Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Edukacija

PREVENTIVNA AKCIJA Program prometne kulture za najmlađe: Prometno učilište za 75 pučkoškolaca

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2018. u 19:48 2018-05-15T19:48:42+02:00

OPATIJA Preventivna akcija pod nazivom »Program prometne kulture za najmlađe« održana je u opatijskoj Osnovnoj školi Rikard Katalinić Jeretov. Sudjelovalo je 75 učenika drugih razreda opatijske osnovne škole. Ovaj program provodi se u Hrvatskoj pet godina, u njemu je sudjelovalo 40.000 učenika drugih i trećih razreda iz više od 200 osnovnih škola, a organiziraju ga Jumicar Hrvatska i udruga PPSP. Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Pješaci i vozači

Program čine dva dijela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje te važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan i uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, s ciljem da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.
Instruktor Domagoj Štetner pojašnjava da djeca na ovakve edukacije dolaze s osnovnim informacijama o tome kako se ponašati u prometu. Naime, u prvom razredu osnovne škole policija provodi teorijska predavanja o prometu.

Stepenica više

Sudjeluju i razmišljaju

– Djeca proaktivno sudjeluju u prometu i počinju o njemu razmišljati. Osim toga, organizirane su radionice s vatrogascima i crvenim križom, gdje stječu osnovna znanja i iz tog segmenta. Naravno u sve je uključena i policija čiji prometni službenici objašnjavaju o opasnostima u prometu, ali i upoznaju djecu sa svojim poslom, kaže instruktor Domagoj Štetner

– Ta predavanja djecu upoznaju s prometom, a ovaj program je jedna stepenica više od toga, odnosno interaktivno predavanje u kojem djeca dobivaju šire znanje o tome kako će se kao pješaci, putnici u autobusu ili biciklisti ponašati u prometu, navodi Štetner i dodaje da je kroz Program prometne kulture za najmlađe prošla već jedna generacija učenika nižih razreda osnovnih škola, inače najranjivija skupina sudionika u prometu.
Inače, ovaj program dosad su podržali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.