Više od dvije tisuće plesača

PLESNI FESTIVAL U OPATIJI DanceStar: Prvi Mammas Show oduševio publiku

Srđan Brajčić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA



OPATIJA Natjecanje u plesu DanceStar ovog vikenda okupilo je u Centru Gervais više od dvije tisuće plesača iz Hrvatske i inozemstva sa zajedničkim ciljem, da pokušaju otići na veliko finale ovog međunarodnog showa koje se održava u svibnju u Poreču. Zadnjih dana Opatija je bila plesni centar u koji je stiglo još oko tisuću gostiju koje je privuklo natjecanje DanceStar.


– Kvalifikacije u Opatiji za finale natjecanja, odvijale su se upravo onako kako smo to i planirali. Naravno, iz svega stoji dobra priprema natjecanja i dugogodišnje iskustvo u organizaciji. No treba dodati da se Opatija pokazala kao odličan domaćin ovog natjecanja, kazao je organizator Alen Petelinc koji dodaje da će hrvatski dio međunarodnog plesnog natjecanja DanceStar jedno vrijeme ostati u Opatiju.



Velika gužva


Veliki odaziv plesača i publike naveo je na razmišljanje da bi za ovaj plesni projekt više odgovarala sportska dvorana Marino Cvetković. – S jedne strane stoji to da bi za natjecanje bila prikladnija dvorana Cvetković prvenstveno zbog velikog broja sudionika. No moramo voditi računa i o tome da se radi o plesnom natjecanju koje se dakle zasniva na glazbi i sceni, pa je u produkcijskom smislu prikladniji Centar Gervais, pojasnio je Petelinc koji ne bježi ni od razmišljanja da se u Opatiji jednog dana organizira i finale natjecanja DanceStar koje okuplja oko sedam tisuća plesača.


Tijekom opatijskih izlučnih natjecanja, vladala je velika gužva u Gervaisu i oko njega. Naime, brojna publika mogla je uživati u atraktivnim koreografijama i zanimljivim nastupima plesača svih uzrasta i plesačkih vještina.


Odvažne mame


Posebna atrakcija pokazao se subotnji program, Mammas Show na kojem su svoje plesne vještine pokazale – mame.



– Ideja za Mammas Show došla mi je na jednom riječkom događaju prije godinu dana, kad su se mladima na pozornici priključili oni malo stariji, moji vršnjaci. I tada je sceni nastao pravi show program, nakon čega sam odmah dočarala situaciju u kojoj sto mama pleše na pozornici. Tada je zapravo nastao Mammas Show koji je ove subote u Centru Gervais imao svoje prvo izdanje, opisala je početke ovog projekta njegova organizatorica Ana Jugo koja kaže da je trebalo dva mjeseca da se okupe odvažne mame koje bi izvele show u sklopu velikog plesnog natjecanja kakav je danas DanceStar.


Na pozornici Gervaisa nastupilo je tako 11 timova, odnosno 80-ak plesača iz Hrvatske i Slovenije. Subotnji show otvorile su mame iz riječkog Plesnog centra K2K, čija je plesna točka izazvala velike ovacije u Gervaisu.



– Današnje mame jako vole plesati. U plesu očito pronalaze neku svoju oazu mira koja je daleko od svakodnevnih obaveza. Opušta ih ljubav prema plesu, tijekom vježbanja družimo se, zabavljamo. Postale smo s vremenom velike prijateljice. No posebnu energiju ipak osjetimo na pozornici, kao što je to bilo večeras, kazala je instruktorica plesača seniora Plesnog centra K2K Tanja Metikoš.


– Centar je osnovan 2013. godine sa željom da educiramo mlade na njihovom putu k akademijama ili komercijalnim poslovima. U našem centru podučavamo razne stilove i otvoreni smo prema svim vrstama plesova. Puno radimo s djecom i naravno mamama, odnosno sa svima onima koje volimo nazivati 30 plus, što je u zadnje vrijeme preraslo u doista veliki i značajan projekt naše udruge, dočarala je voditeljica centra K2K Kristina Paunovski koja ističe da je Rijeka plesni grad, u kojem je puno plesnih zaljubljenika i u kojem se pažljivo njeguje plesna kultura.


Visoki nivo


Iz slovenske Pivke stigle su mame okupljene u Športnom društvu Pike. Inače, to su plesačice s međunarodnim nagradama. – Vidi se da je ovo veliki plesni spektakl koji je organiziran na visokom nivou i jedva smo dočekale svoj nastup u programu Mammas Show. Iza nas je predivno plesno iskustvo i već sada najavljujemo da u Opatiju iduće godine stižu svi uzrasti iz našeg plesnog kluba, poručila je predsjednica Športnog društva Pike Mojca Kornet koja kaže da je tko zna koji puta već očarana Opatijom, pa i unatoč tome što plesače ovih dana nije poslužilo vrijeme.