Vlada donijela odluku

Ovih dana kreće dogradnja 1.100 novih kvadrata fakulteta u Iki. Posao je vrijedan čak 15 milijuna kuna

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

GP Krk je bio najpovoljniji izvođač i još se čekala suglasnost Vlade, kako bi se moglo krenuti u konkretne radove, kaže dekanica Dora Smolčić Jurdana



IKA Za rekonstrukciju zgrade Fakulteta za menadžment i turizam u Opatiji i izgradnju aneksa, iz državnog proračuna izdvojit će se ukupno 14,87 milijuna kuna, u što je uključen i PDV.


Polovica tih sredstava već je ranije osigurana kroz ovogodišnji proračun riječkog Sveučilišta, odnosno Ministarstva znanosti,  a Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku kojom osigurava i ostatak sredstava.


Tom odlukom Ministarstvu i Sveučilištu odobreno je da preuzmu i preostali dio troška od 7,435 milijuna kuna na teret državnog proračuna.




Time je Vlada  zapravo dala suglasnost Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji za sklapanje ugovora vrijednog 7.435.632,28 kuna za radove na rekonstrukciji postojeće fakultetske zgrade u Iki te izgradnju njenog aneksa.


– Proširenje prostora, odnosno dobivanje novog kapaciteta je nužnost za Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a pogotovo za njegov budući razvoj. Jako smo zadovoljni razvojem situacije, a radi se o povijesnom projektu za koji se pripremamo čitav niz godina. U ovom trenutku govorimo o prvoj fazi realizacije projekta, odnosno dogradnji 1.100 novih »kvadrata« u potpunosti namijenjenih studentima. Bit će u tom Aneksu I ukupno šest predavaona, sala za sastanke i nova suvremena knjižnica-čitaonica. Veseli nas to što će na ovaj način izniknuti jedan novi, vrlo kvalitetan prostor Sveučilišta u Rijeci, te između ostaloga postati mjestom sureta studenata iz cijele Europe i svijeta. Naime, tijekom ljetnih mjeseci obično se organiziraju različite ljetne škole i mi imamo puno upita baš za našu atraktivnu zgradu na lijepoj lokaciji u Iki. No nažalost, neke od takvih upita smo do sada morali odbijati jer jednostavno nije bilo dovoljno prostora. Realizacija aneksa I bit će novi sveučilišni impuls i otvorit će nam jako velike mogućnosti za organizaciju različitih sadržaja i događanja – komentirala je odluku Vlade dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Dora Smolčić Jurdana.


Po njezinim riječima, konkretni radovi bi sada kada je suglasnost nadležnih instanci dobivena, trebali krenuti vrlo brzo, tijekom idućih dana 2018. godine.


–  Što se tiče realizacije projekta, mi smo prema proceduri već ljetos proveli natječaj i izabran je izvođač radova, GP Krk koji je bio najpovoljniji i još se čekala suglasnost Vlade, kako bi se moglo krenuti u konkretne radove. Početak očekujemo u najskorijem periodu, a rok za dovršenje radova će biti 12 mjeseci – pojasnila je Smolčić Jurdana, te se zahvalila Sveučilištu u Rijeci, kao i Senatu i Upravi Sveučilišta koji su prepoznali važnost izgradnje mini kampusa u Iki, te resornom Ministarstvu na čelu s ministricom Divjak koja je obećala dati podršku projektu, a jučerašnje je »zeleno svjetlo« za investiciju i potvrda tog obećanja.