mi drugo nego misliti da se dovodi roditelje do očajničkih poteza gdje na svoju ruku pronalaze rješenja da zbrinu svoju djecu – pismo je jednog roditelja koji već danima čeka rezultate upisa u Dječji vrtić Opatija.

Obavijesti na webu

Novinarski upit u kojem se zbog objave članka moli žurni odgovor na pitanja kada će biti objavljeni rezultati upisa, zbog čega se kasni i koliko će djece biti upisano u novoj pedagoškoj godini, čini se da je jučer ubrzao spori proces objavljivanja liste s rezultatima. Na web stranicama Dječjeg vrtića Opatija jučer ujutro pojavile su se sljedeće obavijesti:

– Obavještavamo roditelje da su rezultati upisa djece u Dječji vrtić Opatija objavljeni od 5. srpnja 2019. godine na oglasnim pločama u vrtićima u Opatiji i Lovranu. Za sva dodatna pojašnjenja i informacije o rezultatima upisa djece kao i mogućim promjenama na listi čekanja, roditelji se mogu javiti u upravu vrtića u Opatiji na brojeve telefona 271 665 ili 272 407. Roditelji svoje žalbe mogu podnijeti Upravnom vijeću vrtića u pisanom obliku u roku od 8 dana od dana objave rezultata o upisima... Roditeljski sastanak za roditelje koji su svoje dijete upisali u vrtiće Opatija, Volosko, Veprinac i Ičići održat će se u srijedu, 10. srpnja, s početkom u 17.30 sati u prostorijama novog vrtića na Punta Kolovi. Za roditelje koji su svoje dijete upisali u vrtić Lovran sastanak će se održati u četvrtak, 11. srpnja, s početkom u 17.30 sati u prostorijama vrtića Lovran.

Dva nova odgajatelja

Ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić navela je da su sva djeca koja imaju uvjete primljena, odnosno da su izvan sustava jasličkog programa ostala samo djeca mlađa od godine dana i izvan vrtićkog programa ona mlađa od tri godine. Isto tako, nisu upisana djeca čije su cijele obitelji, oba roditelja, prijavljene u drugim jedinicama lokalne samouprave. Dječji vrtić Opatija u novoj pedagoškoj godini polazit će 464 djeteta koji će biti smješteni u objektima u Lovranu, Opatiji, Voloskom, Ičićima i Veprincu, od čega je 135 novoupisanih – istakle su stručne službe Dječjeg vrtića Opatija i navele da se broj djece u matičnoj zgradi bitno povećao u odnosu na lani. Prošle je godine u novoizgrađenom opatijskom vrtiću bilo smješteno 159 mališana, a ove godine bit će ih 184.

– Kako bismo mogli primiti svu djecu, ali i radi uvođenja drugačije organizacije rada, u novoj pedagoškoj godini bit će zaposlena dva nova odgajatelja na određeno vrijeme. Natječaji će izaći u roku od 15 do mjesec dana – rekla je Jelić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?