Slučaj nedostatka novca

Opatijski vijećnici prozivaju gradonačelnika: Gdje je nestalo 50 milijuna kn od prodaje dionica LRH?

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Kako su KC »Gervais« i dvorana »M. Cvetković« izgrađeni podizanjem kredita, gdje je onda završilo 50 milijuna kuna da nam treba novi kredit od čak 20 milijuna za dovršetak vrtića na Punta Kolovi, čija je izgradnja također dramatično poskupjela, pitaju iz koalicije SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera



OPATIJA Opatijski vijećnici od kojih je gradonačelnik Ivo Dujmić zatražio da podrže njegov prijedlog zaduženja Grada Opatije za novih 20 milijuna kuna kredita, ocijenili su to političkom ucjenom.


Koalicija stranaka SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera poručuje Dujmiću da se o tako važnim temama za budućnost Grada Opatije ne može odlučivati naprečac, prije nego što vijećnici dobiju odgovore na pitanja koja ovih dana muči i sve veći broj građana Opatije.


Naime, najavljujući prvu izmjenu proračuna, Dujmić je objavio da se Grad mora zadužiti kod banaka kako bi sačuvao stabilnost gradskih financija koje su zapale u probleme zbog toga što se Talijanska unija povukla iz projekta izgradnje dječjeg vrtića Punta Kolova, ali i podatka da Opatija više ne može računati da će od prodaje svoje imovine zaraditi 28 milijuna kuna. Povlačenje Talijana iz dječjeg vrtića, pojasnio je gradonačelnik, stvorilo je problem od 13 milijuna kuna, a slaba prodaja nekretnina rupu od još sedam milijuna kuna.Stranke okupljene u predstavničkoj većini Gradskog vijeća tumače da njihova koalicija dosad nije spriječila prodaju nijedne opatijske nekretnine. Dujmićeva strana priče o povlačenju Talijanske unije iz sufinanciranja izgradnje vrtića na Punta Kolovi posebno im je sporna.

Pokažite dokument


– S obzirom na to da se do sada nikad nije spominjao iznos iz ugovora od 13 milijuna kuna s kojim je Talijanska unija navodno trebala sudjelovati u projektu izgradnje dječjeg vrtića, tražimo od gradonačelnika da pokaže javnosti taj dokument, u kojem će valjda biti vidljivo kojim je to sredstvima osiguranja plaćanja zaštitio Grad Opatiju.




U objavi na internetskim stranicama Grada od 10. svibnja 2012. dokumentirano je potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta dječjeg vrtića Punta Kolova između Grada i predstavnika talijanske manjine, ali se navodi da je predviđeno da će vrtić imati 12 odgojnih skupina, od kojih će tri financirati Zajednica Talijana. Iz toga proizlazi da se na tada najavljenu cijenu gradnje vrtića od 38.628.086 kuna s PDV-om na talijansku manjinu odnosi oko 9,6 milijuna kuna, a ne 13 milijuna kako sada govori gradonačelnik – poručuje Fernando Kirigin iz SDP-a.


Robert Kurelić iz Akcije mladih također apelira na Dujmića da pokaže dokumentaciju o sufinanciranju vrtića talijanskim novcem.– Zna li gradonačelnik, koji se hvali svojom poduzetničkom prošlošću, što je to bankovna garancija? Je li moguće da se i u 21. stoljeću sklapaju ugovori po principu stiska ruke, kao u kaubojskim filmovima – poručio je Kurelić koji također pita Dujmića zbog čega u planiranju proračuna nije bilo nikakve naznake da će možda nedostajati tih 13 milijuna kuna.

Probijena investicija


Osim toga, u koaliciji pitaju gradonačelnika Opatije zbog čega je potreban kredit od 20 milijuna kuna, kad se neprestano hvali stabilnim proračunom i kad je već više puta izjavio da će novi vrtić na Punta Kolovi biti izgrađen novcem od prodaje dionica društva LRH Hoteli Cavtat, od čega je Gradu Opatiji pripalo gotovo 50 milijuna kuna.


– U objavi na web stranici gradskog portala od 16. listopada 2015. navedeno je da će se taj novac koristiti u realizaciji kapitalnih investicija koje su nužne za gospodarski i društveni prosperitet. Kako su Kulturni centar Gervais i Sportska dvorana »Marino Cvetković« izgrađeni podizanjem kredita, postavlja se pitanje gdje je završilo 50 milijuna kuna, kad nam je potreban novi kredit od čak 20 milijuna kuna da bi mogli završiti dječji vrtić na Punta Kolovi – negoduju u koaliciji i primjećuju da je izgradnja i ovog objekta dramatično poskupjela.


Naime, gradonačelnik je na svojoj zadnjoj press konferenciji ustvrdio da su ukupni troškovi izgradnje dječjeg vrtića na Punta Kolovi 42.890.000 kuna i pri tome je istaknuo da nije bilo probijanja ukupno planiranih troškova.


– Dujmić je to izjavio unatoč činjenici da je višekratno na gradskom portalu, i to prije nepune dvije godine, govorio o tome da izgradnja vrtića košta 38.628.086 kuna. Očito da povećanje troškova izgradnje vrtića od gotovo 4.262.000 kuna za gradonačelnika nije probijanje investicije. Ili Dujmić smatra da nakon što je probijena investicija izgradnje Kulturnog centra Gervais u iznosu od preko 12 milijuna kuna, iznos od 4,26 milijuna kuna nije ni vrijedan spomena, negoduju u koaliciji i traže od Dujmića da javnosti čim prije podastre potrebne odgovore.