Kukali

Ovi Opatijci kupaju se zimi već 15 godina: “Tko želi probati, neka dođe 1. siječnja na Slatinu”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Mirko Šuša, jedan od utemeljitelja Kukala, govorio je o počecima zimskog kupanja u Opatiji 2004. godine, a liječnik Mario Sušanj održao je predavanje o pozitivnim učincima hladne vode na zdravlje



OPATIJA Raspoloženje u Villi Antonio bilo je pravo predblagdansko, a zidovi puni novinskih članaka o opatijskim pobornicima zimskoga kupanja. Radilo se o 15. obljetnici organiziranog novogodišnjeg kupanja i neformalne udruge Opatijski kukali čijoj se proslavi odazvalo četrdesetak građana i prijatelja. Program je vodio prof. dr. Roberto Žigulić koji je ukazao na bogatu povijest ovoga kraja i povezanost domaćeg čovjeka s morem, uz čitanje stihova čakavskih pjesnika.


Mirko Šuša, jedan od utemeljitelja Kukala, govorio je o počecima zimskog kupanja u Opatiji 2004. godine, prenio vlastita iskustva, tadašnje komentare sugrađana i ispričao kako su dobili ime. Opatijski liječnik Mario Sušanj održao je predavanje o pozitivnim učincima hladne vode na zdravlje. Objasnio je pojam hidroterapije kao liječenja vodom pri kojemu se koriste fizikalna svojstva vode u terapijskim procedurama za poboljšanje ljudskog zdravlja.


– Brojne kliničke studije i ispitivanja su dokazali da kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima pozitivan utjecaj na metabolizam, elasticitet krvnih žila, poboljšanje cirkulacije, jačanje imuniteta, rad dišnog sustava, tonusa kože, ima antidepresivno djelovanje, pomaže kod nesanice i djeluje stimulativno na poboljšanje općeg tjelesnog i psihičkog stanja.




Plivanje je kao jedna od osnovnih fizioloških aktivnosti najbolje i najzdravije što čovjek može priuštiti svome tijelu i umu. Naravno da su za zimsko kupanje potrebne mjere opreza kao što je zagrijavanje prije ulaska, polagano zaranjanje, utopljavanje i slojevito odijevanje nakon kupanja. Alkohol je zabranjen prije kupanja – naveo je dr. Sušanj.


Prikazani su običaj i tradicija kupanja u hladnoj vodi kod brojnih naroda, kao i raširenost festivala novogodišnjeg kupanja diljem svijeta koji okupljaju na tisuće sudionika. Nabrojene su sve manifestacije u kojima sudjeluju Opatijski kukali preko Turističke zajednice Grada Opatije, kao što su Advent u Opatiji, Opatijski karneval i Opatija carski grad.


U predavanju su, osim aktivnosti spomenute i vrijednosti koje članovi ove udruge promiču, a to su sportski život, promocija zdravlja, ljubav prema rodnom kraju, povijest opatijskog turizma, prijateljstvo, humanost i pripadnost zajednici. Njihovo novogodišnje kupanje redovito objavljuju brojne televizijske ekipe i tiskani mediji pa neskromno podsjećaju na svoj doprinos promociji Opatije.


Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Emil Priskić, sa željom da i on jednom oproba zimsko kupanje. Nastavak večeri protekao je uz čitanje poezije o moru, kviz s morskim temama i druženje, a upućen je i poziv svima koji žele isprobati pozitivne zdravstvene učinke mora ili malo adrenalina na tradicionalno novogodišnje kupanje 1. siječnja u 13 sati na kupalištu Slatina. Tom prilikom izabrana je i nova kuma otvaranja kupališne sezone 2019., a to je Đana Pahor, liječnica i ravnateljica GD Crvenog križa Opatija.