Otvoren rat

POLITIČKI TRILER U OPATIJI Dujmić protiv Kirigina podnio prijavu DORH-u

Aleksandra Kućel Ilić

Fernando Kirigin, Foto: Vedran Karuza

Fernando Kirigin, Foto: Vedran Karuza

Ivo Dujmić je svoj postupak objasnio riječima da je »Kirigin mjesecima prije nego li je počela kampanja obilazio mjesne odbore i pokušavao ga ocrniti kao gradonačelnika aferama«



OPATIJAJako sam dugo u politici, dva mandata na čelu Grada i uvijek sam nastojao biti onaj faktor koji je okupljao ljude. Nikad nisam vidio ovako rušilačku podmetalačku akciju kao što je ova sedam okupljenih stranaka na čelu s Fernandom Kiriginom.


Kada bi Kirigin došao na čelo Grada, bila bi to prava katastrofa za Opatiju. Grad bi nazadovao umjesto da svi zajedno idemo naprijed – dobili bismo samo podjele i grad afera i destrukcije. Ja sam već u ožujku, jer već tada je krenula negativna kampanja, podnio DORH-u prijavu protiv Fernanda Kirigina. Za razliku od njih, vodio sam pozitivnu kampanju, imao sam program i jasno sam govorio građanima što želim.


Nikoga nisam blatio niti napadao, dok druga strana nema programa i ide samo s destrukcijom i podmetanjem. Čistog obraza stojim pred građanima, nemam nikakvih afera i nikakvu korist nisam ostvario od toga što sam već osam godina na čelu Grada. Ali, kada krene velika stranačka mašinerija u rušilački pohod – dobijemo ono što imamo danas.


Dujmić neće u Vijeće




Optužuju nas da trošimo velika sredstva u kampanji, a kampanja nam je transparentna i svaka kuna je prikazana. Isto tako ovo što se stalno izjavljuje, da smo kršili izbornu šutnju – nije točno. Pozivam nadležne neka provjere s kojih telefona su bile poruke i pozivi, neka se jave svi građani koji imaju informacije i neka se rezultat istrage objavi prije drugoga kruga izbora.


To je opet dobro pripremljena kuhinja suparničkog tabora, ali građani na to nisu nasjeli prvi put, pa neće niti drugi put – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ivo Dujmić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Opatije koji je ušao u drugi krug izbora sa samo glasom manje od protukandidata Fernanda Kirigina.


Predstavio je i ljude koji će ući u Gradsko vijeće Grada Opatije s njegove liste. On sam, kao nositelj liste neće biti u Gradskome vijeću, rekao je da se povlači iz Vijeća, što znači da će šest osoba, ujedno i novih lica koja će sjediti u vijećnici biti Aleksandra Tramontana, Vladimir Brnečić, Filip Vlah, Zorica Sergo, Branko Periša i Andreja Rudančić.


– Moja Lista za Gradsko vijeće u usporedbi s ostalim političkim strankama, pojedinačno ima najveći broj mandata u Gradskom vijeću, što je jamstvo stabilnosti našeg budućeg kluba vijećnika. Svima je vidljivo kako je upravo naša Lista pobjednik ovih izbora za Vijeće i da samostalno imamo šest vijećničkih mandata koje smo dobili bez ikakve podjele fotelja i političkih trgovina.


»Hibrid« koalicija


Naši vijećnici žele raditi na boljitku Grada i svih građana. Najjača smo politička opcija koja jedina može ponuditi stabilnost i napredak sa svojih šest mandata, jer ostale političke stranke imaju svaka po dva ili jedan mandat. To je garancija i putokaz tko će sastaviti stabilnu i odgovornu većinu kada pobijedi 4. lipnja, bez potrebe da se stvara »hibrid« koalicija od osam stranaka koja može »puknuti« svakoga trenutka, poručio je Dujmić.


Na novinarski upit uslijed čega je prijavio DORH-u Fernanda Kirigina, Dujmić je odgovorio da se radi o tome da je Kirigin već mjesecima prije nego li je počela kampanja obilazio mjesne odbore i pokušavao ga ocrniti kao gradonačelnika raznim aferama, za što postoje svjedoci.


– Krenuo je u rušilačku kampanju, ali niti za jednu stvar nema dokaza. Kirigin gradi politiku na optuživanju mene kao sadašnjeg i budućeg gradonačelnika, ali na tome se izbori ne mogu dobiti – rekao je Dujmić, a na pitanje na čije glasove računa u drugome krugu, dodao je kako računa baš na one s kojima i jest u koaliciji – na građanke i građane Opatije.