Auto klasici

PREKRASNI LIMENI ‘STARCI’ Opatiju danas zašarenilo tridesetak atraktivnih oldtimera

Marina Kirigin

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



OPATIJA – Žuta boja je u trendu, možda je baš zato izgledao uređeno, poletno i mlado, međutim datirao je iz davne 1954. godine. Oldtimer u vlasništvu Brune Zuzzija iz Jurdana jutros je blještao na toplom ljetnom suncu i privlačio pažnju brojnih posjetitelja. Automobil je to koji je napravio put oko svijeta. Nakon što je proizveden u Engleskoj, otišao je u Ameriku, a onda se ponovno vratio u Europu, i to Hrvatsku gdje ga već desetak godina njeguje, mazi i pazi njegov vlasnik.


– Automobil je kupljen u Americi i u Rijeku je stigao u derutnom stanju. Njegova restauracija je trajala tri godine u prekidama, i trajala je oko 2.500 radnih sati – govori Zuzzi, vlasnik automobila, ujedno i direktor utrke 9. Liburnia Classic Oldtimer Rally dugog 80 kilometara koji se vozio po Kvarneru i Gorskom kotaru.


Vrijednost tridesetak izloženih automobila ispred opatijske sportske dvorane »Marino Cvetković«, gdje je dat start oldtimer rallya, bila je izražena u milijunima eura. Kako saznajemo od vlasnika izloženi automobili vrijedili su od 5.000 eura, pa sve do 200.000 eura.




– O vrijednosti nikada nije zgodno govoriti. Ovi auti vrijede puno, a pogotovo za nas vlasnike – govori Zuzzi koji automobil koristi samo u specijalnim prilikama, na oldtimer rallyima, izložbama i tako već punih devet godina. Da se u tim sportskim situacijama izuzetno dobro snalazi govori i podatak da je sa navedenim automobilom u svojoj klasi Zuzzi već devet godina prvak Hrvatske.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



Deveto izdanje opatijskog rallya koji se boduje za PH, što se održava u organizaciji Liburnia Classic Club iz Opatije privuklo je tridesetak vlasnika i njihovih » limenih ljubimaca« iz Slovenije, Njemačke i Austrije. Nakon starta ispred Sportske dvorane »Marino Cvetković« u Opatiji, automobili su napravili krug do Punta Kolove te se vratiti po prvi pečat prolazne kontrole koja je bio ispred hotela Milenii, a zatim nastaviti prema Rijeci do Trsata. Nakon okrijepe sudionika i obilaska Trsatske gradine, svi su se uputili prema Fužinama, a zatim prema cilju na Platku.


Pred opatijskom dvoranom danas su se mogle čuti strastvene priče o oldtimerima. Jedna od njih je i ona mlađeg Zadranina Josipa Tokića kojem jem tri godine trebalo da potane vlasnik svog engleskog Kit cara iz 1979. godine. Član Oldtimer kluba »Zadar« do ovog trenutno jedinog primjerka u Hrvatskoj stigao je nakon nebrojno puno upita prethodnoj vlasnici iz Engleske koja je dio godine boravila na dalmatinskom području.


– Automobil sam vidio u Šibeniku, vozila ga je gospođa iz Engleske i odmah sam znao da ga želim imati. Tri godine pokušavao sam otkupiti automobil od nje i evo pred godinu i dva mjeseca postao sam njegov vlasnik. Svaki mjesec sam joj se javljao sa pitanjem je li auto na prodaju, tako da vjerujem da sam na današnjoj utrci i najmlađi član. Rezultatski se ne nadam ničemu, za mene je važno sudjelovati – govori Tokić koji je relaciju do Platka preša u automobilu koji je proizveden po narudžbi, koji postiže brzinu do 120 kilometara na sat, a sa kojim je po buri i kiši stigao iz Zadra.


– Do Opatije sam došao bez problema, bilo je malo bure i kiše, malo sam bio mokar ali sve je prošlo uredu. Ovaj auto je za đir nedjeljom, vikendom za kratke relacije – govori ponosni vlasnik.


Na opatijsku utrku i druženje sa vlasnicima luksuznih automobila, koji usprkos svojim desetljećima dugom životnom vijeku, zahvaljujući trudu njihovih vlasnika još uvijek izgledaju kao novi stiglo je i pet članova iz Oldtimer kluba »Split«, a među njima i Josip Radić sa svojim Triumph Spitfiera iz 1972. godine. Osim što je sudionik utrke, Radić je urednik i novinar časopisa i emisija specijaliziran za oldtimere, pa kaže da je sretan čovjek jer je uspio spojiti ljubav i posao, odnosno kaže kako radi posao koji voli.