Unapređenje energetske učinkovitosti

Otvorenje sredinom studenog: Obnovljen vrtić u Velom Brgudu

Marina Kirigin

Po završetku investicije, čija ukupna vrijednost iznosi oko 5,2 milijuna kuna, vrtić u Velom Brgudu iz energetskog razreda D preći će u energetski razred B. U obnovljeni vrtić krenut će pedesetak djece jasličke i vrtićke dobi



VELI BRGUD Radovi na uređenju dječjeg vrtića u Velom Brgudu u punom su jeku, a vrtićare od ulaska u prostor dijeli svega mjesec dana. Sredinom studenoga u obnovljeni matuljski vrtić u Velom Brgudu krenut će 50-ak jasličara i vrtićara.


Na stogodišnjoj zgradi već je zamijenjena vanjska stolarija, uređen krov, trenutačno su u tijeku radovi na vanjskom uređenju, kao i završni radovi na unutrašnjem uređenju objekta. Po završetku investicije, čija ukupna vrijednost iznosi oko 5,2 milijuna kuna, vrtić u Velom Brgudu iz energetskog razreda D preći će u energetski razred B.


Matuljski načelnik Mario Ćiković istaknuo je da Općina Matulji sustavno radi na unapređenju energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu, među kojima su posebno važni objekti odgoja i obrazovanja.


Jelena Stepić, Astra Gašparini i Mario Ćiković u Velom Brgudu, snimio Marin ANIČIĆ


Jelena Stepić, Astra Gašparini i Mario Ćiković u Velom Brgudu, snimio Marin ANIČIĆ





O važnosti ulaganja u podizanje kvalitete boravka djece i rada zaposlenika u područnim odgojno-obrazovnim ustanovama govorila je i ravnateljica Dječjeg vrtića »Matulji« Jelena Stepić.


Zahvalila se Općini Matulji što je uložila dodatna sredstva u obnovu zgrade koja je bila u izuzetno lošem stanju, a kako bi se podigao standard u predškolstvu. Rekla je da će u vrtić koji raspolaže s pet prostora za odgojne skupine krenuti 50-ak djece, a da vrtić može primiti do 70-ak mališana. Posebno je veseli što će u vrtiću biti formirane i dvije jasličke skupine, što bi trebalo zadovoljiti potrebe roditelja najmlađe djece s područja Matulja.


Radovi od lipnja


Ukupna vrijednost projekta energetske obnove objekta u Velom Brgudu iznosi 1,2 milijuna kuna. Nakon uspješne prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga »Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja«, u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za provedbu projekta osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 435.000 kuna, odnosno 35,12 posto potrebnih sredstava.


Veli Brguid, dječji vrtić, Snimio Marin ANIČIĆ


Veli Brguid, dječji vrtić, Snimio Marin ANIČIĆ



Dodatna financijska sredstva u iznosu od 398.000 kuna ili 32,17 posto ulaganja, osigurana su prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu što ga je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Preostalih 32,71 posto osigurala je Općina Matulji.


Provedba projekta započela je u studenom 2016. godine izradom glavnog projekta energetske obnove, dok su radovi započeli u lipnju ove godine, a izvodi ih tvrtka KS-Gradnja iz Oprisavaca. Osim nove toplinske izolacije vanjske ovojnice, obavit će se rekonstrukcija krova, zamjena vanjske stolarije i ugradnja solarnog sustava za pripremu tople vode.


Voditeljica projekta Astra Gašparini naglasila je da će se rekonstrukcijom objekta, provedbom mjera energetske obnove te uvođenjem obnovljivih izvora energije direktno utjecati na energetsku učinkovitost objekta i unaprijediti kvaliteta boravka djece u objektu kao i uvjeti rada zaposlenika te omogućiti razvoj usluga u ustanovi.



Osim energetske obnove objekta u Velom Brgudu, u rujnu su potpisana još tri ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava i to za projekte energetske obnove Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić, Područne škole i Dječjeg vrtića »Jušići« te zgrade Općine Matulji. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega je za sufinanciranje do sada osigurano više od 2,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt energetske obnove Područne škole i Dječjeg vrtića »Rukavac«, ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna, također je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga »Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora« te se uskoro očekuju rezultati te prijave i odobravanje dodatnih EU sredstava kao i za Veli Brgud, istaknuto je na konferenciji za novinare u Velom Brgudu.



Uštede za 78 posto


– Cilj projekta je provedbom planiranih mjera ostvariti uštede u godišnjoj potrošnji energije za čak 78 posto i podignuti energetski razred objekta sa sadašnjeg D na energetski razred B. Istovremeno se u objektu izvode radovi kompletnog unutarnjeg uređenja koje s iznosom od 946.000 kuna sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima – rekla je Astra Gašparini.


Kako bi se zaokružila obnova objekta, Općina Matulji trenutačno priprema prijavu projekta uređenja okoliša i dječjeg igrališta u Velom Brgudu na natječaj Lokalne akcijske grupe (LAG) Terra Liburna. Investicija je to za koju je potrebno nešto manje od pola milijuna kuna, a za koju će, prođu li na natječaju, Općina za realizaciju dobiti 85 posto iznosa.


Veli Brgud, dječji vrtić, snimio Marin ANIČIĆ


Veli Brgud, dječji vrtić, snimio Marin ANIČIĆ