Slatina

Opatijski kukali zovu sve zainteresirani na novogodišnje kupanje. Kuma će biti Betty Jurković

Aleksandra Kućel Ilić



OPATIJA – Temperature mora i zraka jučer u podne izjednačene – 12 stupnjeva – a Opatijski kukali su spremni za jedno od posljednjih kupanja na ispraćaju 2019. godine. U svojim tradicionalnim mornarskim, povijesnim kupaćim kostimima, uz blagdanske crvene kapice na glavama, na opatijskoj Slatini gdje su zaigrali picigin, pozvali su sve koji to žele da im se pridruže 1. siječnja 2020. godine u 13 sati na istome mjestu, gdje će šesnaestu godinu za redom otvoriti kupališnu sezonu u Opatiji. Pozivu na novogodišnju zdravicu u moru jučer se odazvala i ovogodišnja kuma nove kupališne sezone, poznata pjevačica Betty Jurković.


– Vrlo sam počašćena što su me odabrali za kumu i taj izbor me ne čudi jer moja mama se kupala tijekom cijele zime i po tome bila poznata, a s druge strane i zet mi se kupa u moru tijekom cijele godine. Ja to baš ne prakticiram, više volim gledati druge i jako mi je drago što sam im sada postala i kuma – izjavila je Betty Jurković, proslavljena glazbena umjetnica rodom iz Opatije, inače sudionica prvog opatijskog festivala 1958. godine.


Dok su se Opatijski kukali zagrijavali za susret s morem u tom prekrasnom ambijentu kraj kipa Djevojke s galebom, publika se skupljala uz lungomare i pripremala svoje mobitele i kamere kako bi ovjekovječila neobične kadrove iz »zimske« Opatije.




– Mi smo neformalno društvo građana Opatije i okolnih naselja i već 16. godinu za redom otvaramo sezonu kupanja ritualnim skakanjem u more na Novu godinu u 13 sati. Za lokaciju smo izabrali najljepši morski ambijent u Hrvatskoj – plažu Slatina u centru Opatije ispod kipa Djevojke s galebom – simbolom grada i hrvatskog turizma. Kukale karakteriziraju kopije starih kupaćih kostima s kraja XIX. i početka XX. stoljeća, a društvo broji 20 članova od kojih su dvoje iz Italije. Novogodišnjem kupanju se redovito pridružuju domaći i strani turisti kojima je to doživljaj za pamćenje. Međunarodni događaj redovito prate svi mediji pa se slike kupanja i nazdravljanja pjenušcem svake godine vrte na svim TV postajama, što predstavlja jedinstvenu promociju Opatije. Opatijski kukali svojim cjelogodišnjim kupanjem ne rade performanse, nego već niz godina promoviraju zdravlje, sportski život, ljubav prema rodnom kraju, njegovoj povijesti i tradiciji, prijateljstvo te pripadnost zajednici – rekao je »kukal« Mario Sušanj i pozvao hrabre građane i turiste da im se prvoga dana 2020. godine pridruže na Slatini. Zahvalio je sponzorima te posebno Turističkoj zajednici grada Opatije na pomoći u organizaciji i donaciji ručnika, kao i riječkom vinaru Berislavu Srdoču iz Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova koji će im donirati svoj trolitreni pjenušac uz koji će 1. siječnja nazdraviti publici.