Proračun Grada Opatije smanjen za 3,5 posto, odnosno za oko 4,5 milijuna kuna

Oporba protiv rebalansa proračuna Grada Opatije: POS-ovim stanovima manje novca

Marina Kirigin

Smanjivanje sredstava spomeničke rente posebno je uzdrmalo vijećnike u oba tabora. Naime, rečeno je kako se planirana sredstva za obnovu fasada smanjuju za oko 180.000 kuna pa se ti novci namjenjuju održavanju nerazvrstanih cesta na području zaštićenih urbanističkih cijelina



OPATIJA Trećim rebalansom proračun Grada Opatije smanjen je za 3,5 posto odnosno za oko 4,5 milijuna kuna. Takvu odluku u četvrtak je donjela većina opatijskih vijećnika, odnosno njih deset od osamnaest prisutnih, te je proračun sa 127,3 milijuna smanjen na 122,8 milijuna kuna.


Prihodi su samnjeni u svim osnovama, a najviše smanjenje očito je u dijelu prihoda od prodaje nefinancijske imovine koji se smanjio za 3,4 milijuna kuna. Prema obrazloženju Danijela Jermana, pročelnika za financije Grada Opatije cilj izmjena proračuna bio je osigurati stabilnost gradskog proračuna i uredno izvršavanje svih preuzetih obaveza.


Istaknuo je kako iako je razvidno da određeni prihodi nisu ostvareni kako je planirano, da je potrebno ipak iskazati pozitivne pokazatelje koji su vidljivi kroz povećanje prihoda od komunalnog doprinosa i poreza na protmet nekretninama, te kako upravo komunalni doprinos pokazuje blagi optimizam u teškim gospodarskim vremenima jer pokazuje pokretanje investicija na području grada. 


  Plaža Škrbići




Usvojena je izmjena programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrstrukture u sklopu koje se smanjuju sredstva za stanove POS-a radi usklađenja sa dinamikom izvođenja radova, smanjuju se sredstva za izradu projektne dokumentacije za pristupačnosti javnih objekata osobama sa invaliditetom i primjerice smanjuju se sredstva za izgradnju plaže kod CS Škrbići.


Vijećnici Nikica Pažin i Marko Ćorić usprotivili su se zbog smanjenja novčanih sredstava za projektnu dokumentaciju za provedbu plana pristupačnosti javnih objekata osoba s invaliditetom na što su dobili odgovor gradskih pročelnika kako je projekt izvršen odnosno kako je projektna dokumentacija realzirana sa manje sredstava, a kako će relalizacija samog projekta ovisti o novcu iz EU fondovima o čemu će se saznanja imati u 2013. ako taj projekt prođe. 


   Nezavisni vijećnik Pažin postavio je i pitanje što je sa izgradnjom plaže na Škrbićima, na što je pročelnik Jerman odgovorio da je došlo do odustajanja od planiranog financiranja projekta. Drugim riječima odustaje se od investicije jer nema interesa donatora. Neven Varljen uputio je i prigovor u ime MO Belveder zbog činjenice da ne znaju ništa o projektu plaže na Škrbićima. Šef tehničke službe u gradu Raul Degano objasnio je kako je u pitanju bio privatni investitor projekta, na temelju kojeg je Grad kontaktirao sve relevantne institucije, konzervatore, a nakon kojeg je projekt bio modificiran. 


   – Riječ je o istom onom projektu od milijun kuna koji je malo modificiran – napomenuo je Degano u svom obrazloženju. 



U jeku vijećničkih pitanja povela se rasprava o POS-ovim stanovima, opatijskim garažama, ali i o trenutno aktualnim pristupnim cestama na tunelsku cestu. Među ostalim, Nikica Pažin rekao je i kako se priča da će O’Brien Schlaunich biti novi ravnatelj JU Park prirode Učka na što mu je gradonačelnik Ivo Dujmić odgovorio da ne želi raspravljati o onome što ulica priča.    – A što tek ulica priča o vama, pa ja nisam gatar da znam tko će biti novi ravnatelj. Osim toga to nije naš natječaj, pozovite ministarstvo pa njih pitajte – rekao je Dujmić, a Pažin je izustio kako je tako bilo i sa Hrvatskim muzejom turizma. Politička prepucavanja više nego borba za građane ovog Grada očitovala se i u trenutnku rasprave o aktivnosti bivših i sadašnjih članova, predstavnika Grada Opatije u NO LRH-a. Ćorić je tvrdio kako je ključ uspjeha u 2007. godini, te kako od gradonačelnika nije mogao čuti niti jednu riječ u NO LRH-a, odnosno kako nije branio interese Grada Opatije. U trenutku Dujmićeva obrazlaganja po tom pitanju, Pažin je konstantno dobacivao, pa je Dujmić izrevoltirano rekao Ćoriću kako im je bolje da šute po pitanju aktivnosti u NO LRH-a.


  


Održavanje cesta


Smanjivanje sredstava spomeničke rente posebno je uzdrmalo vijećnike u oba tabora. Naime, izglasano je kako planirana sredstva za obnovu fasada se smanjuju za oko 180.000 kuna te se namjenjuju za održavanje nerazvrstanih cesta na području zaštićenih urbanističkih cijelina. Marko ćorić iz HDZ-a smatrao je kako je prerapodjela sredstava krivo napravljena.


   – Fasade nam stoje neuređene, a za održavanje parkova i drvoreda dajemo 1,7 milijun kuna. Ovakav odnos možda može vrijediti u Gorskom kotaru a ne u Opatiji – rekao je Ćorić, a pročelnici su objasnili kako treba postojati i interes vlasnika zgrada da urede fasadu, te kako je do kraja godine potpisan tek jedan ugovor za obnovu fasade na što je vijćnik Bruno Starčić dao prijedlog da se treba razmišljati o ograničenju roka za ishodovanje dokumentacije. Vijećnica Vilma Krivokuća, rekla je kako su vlasnici zgrada ti koji su neodgovorni i kako bi trebala biti pokrenuta inicijativa da se grad uredi.