Lovran u raljama novog zakona

POS-ovi stanovi prazni jer se ne zna tko treba platiti PDV na zemljište

Marina Kirigin

Dvije lovranske dvojne zgrade spremne su za useljenje čim Ministarstvo financija odluči kako provesti nove zakonske odredbe / Snimio Vedran KARUZA

Dvije lovranske dvojne zgrade spremne su za useljenje čim Ministarstvo financija odluči kako provesti nove zakonske odredbe / Snimio Vedran KARUZA

Kako ističe lovranski načelnik Alan Sanković, novi Zakon o PDV-u je na snazi od početka 2015. godine i slučaj lovranskih POS stanova koji su nedavno dovršeni, prvi je u Hrvatskoj od njegovog donošenja

LOVRAN  Radovi na POS-ovim stanovima u Omladinskoj ulici u Lovranu dovršeni su još krajem veljače ove godine. Uređen je okoliš zgrada, u ožujku dobivena uporabna dozvola, no i dalje je otvoreno pitanje kada će se prvi stanari s općinske liste za davanje stanova u najam useliti u svoj novi dom.  

Naime, Ministarstvo financija Republike Hrvatske trebalo bi u što kraćem roku odlučiti tko je dužan platiti PDV na zemljište, odnosno mora li to učiniti Općina Lovran ili APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama), objašnjava načelnik Općine Lovran Alan Sanković dodajući kako postoji i mogućnost da taj iznos neće morati platiti nitko od navedenih.


No, dok u nadležnom Ministarstvu razmišljaju, s druge strane u Lovranu konkretne obitelji čekaju da im se ostvari san – dobivanje adekvatnog »krova nad glavom«.   – Zbog novog Zakona o PDV-u, koji je na snazi od početka ove godine, mi smo prvi takav slučaj u Hrvatskoj. Pred mjesec dana uputili smo dopis u Ministarstvo financija, zatražili sastanak, kako bi što hitnije riješili ovu situaciju i omogućili useljenje u dva nova dvojna objekta u kojima se nalazi šesnaest stanova. Trenutno čekamo da nas pozovu na taj sastanak, no sve stoji jer, kako saznajemo, u Ministarstvu su u tijeku kadrovske promjene. Zbog svega navedenog ne mogu spekulirati po pitanju useljenja u nove objekte na račun ljudskih života. Naravno da bih volio da sve uspijemo čim prije završiti i da na Dan Općine Lovran, 24. travnja, predamo ključeve stanova Lovrancima – rekao je Sanković ističući kako su zgrade u Omladinskoj ulici u Lovranu završene prije roka izgradnje.  


U dva dvojna objekta u Omladinskoj ulici u Lovranu nalazi se 16 POS-ovih stanova veličine od 60 do 90 »kvadrata«. Dvanaest stanova otkupila je Općina Lovran kako bi udomila osobe s općinske liste za davanje stanova u najam koja je oformljena još 2008. godine, a potom i dva puta produžena, dok su preostala četiri stana otkupljena od onih s Liste reda prvenstva kupaca po cijeni koja po kvadratu iznosi oko 1.050 eura.





– Rok izgradnje bio je do lipnja ove godine. Mi smo žurili i s naše strane odradili sve što je trebalo, dobili kredit od pet milijuna kuna za otkup stanova a kako bi stanari čim prije uselili, no sada ponovno moramo čekati i vidjeti kako će se provesti novi zakon – zaključio je Sanković.


  U međuvremenu, troškovi APN-a iz dana u dan rastu. Naime, od trenutka kada je izvođač završio radove i predao zgrade, ova je agencija dužna plaćati troškove čuvanja objekta, pa je u svakom slučaju i njihov interes da se ova situacija u Lovranu čim prije riješi.