Lijepa manifestacija

Opatijski sportski dan: ‘Nije važno pobijediti, važno je zdravo živjeti’

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od sportskih trenera i sportaša djeca su se mogla informirati o radu udruga i okušati se u nekoliko sportova ili priključiti rekreativnoj šetnji kroz Opatiju. Sudjelovalo ukupno 38 udruga



OPATIJA – Nekoliko stotina učenika opatijske Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« svoje je školske klupe na dva sata zamijenilo sportom i rekreacijom. Sudjelujući u šestom izdanju Opatijskog sportskog dana, manifestaciji kojom se obilježava Hrvatski olimpijski dan, opatijska su djeca iz »prve ruke«, od sportskih trenera i sportaša, imala priliku informirati se o radu opatijskih sportskih i drugih udruga, okušati se u nekoliko sportova i rekreativnoj šetnji kroz Opatiju. Sportski savez grada Opatije organizira ovu manifestaciju s ciljem edukacije i informiranja građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom, a uz pomoć opatijske osnovne škole, Društva Naša djeca i Kluba za športsku rekreaciju Gorovo.


Opatijski sportski dan koji se održava pod motom »Reci DA sportu u Opatiji« od ove je godine dio preventivnog programa Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske »Zajedno sve možemo«.


Može i bez novca


Sportska priredba započela je podizanjem olimpijske zastave, a ove godine ta je čast pripala svjetskom prvaku u jedrenju na dasci Enricu Marottiju i mladom karatistu Leonu Buršiću, a zatim je priliku da službeno otvori manifestaciju dobio dječji gradonačelnik Opatije Vito Juričić. O važnosti bavljenja sportom u eri tehnologije govorio je i Dragutin Galina, predsjednik SSGO-e, te ravnatelj opatijske škole Fredi Glavan koji je djeci poručio da je sport vrlo često taj koji »izvlači« iz kriznih životnih situacija. Učenicima se u sportskoj dvorani obratio i zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić, a potom su djeca obilazila štandove, prikupljala informacije, ali i rastrčala se na sportskim terenima i poligonima.




Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Trideset i osam udruga s područja Opatije demonstriralo je olimpijske i druge sportove, rad s djecom i rad na promociji zdravog načina života te motiviralo posjetitelje na bavljenje sportom uz sportske igre i edukacijsko-zabavni program u Decathlon zoni. Učenici sedmih i osmih razreda otišli su na šetnju povijesnim stazama Opatije, a rutu su pratili uz interaktivnu igru Green City.


– Zbog stila života koji vodimo vrlo je važno već u najranijoj životnoj dobi izabrati sport ili sportsku rekreaciju. Roditelji bi već u vrtićkoj dobi djece morali uključiti ih u neku od aktivnosti. Za zdravo živjeti nije potreban novac, izaći u šetnju s djecom u prirodu ne košta, za to je samo potrebna dobra volja, a također može biti vid rekreacije. Mi kao udruga koja se bavi rekreacijom, svjesni smo da nisu sva djeca natjecateljski tipovi, a od ovog listopada organizirat ćemo sekciju raznih aktivnosti namijenjenu isključivo djeci. Tako oni koji se ne žele natjecati, mogu doći kod nas i uživati u šetnjama, planinarenju, izletima u prirodu i drugim aktivnostima gdje rezultat neće biti bitan, odnosno jedini rezultat bit će zdravi način života – rekao je Dalibor Korenić iz Kluba za športsku rekreaciju Gorovo.


Škola surfanja


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Razigrane po terenu s loptom u ruci trčale su i opatijske rukometašice, članice ŽRK-a Liburnija Opatija, kluba koji je jedan od najmasovnijih opatijskih klubova i okuplja stotinjak djevojčica. Trenerica Višnja Hrmić pozvala je svu djecu željnu druženja, zabave i putovanja da se priključe opatijskom klubu.


– Natječemo se u pet uzrasnih kategorija, često putujemo na turnire, a ove godine upisujemo uzrast djevojčica rođenih 2008. i mlađe. Naravno, uvijek su dobrodošle i one starije djevojčice, ali možda je najidealnije vrijeme za uključivanje u ekipni sport u dobi od 7 do 11 godina – rekla je Hrmić.


Novost na ovogodišnjem sportskom danu bio je prezentacijski štand škole surfanja ili jedrenja na dasci. Voditeljica škole Nika Cuculić objasnila je da surfanje nije više  samo sport za odrasle, već da u njemu danas, zbog prilagođene opreme, mogu uživati i djeca.


– Surfanje je u Opatiji već godinama aktualno i djeluje u sklopu Društva sportova na moru Volosko, ali od ove godine ponovo je pokrenuta škola jedrenja na dasci i to za sve dobne uzraste. Dobrodošla su sva ona djeca koja znaju plivati, odnosno mogu već trenirati djeca od 7 godina, ali i odrasli do 77. Rad škole ovisi o vremenskim prilikama, vjetru, koje su na području uvale Preluk idealne za jedrenje na dasci – rekla je Cuculić, voditeljica škole Windsurfing centra Marotti koja je stacionirana u Voloskom, a čiji je glavni trener svjetski prvak Enrico Marotti.


Dea Orlić, učenica šestog razreda opatijske škole, u dvorani je pokazivala što radi na odbojci koju trenira već dvije godine. Otkrila je da ju je na odbojku »dovukla« prijateljica, a da je onda ona motivirala još i druge svoje prijateljice da se priključe


– Treninzi su naporni, svakog vikenda odlazimo na utakmice, raspored nam je krcat, ali najviše uživamo u druženju – rekla je Dea.