Kako su glasali

POBJEDA LIJEVIH OPCIJA Liburnija dala najveći dio ‘izbornog lancuna’ SDP-u

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijski SDP-ovci  / Snimio Marin ANIČIĆ

Opatijski SDP-ovci / Snimio Marin ANIČIĆ

SDP je dobio najviše glasova, ispred Amsterdamske koalicije, HDZ-a i grupe Mislava Kolakušića, kojega su uz Piculu i Flegu mještani Liburnije prepoznali kao svog zastupnika u Bruxellesu



OPATIJA Liburnija je na izborima za Europski parlament potvrdila svoju lijevu orijentiranost, te je SDP u sve četiri jedinice lokalne samouprave dobio najviše glasova. Na liburnijskom terenu, u svim je općinama i Gradu Opatiji drugu poziciju zauzela Amsterdamska koalicija, treći je HDZ, a četvrtu poziciju »drži« Mislav Kolakušić.


Tek kod petoga mjesta po broju glasova došlo je do određenih razlika, pa su lovranski birači jedini više povjerenja dali Startu, ispred Živog zida koji je i u Lovranu prešao izborni prag od 5 posto i šesti je, a na petoj poziciji u Opatiji, Matuljima i Mošćeničkoj Dragi.


Analiza izbornih rezultata kaže da je najveću izlaznost od 35,02 posto birača zabilježila najmanja sredina, Općina Mošćenička Draga, ispred Grada Opatije (29,29 posto), Općine Lovran (28,30 posto) i Općine Matulji (27,07 posto).


Mnogi ispod praga




Na 14 biračkih mjesta na području grada Opatije, 3.047 birača je s »izbornog lancuna« 30,80 posto glasova dalo SDP-u, a slijede Amsterdamska koalicija s 13,27 posto, HDZ s 10,62 posto, Mislav Kolakušić s 9,45 posto, Živi zid s 5,56 posto i Start s 5,06 posto.


Opatijski birači 26. svibnja na izbornom mjestu u Villi Antonio / Snimio Marin ANIČIĆ


Opatijski birači 26. svibnja na izbornom mjestu u Villi Antonio / Snimio Marin ANIČIĆ



Jedina stranka koja nije osvojila baš niti jedan jedini glas je HBPS. Nevažećih listića je bilo 64, a najviše birača je u EU parlamentu željelo vidjeti Tonina Piculu s 345 glasova ispred Mislava Kolakušića s 219 i Valtera Flege s 207 glasova.


Birališta su se na teritoriju Općine Matulji nalazila na čak 20 mjesta, gdje je građansku dužnost obavilo 2.695 birača. Slavio je s 26,97 posto glasova SDP, Amsterdamska koalicija je s 14,72 posto glasova osvojila drugo mjesto, dok je treći s 12,17 posto glasova HDZ ispred Mislava Kolakušića (11,56 posto) i Živog zida (7,42 posto).


Sve su ostale opcije ostale ispod 5 posto glasova, a na samoj nuli jedino ZSZ. Ovdje je 67 listića bilo nevažećih, dok je uz 264 glasa najviše razloga za slavlje imao Tonino Picula. Uz 234 glasa odlično je prošao i Mislav Kolakušić, dok je Valter Flego osvojio 209 glasova i treću poziciju.


Raspršeni glasovi


Na šest biračkih mjesta Općine Lovran, izborima je pristupilo 1.004 birača čije je najveće povjerenje osvojio SDP (33,36 posto), a slijede Amsterdamska koalicija (18,45 posto), HDZ (10,64 posto), Mislav Kolakušić (7,60 posto), Start (5,57 posto) i Živi zid (5,47 posto).



Opatijski SDP-ovci na čelu s predsjednikom Fernandom Kiriginom, na jučerašnjoj su se press-konferenciji zahvalili biračima na ukazanom povjerenju.– Imamo potrebu zahvaliti građanima Grada Opatije u prvom redu zbog toga što su izašli na izbore i glasali i izvršili svoju građansku dužnost, bez obzira na to kome su dali svoj glas, a zatim i svima koji su nas podržali. Činjenica je da je u Opatiji SDP vodeća stranka. Izašli smo sami, bez koalicije i jasno pokazali da smo vodeća politička opcija na ovim prostorima. Ovi su izbori dobar pokazatelj toga kako stojimo, te da je Opatija lijevo orijentirana. Stranku čine ljudi, pojedinci koji su prepoznatljivi po onome što rade. Dok je ova ekipa ljudi ovdje, a radi se o ljudima koji su dali obol uspješnosti SDP-a i ovom rezultatu na terenu, možemo biti vrlo zadovoljni – rekao je Kirigin.


Među strankama bez prekoračenja izbornog praga bilo je čak šest njih bez iti jednog glasa. Pobjednik je po broju glasova i u Lovranu bio Tonino Picula (147), a slijede Valter Flego (108) i Mislav Kolakušić (59). Nevažećih listića je bilo 18.


Birači s područja Općine Mošćenička Draga, njih 457 koliko ih se odazvalo, također su najčešće, 63 puta, zaokružili SDP-ovca Tonina Piculu, a toj su stranci ujedno dali i najviše glasova, 32,88 posto.


Za Valtera Flegu je bilo 36 osoba, za Amsterdamsku koaliciju kojoj pripada 16,10 posto birača, dok je Mislav Kolakušić dobio 28 glasova, no lista mu je na četvrtome mjestu s 8,05 posto, dok je HDZ treći s 11,40 posto glasova, a Živi zid peti s 7,38 posto. Glasovi za sve ostale, uz 10 nevažećih, raspršili su se tako da među njima nije bilo opcija koje su prešle izborni prag, te ih je pet ostalo na samome dnu bez osvojenih glasova.