Zelena površina nedostupna

PARK TOMAŠEVAC POD LOKOTIMA Nastavlja se sudska trakavica u Opatiji

Srđan Brajčić

Zelena enklava pod ključem do daljnjeg rezervirana samo za obitelj Širola / Snimio Marin ANIČIĆ

Zelena enklava pod ključem do daljnjeg rezervirana samo za obitelj Širola / Snimio Marin ANIČIĆ

Obitelj Širola je pokrenula spor protiv vlasnika parka, to jest proziva se Grad da ometa privatan posjed time što je park otvorio za javnost, pa je sud do donošenja pravomoćne presude zabranio da Tomaševac bude – javno dobro



OPATIJA Sudska trakavica u koju su se zapleli Grad Opatija i obitelj Širola se nastavlja, na štetu opatijske javnosti i turista kojima je ponovno zapriječen ulaz u park Tomaševac.


Prema pojašnjenju iz Grada Opatije, nadležne službe morale su vratiti i zaključati troje ulaznih vrata prema parku Tomaševac zbog toga što je nadležni sud donio privremenu mjeru zabrane ulaza u park »nepoznatim osobama«.


Kao što je poznato, obitelj Širola vlasnik je stana koji se nalazi na zasebnoj čestici unutar parka Tomaševac. Prema dostupnim informacijama, obitelj je pokrenula spor protiv vlasnika parka, to jest proziva se Grad da ometa privatan posjed time što je park otvorio za javnost, pa je sud do donošenja pravomoćne presude po toj tužbi zabranio da Tomaševac bude – javno dobro.




To znači da prema ovakvom privremenom sudskom rješenju, više od tri tisuće četvornih metara atraktivne parkovne površine do daljnjega ostaje zelena enklava koja je rezervirana za obitelj Širola.



Nova izmjera


Iz Grada Opatije pritom podsjećaju upravo na činjenicu da je u novoj katastarskoj izmjeri park upisan kao javno dobro u općoj upotrebi i da je u gradskom vlasništvu. Na osnovu toga Tomaševac je otvoren za javnost u travnju ove godine. Uklonjena su tri ulazna portuna koja su priječila ulaz u njega i izvršena je sanitarna sječa cijele površine.


Štoviše, razmišljalo se o ideji koju je predstavio Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća iz Akcije mladih, o tome da se park prilagodi potrebama invalidnih osoba kojima bi poslužio kao put do istoimene plaže. Kupalište Tomaševac također bi se prilagodilo njihovim potrebama.



Tomaševac se našao pod lokotima i ključevima zbog višegodišnjeg sudskog spora koji se vodio između Grada Opatije i stanara, odnosno obitelji Širola koja je pokušala prisvojiti jedan njegov veći dio objašnjavajući da se radi o njihovoj okućnici. No nadležni sud ocijenio je to nezakonitim i vlasništvo nad parkom je vratio Gradu.



Tužba obitelji Širola ne samo da onemogućava Opatijcima pristup parku, već dakle odgađa i uređenje zelene oaze u centru grada. U Gradu Opatiji žale zbog ovakve sudske odluke i pojašnjavaju da obitelj pokušava bespravno koristi zemljište parka. Kupovinom društvenog stana, kažu u Gradu, nije kupljen niti metar zemljišta koje čini park. Osim toga, u postupku određivanja zemljišta nužnog za redovnu upotrebu građevine, obitelj Širola nije uspjela dobiti ni pravnu osnovu njegovog korištenja.


Opći interes


Stoga iz Grada najavljuju da će nastaviti svoju pravnu bitku kako bi zaštitili javno dobro.


– Kao gradski vijećnik i građanin Opatije, želim da park Tomaševac bude javno dobro, odnosno da bude dostupan svima, komentirao je novi zaplet Robert Kurelić koji već godinama na Gradskom vijeću upozorava na problem uzurpacije javne površine.


– Odluku suda, odnosno privremenu mjeru zabrane ulaza u park moramo poštivati, ali očekujem da će tužba za ometanje posjeda biti odbačena. Međutim, ako sud ipak prihvati takvu tužbu, očekujem da će Grad Opatija nastaviti pravnu bitku za česticu koja je nesporno u njegovom vlasništvu, poručio je Kurelić koji pritom ne osporava pravo obitelji Širola da imaju svoju okućnicu i pristupni put, ali ne na štetu općeg interesa.